Po╚Ťi asculta varianta audio a acestui material în avanpremier─â în podcastul nostru. Aboneaz─â-te pentru a asculta pe platforma ta favorit─â.


Vatis Tech e un startup care ofer─â o infrastructur─â de transcriere a discursului audio în text. Au ajuns la o acurate╚Ťe de 95% pentru limba român─â ╚Öi limba englez─â ╚Öi vor s─â se extind─â spre alte limbi. Compania a primit în septembrie 2021 o investi╚Ťie de 200.000 de euro de la Early Game Ventures, Sparking Capital ╚Öi M─âlin ╚śtef─ânescu.

Startup-ul are 20 de persoane care lucreaz─â, de la echipe de produs, echipe tehnice, dar ╚Öi echipe de vânz─âri sau corectori umani ai inteligen╚Ťei artificiale care îmbun─ât─â╚Ťesc algoritmul. Pentru c─â Vatis func╚Ťioneaz─â destul de simplu, de╚Öi tehnologia e complex─â. Utilizatorii urc─â un fi╚Öier audio, iar inteligen╚Ťa artificial─â îl transcrie rapid, dar datele pot fi corectate pentru a îmbun─ât─â╚Ťi acurate╚Ťea.

În momentul de fa╚Ť─â focusul pentru Vatis Tech este dezvoltarea pe limbile europene, mai pu╚Ťin dezvoltate. Pentru c─â pia╚Ťa pe limba englez─â e deja competitiv─â, la fel ca ╚Öi cea pe spaniol─â. Adrian Ispas men╚Ťioneaz─â c─â ╚Ťintele lor sunt Portugalia, Polonia sau Fran╚Ťa, direc╚Ťii care vor fi realizate dup─â urm─âtoarea investi╚Ťie.

Începuturile problemei de rezolvat pentru Vatis Tech

Povestea a început cu o problem─â personal─â a lui Adrian. Îi pl─âcea s─â asculte podcasturi ╚Öi interviuri, dar voia s─â se întoarc─â la anumite momente din acestea. Dar pe audio e greu. A╚Öa s-a n─âscut ideea de rezolvat. A v─âzut c─â mai mul╚Ťi oameni au aceea╚Öi problem─â ╚Öi a pornit a face o platform─â pentru podcasteri sau jurnali╚Öti, o platform─â web pentru management de fi╚Öiere audio care folosea o solu╚Ťie de recunoa╚Ötere a discursului de la o companie mare de tehnologie. Dar lucrurile nu erau perfect.

„Mai mult te încurca decât te ajuta. Am zis ok, hai s─â construim noi o tehnologie de speech recognition robust─â ╚Öi de înalt─â acurate╚Ťe pe limba român─â, pentru c─â nu exist─â acum ceva fiabil”, spune Adrian Ispas.

Cum func╚Ťioneaz─â inteligen╚Ťa artificial─â din Vatis Tech

În spatele solu╚Ťiei propuse de Vatis Tech, disponibil─â acum într-o platform─â web, se afl─â algoritmi de inteligen╚Ť─â artificial─â ╚Öi re╚Ťele neuronale. El men╚Ťioneaz─â c─â la început a fost important s─â descopere ce pot face produsele deja existente, ca s─â nu porneasc─â de la zero. Ast─âzi au ajuns la 95% acurate╚Ťe.

„95% pare mult, dar acei 5% sunt cei mai importan╚Ťi. Cu cât te duci spre 99% cu atât mai dificil e de rezolvat. ╚Üinta noastr─â e s─â facem o tehnologie cât mai robust─â, la un nivel de 95% acurate╚Ťe pe mai multe domenii, fie c─â vorbim de media, legal, medical sau call centere”, explic─â Adrian Ispas.

Dac─â duc tehnologia la 95-99% acurate╚Ťe pe mai multe domenii ajung la nivelul recunoa╚Öterii umane. Nici noi nu pricepem tot ce ne zic ceilal╚Ťi, a╚Öa ╚Öi tehnologia. Practic, Vatis Tech nu vrea s─â înlocuiasc─â omul cu totul, ci doar s─â-i câ╚Ötige timp.

„Vrem s─â avem paritate 1 la 1 cu transcrierile manuale ale oamenilor, dar s─â o facem de 10 ori mai rapid care ar face asta”, spune fondatorul Vatis Tech.

Pe lâng─â inteligen╚Ť─â artificial─â, algoritmii de la Vatis Tech reu╚Öesc s─â recunoasc─â ╚Öi pauze în vorbire, semne de întrebare, exclama╚Ťii, având un strat de recunoa╚Ötere natural─â a limbajului care vine peste un model acustic. Echipa de la Vatis a folosit multe texte în spate ca s─â înve╚Ťe produsul s─â recunoasc─â ╚Öi intona╚Ťiile sau semnele de punctua╚Ťie gramaticale.

„În momentul în care urci un audio pe platforma noastr─â avem 4-5 algoritmi care merg secven╚Ťial ca s─â scoat─â acel transcript final”, spune Ispas.

Unde poate fi folosit Vatis Tech

În momentul de fa╚Ť─â Vatis Tech este folosit în media (n.r. - interviul cu Adrian a fost transcris automat de c─âtre Vatis Tech), în domeniul juridic, de c─âtre medici, dar ╚Öi de b─ânci care vor s─â transcrie convorbirile din call center. De asemenea, Vatis Tech func╚Ťioneaz─â ╚Öi ca API, adic─â poate fi integrat în alte produse.

„Poate fi folosit─â ca platform─â web disponibil─â pentru oricine, ai un editor de text ╚Öi po╚Ťi s─â sincronizezi textul cu audio. Po╚Ťi automatiza cu Vatis Tech diferite flow-uri. Sunt câteva industrii unde produsul nostru a fost integrat ╚Öi s-a ad─âugat practic un strat suplimentar de inteligen╚Ť─â unui produs sau s-au automatizat anumite procese”, explic─â Adrian Ispas.

În plus, testele cele mai dificile sunt în zona de monitorizare media sau în instan╚Ť─â, unde grefierii par ni╚Öte magicieni care transcriu.

Ce e monitorizarea media? Practic sunt oameni, de obicei foarte tineri, care urm─âresc emisiune dup─â emisiune ╚Öi transcriu cuvânt cu cuvânt ce se întâmpl─â acolo. Aceasta e folosit─â de c─âtre branduri pentru a monitoriza men╚Ťiunile, de c─âtre CNA pentru a vedea dac─â au existat abateri, dar ╚Öi de c─âtre institu╚Ťii care au nevoie de informa╚Ťii la prima or─â.

„Vatis Tech e folosit în zona de monitorizare media. Acum oamenii iau fi╚Öierele audio, le transcriu prin noi ╚Öi apoi doar le corecteaz─â, plus c─â pot identifica automat numele de brand folosite”, spune Adrian Ispas.

Vatis are ╚Öi clien╚Ťi grefieri, care f─âceau o munc─â manual─â ce dura uneori ╚Öi 6-7 ore pentru transcrierea unei ╚Öedin╚Ťe de o or─â. „Acum totul e automatizat, iar grefierul doar trece prin textul procesului pentru a-l corecta”, spune cofondatorul de la Vatis Tech.

Tehnologia companiei poate fi folosit─â ╚Öi pentru transcriere instantanee, de exemplu de la televizor. Ca o subtitrare. „Putem livra transcrierea în timp real ╚Öi e deja folosit─â de clien╚Ťii no╚Ötri”, explic─â Ispas.

Pe termen mediu ╚Öi lung, folosirea tehnologiei Vatis Tech de c─âtre asisten╚Ťi virtuali, de exemplu, ar putea fi o perspectiv─â pentru Vatis. Inclusiv una pentru exit.

De la zero la recunoa╚Ötere în 6-7 luni

Pentru a construi produsul pentru limba român─â, Vatis a avut nevoie de un an ╚Öi jum─âtate, în iunie 2022 algoritmul fiind finalizat.

„În momentul de fa╚Ť─â, cu tot ce ╚Ötim, putem ca în 6-7 luni s─â punem pe picioare o limb─â str─âin─â”, explic─â Adrian. Acest lucru va fi un obiectiv pentru Vatis în momentul în care vor primi o nou─â investi╚Ťie. Rapiditatea este esen╚Ťial─â, dar Adrian ╚Ötie c─â exist─â un risc când activeaz─â pe o pia╚Ť─â unde sunt gigan╚Ťi ca Microsoft sau Google.

„Focusul lor e mai degrab─â s─â construiasc─â tehnologie pentru produsele lor de baz─â ╚Öi se concentreaz─â pe zona de englez─â, unde e o pia╚Ť─â enorm─â”, spune Adrian. În plus, de multe ori ╚Öi companiile mari, chiar dac─â au bugete nelimitate, nu fac o tehnologie la fel de bun─â ca un startup.

„Încerc─âm s─â ne protej─âm prin faptul c─â implement─âm lucrurile calitativ. Avem oameni talenta╚Ťi care au f─âcut posibil acest produs ╚Öi întotdeauna ne concentr─âm s─â facem un produs bun”, spune acesta. Dar, a╚Öa cum ziceam, e o pia╚Ť─â pe care gigan╚Ťii pot deveni un beneficiu de business pentru Vatis Tech, printr-o achizi╚Ťie ulterioar─â.

Un mesaj pentru fondatori

Adrian Ispas a trecut peste momentul de evolu╚Ťie tehnologic─â, a primit o prim─â investi╚Ťie, dar drumul companiei continu─â spre extinderi interna╚Ťionale. Am vrut îns─â ca Adrian s─â ofere un sfat altor fondatori de startup-uri din experien╚Ťa sa.

„E bine ca atunci când ai o idee s─â vezi dac─â ╚Öi al╚Ťi oameni au nevoie de ea. Uit─â-te în jur, vezi care sunt problemele oamenilor, pentru c─â de la ele pleac─â totul. Vezi cum o po╚Ťi rezolva tu”, spune Adrian. El men╚Ťioneaz─â c─â e important ca fondatorii s─â nu aib─â o impresie clar─â de la început despre cum va ar─âta produsul, pentru c─â acesta evolueaz─â.

„Noi ╚Öi acum nu ╚Ötim exact cum va ar─âta produsul 100% peste 5 ani. E un proces continuu de înv─â╚Ťare ╚Öi de feedback”, explic─â Adrian.

Între timp, Adrian consider─â c─â inteligen╚Ťa artificial─â e aici ca s─â ne schimbe via╚Ťa ╚Öi s─â rezolve probleme ra╚Ťionale. Unde va avea dificult─â╚Ťi AI-ul? Ei bine, la emo╚Ťie. „Limit─ârile vor fi pe partea emo╚Ťional─â, de a în╚Ťelege m ai bine oamenii, cum simt, cum reac╚Ťioneaz─â. Task-urile punctuale vor fi rezolvate de inteligen╚Ťa artificial─â”, crede Adrian. Acesta e viitorul.