Majoritatea acestor gadgeturi se conectează între ele. Device-urile Huawei sunt gândite în jurul HUAWEI AI Life, un sistem inteligent bazat pe filosofia că dispozitivele noastre ar trebui să comunice instant între ele, fără cusur, pentru ca noi să avem acces de oriunde și oricând la datele noastre, pentru a fi mai eficienți, mai productivi, mai aproape de cei dragi nouă.

Pentru a afla dacă acest stil de viață conectat vine cu riscuri pentru securitatea și intimitatea noastră am stat de vorbă cu Sergiu Zaharia, Cybersecurity Officer Huawei Romania.

”Hai să ne gândim, în primul rând, la ce înseamnă un smartphone. Dacă pleci undeva, la un moment dat, și bei un suc la o terasă, e foarte probabil să-ți uiți buletinul, dar nu smartphone-ul. Smartphone-ul este o extensie a noastră în care avem foarte multă încredere și de care avem foarte multă nevoie. Pe de altă parte, smartphone-ul ne conectează cu celelalte device-uri din ecosistem. Deci el trebuie să aibă un grad de securitate foarte ridicat. Smartphone-urile de la Huawei au un nucleu, numit kernel, care are un nivel de securitate atât de ridicat încât ajunge să fie la fel de sigur ca un smart card în care noi ne încredem atunci când facem operațiuni bancare. Kernelul respectiv este certificat de organisme internaționale, cum ar fi Common Criteria, pe o scară de la 1 la 7, la nivelul 5. Ca să ne imaginăm ce înseamnă nivelul 6 - adică mai sigur decât un smartphone Huawei: acesta se folosește în avioanele de vânătoare F22 sau în avioanele de linie pentru componente critice”, explică Sergiu Zaharia.

Deci smartphone-urile aduc un nivel de protecție ridicat. Au elemente de securitate hardware, dar și la nivel software. ”Noi când ne autentificăm cu amprenta degetului într-o aplicație, sau chiar cu fața, nu am vrea ca aceste informații să plece de pe telefonul nostru într-un cloud și să aibă cineva acces la ele. Noi, la Huawei, avem un cip special care se ocupă cu partea asta de procesare neuronală - care are niște algoritmi de Machine Learning - care face procesarea într-un mod securizat pe dispozitiv, astfel încât inclusiv aplicațiile Huawei să nu aibă acces la respectiva amprentă, ci doar să poată verifica veridicitatea ei”, continuă expertul în cybersecurity.

Huawei oferă și criptare la nivel de fișier, iar criptarea se face de fiecare dată cu chei diferite.

Deci atunci când vorbim despre gadgeturile conectate, precum periuțele de dinți smart, smartwatch-urile sau ochelarii inteligenți, acestea neavând o conexiune directă la internet, ci folosindu-se de smartphone, telefonul fiind foarte securizat el oferă implicit protecție și pentru acele dispozitive. În acest fel, ele nu reprezintă o cale de acces pentru datele noastre sensibile.

Iar smartphone-urile produse de Huawei se pot lega la laptopurile create de companie prin funcția HUAWEI Share printr-o singură atingere. Asta permite transferul rapid de fișiere, sincronizarea galeriilor foto între cele două dispozitive, precum și folosirea unor funcții ce țin de apelurile video sau de conținutul multimedia.

Și între laptop și smartphone există mai multe mecanisme de securitate, însă Sergiu Zaharia spune că siguranța trebuie să înceapă de la noi. ”Indiferent de canalul pe care îl folosim, noi suntem responsabili de transferul unui fișier de pe laptopul de serviciu pe un dispozitiv personal, de exemplu. Teoretic nu ar trebui să facem acest lucru, pentru că scoatem un document foarte sensibil pentru organizația la care noi lucrăm pe un dispozitiv personal care nu mai este parte din sistemul de management al securității implementat de organizația respectivă”, menționează expertul în securitate informatică.

”În al doilea rând, canalul de comunicație între cele două dispozitive trebuie să fie securizat. De ce? Pentru că trăim într-un mediu în care există o sumedenie de oameni buni, dar există și o sumedenie de hackeri care ar dori să acceseze acel canal dintre dispozitive. Pe soluția HUAWEI Share există un concept de criptare end-to-end între dispozitive care este foarte bun exact pentru acest sistem numit «mesh networking», adică o rețea de dispozitive cu capacități de procesare diferite. Acest sistem bazat pe criptografie optimizata permite dispozitivelor foarte slabe din punct de vedere al puterii de procesare să poată crea un canal criptat suficient de puternic pentru a ne proteja datele”, mai explică expertul.

Deci ar fi complicat să intercepteze datele transmise între cele două dispozitive. Însă cum rămâne cu malware-ul? ”Dacă vorbim de malware care se propagă de pe un device pe altul trebuie să înțelegem că acolo unde este un canal pe acolo poate trece și un malware. Asta este realitatea zilelor noastre. De asta trebuie să ne asigurăm că device-urile din ecosistemul nostru - laptop, smartphone sau alte device-uri - sunt suficient de securizate la nivel software”, explică Sergiu Zaharia. Iar fiecare dispozitiv Huawei trece printr-un proces de testare multi-layer, pentru a oferi o protecție cât mai crescută.

În plus, actualizarea constantă a dispozitivelor sau folosirea unor soluții de securitate dedicate adaugă bariere suplimentare și fac mai grea viața infractorilor cibernetici care ar vrea să capete acces la datele tale.

Vezi cum îți poți proteja și dispozitivele smart din casa ta inteligentă și urmărește toate sfaturile pe care le oferă Sergiu Zaharia, Cybersecurity Officer Huawei Romania, în clipul video din acest articol.