Vă pierdeți angajații dacă nu le acordați spațiu și timp!

  • Tinerii pleacă din România pentru că Europa (liberă) este lumea în care s-au născut și pe care sunt liberi să o descopere, nu e postul de radio pe care-l ascultau pe furiș părinții lor. Pleacă oricum, cu sau fără voi! Era în care locul de muncă era concentrat numai într-o clădire dintr-un oraș, este pe ducă! George Mallroy, montaniardul britanic care a făcut parte din primele expediții pe Everest în 1924, a fost întrebat de ce vrea să urce pe vârful de 8848 metri înălțime și a răspuns: „Because it’s there!”
  • Dacă vreți să angajați oameni buni care vor să plece din țară sau sunt deja acolo, deschideți-vă „mintea” și angajați-i. Internetul a schimbat deja relațiile de muncă iar avântul tehnologic oferă posibilitatea de a colabora ani de zile cu oameni care muncesc remote. Aceasta este o realitate și tinde să fie viitorul în următorii 3 ani!
  • Încetați să rămâneți încremeniți în trecutul în care angajații erau impresionați de opulența clădirii de sticlă, de sigla de pe cartea de vizită, de perioada în care un loc de muncă era călduț dacă primeau un salariu cât de cât și la timp. Aprofundați conceptul „pachet de beneficii” și includeți „spațiul” și „timpul” în acest pachet, din care Bookster, apa minerală gratis și fructele pot să facă parte în continuare dar să nu fie singurele beneficii!
  • Înțelegeți cât de mult vă beneficiază vouă, companiilor din România, faptul că aveți angajați care muncesc pentru voi din altă țară. Acești angajați sunt într-o realitate care pentru România înseamnă "viitorul", așa că ascultați-i, cereți-le să vă informeze constant cu privire la ceea ce este nou în țările în care trăiesc, puneți în practică ideile lor pentru că aveți avantajul de a afla înaintea competitorilor voștri locali informații importante despre inovațiile și trendurile în tehnologie, în management, în administrație, în recrutare, în industrie, pentru că inovația pe orice plan ia naștere din România foarte rar.
  • Am am spus-o si în trecut, când alții sunt la al 5-lea update, noi abia plănuim să construim softul. Concluziile mediului de business românesc de astăzi, sunt old news în țările din Vest. Așadar încurajați-i pe oamenii voștri să plece, să se extindă inter-cultural iar ei vă vor rămâne loiali, vă vor aprecia și vor vorbi în noua lume despre voi. Trimiteți-i să descopere. Să se dezvolte profesional, personal și emoțional. Altfel vor pleca, vor fugi de voi, se vor angaja în organizațiile occidentului și-i veți pierde pentru totdeauna.
  • Înțelegeți că extinderea organizației voastre poate să înceapă cu primul angajat care muncește remote din altă țară. Orice plan de extindere ar trebuie să înceapă cu un scout, un prim angajat care își dorește să aibă experiența vieții în altă țară, iar pe baza informațiilor obținute de la acest angajat puteți demara investiția (în măsura în care orice extindere este în fond, o investiție). Spre exemplu, în România o companie care nu are (încă) sediul în țară a reușit să se extindă în Romania după ce a trimis „business scouts” care au analizat (și încă analizează!), trenduri, ambiții, puncte forte și puncte slabe ale pieței, profitând de orice oportunitate pentru a-și dezvolta afacerea în Romania. Compania este colosul brazilian VTEX iar această abordare prudentă, documentată a extinderii în noi piețe, mi se pare o mișcare deșteaptă.
  • În jurul meu sunt oameni care muncesc dintr-un coworking-space din mijlocul Vienei, ca angajați pentru organizații din toată lumea. Din când în când pleacă în vizite de lucru pentru câteva zile la sediul companiei unde este nevoie de ei sau în vizite de afaceri în toată lumea. Nu au angajatori care vor să-i aibă „în cătare” în permanență, care n-au încredere să-i lase puțin „liberi” de frică să nu le scape. Flexibilitatea si adaptabilitatea angajaților și a angajatorilor sunt esențiale pentru orice companie care are ambiția de a se vedea în perspectiva viitorului acestei lumi. Iar „lumea” nu se vede bine din România pentru că avem „ziduri” prea înalte. Este suficient să ieși din țară câteva luni înspre Vest ca să îți dai seama că nimeni nu privește, deocamdată, înspre Europa (noastră) de S-E altfel decât pentru a exploata îndărătnicia noastră, lipsa noastră de know-how și lipsa de curaj;
  • Toată Europa este plină de nomazi, oameni care caută experiențe, povești noi, oameni noi, locuri în care trăiesc o perioadă, văd lumea din acel unghi, apoi se mută. Pleacă înspre o nouă experiență, o nouă lume, până găsesc un loc în care în sfârșit revin liniștiți, mulțumiți de plinătatea vieții lor. Sunt atât de veseli, de senini, nu au atașamente materiale ci numai povești despre câte au făcut în viață.

Angajații voștri vor pleca sigur. Iar asta este foarte bine. Când își anunță plecarea însă, va trebui să îi țineți alături de voi. Propuneți-le să rămână în continuare angajații voștri, propuneți-le o colaborare remote, aveți încredere în ei, construiți o nouă perspectivă. Iar dacă se întorc va trebui să-i primiți, să-i ascultați, să-i includeți pentru că vor fi cu atât mai valoroși. Organizațiile din România care vor accepta aceste adevăruri vor mai exista și mâine.

----

Alex Gheorghe este unul dintre consultanții juridici și consultanții GDPR pe care îi regăsiți pe platforma BizTool.ro.