Iată că această săptămână ne-am propus să vă purtăm în vizită în Statele Unite ale Americii, mai cu seamă vom explora poveștile și vinurile cramelor însoritei California.

Când spunem vinuri americane ne vin în minte soiurile semnătură ale țării, clasicele Chardonnay și Cabernet Sauvignon, dar și exoticul Zinfandel. Ne vin în minte viile frumos întinse sub soarele cald al coastei Pacificului și poveștile de succes ale oamenilor care au făcut ca vinurile lor să fie recunoscute și prețuite oriunde în lume.

Dacă și voi vă întrebați ce este Zinfandel și de ce-l prețuiesc americanii atât, aici puteți găsi răspunsul.

Judecat ca soi de struguri semnătură al Californiei, Zinfandel, strugure roșu, este cel de-al patrulea cel mai plantat strugure în regiune. Soiul este intalnit în doar două zone din lume - Puglia (unde este cunoscut sub numele de Primitivo) și California, ce are suprafețe întinse, cultivate cu vii foarte vechi, chiar cu mai mult de 100 de ani vechime. Strugurele este unul robust, iar vinurile obținute au ca trăsătură comună forța.

În general, pentru vinurile premium se folosește maturarea în butoaie de stejar american. Aromele intense și directe de vanilie ale butoaielor se potrivesc de minune cu cele de fructe roșii zemoase, tipice Zinfandelului. Îndrăzneț și extrem de exuberant, Zinfandelul te poate purta într-o odisee a gusturilor, de la note de zmeură sau afine la piper, cuișoare și lemn dulce.

Cum vorba goală fără un pahar de vin bun lângă nu ne este familiară, vă propunem să încercați și voi săptămâna aceasta vinul Liar’s Dice – Zinfandel, produs de crama Murphy Goode.

Murphy Goode este povestea a trei prieteni care au pus bazele cramei în urma unui joc de Liar’s Dice, în jurul ideii de a face vinuri bune pentru oamenii importanți, pentru prieteni.

Cu siguranță, dacă aduceți vinul acesta la o întâlnire cu oamenii voștri apropiați vor fi fermecați de aromele intense de zmeură, vișine și gem de mure. Sau de faptul că vinul este catifelat, că taninurile sunt fine, dar și de notele de fum și vanilie, ce vin din maturarea Zinfandelului în butoaie de stejar, timp de 1 an și 4 luni.

Liar’s Dice – Zinfandel este vinul perfect pentru grătare generoase cu toate tipurile de carne roșie și legume consistente, pentru seri zgomotoase cu oameni dragi, pentru stări de bine și de veselie. Vinul poate fi comandat pe desprevin.ro și îl puteți găsi în pachetul Only Zinfandel.

Pe lângă cele povestite mai sus, Statele Unite ale Americii au mult mai multe de oferit iubitorilor de vinuri, fiind a 4-a țară producătoare de vin din lume, după Italia, Franța și Spania. Vinurile produse aici au demonstrat că sunt la fel de bune, uneori chiar mai bune, decât clasicele franțuzești. Aici aducem aminte de celebra degustare de la Paris din 1976, când Steven Spurrier, vânzător exclusiv de vinuri franțuzești din Anglia, a comparat, degustând în orb, împreună cu alți jurați preponderent francezi, mai multe Chardonnay-uri din California, lângă cele din Burgundia și mai multe vinuri roșii din Bordeaux, lângă mai multe vinuri din Cabernet Sauvignon din California. Spre surprinderea tuturor participanților, vinuri californiene au avut punctaje mai mari decât cele franțuzești ocupând pozițiile fruntașe.

America cultivă viță de vie pe 430 000 de ha, întinse în mai mult de 30 de state, vinul se produce în toate cele 50 de state, în 10.000 de crame. Expansiunea plantărilor și a producerii de vin a început oficial la jumătatea anilor 1800, după eforturile coloniștilor de a face vinuri chiar din variantele de viță de vie hibridă, ce creștea în state precum Texas sau California. Astăzi, California înseamnă 80% din totalul producției, New York și Washington 5%, iar Oregon 1.4%. Astfel, putem spune că regiunea California este al 4-lea cel mai mare producător de vinuri din lume.

În statele din așa-numita “Lume Nouă” a vinului, cum este și America, legea este permisivă, așa că să nu vă surprindă dacă veți auzi că aici vinul rose se poate face din asamblaje de vin alb cu roșu. Sau să înțelegeți că dacă pe etichetă este scria AVA, acest lucru înseamnă American Viticultural Areas, adică un soi de DOC local. Există 242 AVAs în Statele Unite, din care 140 sunt în California.

Înn speranța că v-am făcut poftă de un pahar de vin bun, vă așteptăm în fiecare săptămână aici și pe www.desprevin.ro să degustăm, să învățăm și să ne bucurăm de vin!