Eduard Budacu și Cristina Pană sunt cofondatorii DOvelopers, o companie care livrează training și coaching în departamente de IT ale startup-urilor și corporațiilor pentru a le facă să funcționeze mai bine.

Am discutat cu Eduard în prima emisiune video de anul acesta. Principalele declarații mai jos sau puteți urmări video-ul pentru mai multe detalii.

---

Ce înseamnă să lucrezi în sprinturi Agile

"Oferim coaching pe metodologii Agile pentru echipe de dezvoltare software. Urmărim să dezvoltăm performanța echipelor prin metode simple și ușor de înțeles"

"Am început pe nișa de IT, venit dintr-un background de IT. În ultima perioadă primim cereri și din alte zone, precum echipe de marketing și echipe de HR"

"E un coaching aplicat la nivel de echipă. Un coaching profesional. Urmărim contextul de business al echipei respective, ca mai apoi să structurăm organizația și echipele, astfel încât ele să colaboreze cât mai eficient. Echipele de lucru sunt axate pe departamente de mici dimensiuni, de tipul 3-9 oameni. Într-o organizație mare e nevoie să găsești metode să faci multiechipe."

"Un asemenea proces durează între 3 și 6 luni în care ne integrăm în echipă. În primele etape încercăm să vedem care sunt obiectivele lor și să setăm un cadru de lucru. Pe baza obiectivelor vom începe să construim un proces adaptat pe nevoile lor, decât să mergem după reguli din cărți. Lucrăm pe proiectele lor și venim cu partea de metodă de lucru integrată. Venim și cu o componentă de training și consultanță, de training 1 la 1, ca să livreze ce-și propun"

Ce a însemnat 2018 pentru DOvelopers

"De obicei echipele lucrează în medii complexe și complexitatea vine din două dimensiuni. Faptul că cerințele nu sunt ușor de agreat și nici soluțiile nu sunt ușor de obținut și având incertitudinea asta, privind modul în care-ți structurezi cerințele și dezvoltarea în sine. Mai puține procese și mai puține instrumente, ci mai multă interacțiune între oameni. Ai echipe multidisciplinare. Organizezi modul de lucru pe iterații foarte scurte, de 2-4 săptămâni, în care vrei să livrezi o versiune îmbunătățită a produsului."

"2018 a fost un an în care am reușit să creștem, cât și numărul de organizații cu care am lucrat. Am avut 4 organizații alături de care am lucrat. Am ieșit din zona de startup-uri și am lucrat și cu firme multinaționale, am avut un proiect în telecomunicații, unde am lucrat cu divizia de digital, în cadrul unui program mai complex de transformare Agile. Noi am lucrat cu echipele din zona de ecommerce"

"De obicei companiile ajung la noi după ce cresc repede și au nevoie de noi metode de lucru"

"Lucrăm în iterații scurte, sprinturi e termenul cel mai des folosit, îți propui obiective pe 2-4 săptămâni și un astfel de proces se încheie cu o retrospectiva. O întâlnire în care te analizezi și găsești metode să te îmbunătățești în următoarea iterație. Urmărim viteza de lucru, cât de mult reușesc să livreze, cât de rapid e timpul de livrare. Feedback-ul e continuu"

Trei lucruri învățate din antreprenoriat

- "Am învățat cum să facem un cash flow și cum să ne proiectăm veniturile astfel încât în perioadele în care clienții în care nu accesează astfel de servicii să avem un buget asigurat"

- "Am învățat cum să vorbim cu instituțiile și să ne facem raportările la timp și cum să ai o firmă efectiv"

- "Am învățat să avem mai mult curaj în a livra cu încredere ceea ce noi putem să oferim companiilor. Inițial eram reticenți, dar făcându-le am căpătat curaj și ne dorim să creștem"