La Măgurele se construiește și este aproape finalizat cel mai mare laser din lume, ELI-NP, care va avea aplicabilitate în domenii diverse, de la medicină, până la tratarea deșeurilor nucleare.

În jurul său se va construit Măgurele Science Park, adică o zonă construită de către Consiliul Județean Ilfov, pentru a fi gazda unor companii internaționale și să facă transferul tehnologic dinspre laser în industrie.

S-au creat condițiile unei dezvoltări mai profunde a acelei zone, iar asta noi vrem să o facem prin construirea acelui Parc Științific despre care am vorbit. Bineînțeles că odată cu construirea Parcului Științific trebuie dezvoltată toată zona, create condițiile pentru ca atât oamenii de afaceri, dar și cei care vor să se mute în această zonă să aibă condiții de viață cât mai bune.”, a spus Marian Petrache, președinte al Consiliului Județean Ilfov.

O discuție în detaliu cu Marian Petrache puteți vedea și citi în acest articol.

La Biblioteca Națională din București, pe 12 iunie, s-au întâlnit autoritățile și oamenii de știință. Dincolo de studii de fezabilitate și birocrație, să încerce să discute despre cum dezvoltă o zonă. La Măgurele, spun unii, ar fi o minune, dar trebuie construită în jurul ei.

“Implementarea în cei mai mulți dintre parametri merge așa cum ne-am programat. Laserul este finalizat, s-a obținut performanța în privința puterii chiar mai mult decât ne așteptam. E cel mai puternic laser din lume. Aranjamentele experimentale sunt în pregătire, probabil în câteva luni vor demara. Au fost unele întârzieri din cauza livrării unui echipament, s-a rezolvat problema. Sigur, va fi o întârziere de câțiva ani.”, spune Nicolae Zamfir, directorul al Institului de Fizică Horia Hulubei și cel care coordonează laserul ELI-NP, un proiect care nu ține doar de România, ci poate fi util pentru toată Europa.