În prezent, serviciile digitale ale companiei sunt disponibile în șapte țări europene: Austria, Estonia, Germania, Polonia, România, Elveția și Ucraina.

Sistemul VitalFields este conceput special pentru gestionarea și analiza lucrărilor agricole, fermierii putând urmări productivitatea unei ferme, inclusiv managementul pe zona de planificare, creare și repartizare a task-urilor la nivel de lucrători, informații despre starea vremii (istoric și prognoză), dar și pregătirea rapoartelor ce trebuie depuse pentru a primi subvenții din partea APIA (Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură).

”Suntem la cea de-a patra revoluție în agricultură, cea digitală. VitalFields îi ajută pe fermieri să ia decizii informate și să-și prognozeze lucrările, să își țină sub control costurile și să urmărească tot ceea ce se întâmplă în fermă în timp real, având acces la un istoric”, a declarat Bogdan Chirvăsuță, partenerul local al startup-ului estonian.

Soluțiile pentru administrarea fermelor agricole, o piață în plină dezvoltare

Potrivit acestuia, în 2016 investițiile în domeniul agriculturii digitale au atins suma de 3,2 miliarde de dolari. Dintre aceștia, 260 de milioane de dolari au fost investiți în soluții pentru administrarea fermelor agricole.

Vrem ca fermierii români să știe că pentru accesarea platformei VitalFields nu trebuie instalat vreun device sau software special. Datele se sincronizează automat în cloud și pot fi accesate din orice loc, în orice moment

Uneltele puse la dispoziție de VitalFields sunt accesibile atât pe desktop-uri, prin simla deschidere a unui browser, cât și pe smartphone sau tablete – există varianta pentru iPhone și Android.

”Vrem ca fermierii români să știe că pentru accesarea platformei VitalFields nu trebuie instalat vreun device sau software special. Datele se sincronizează automat în cloud și pot fi accesate din orice loc, în orice moment”, a mai spus Chirvăsuță.

Acces la costuri sub un euro/ha

Potrivit reprezentanților VitalFields, accesarea platformei se face în mod gratuit pentru o perioadă de 28 de zile. După aceea, fermierii care vor dori să folosească uneltele puse la dispoziție de VitalFields vor avea acces gratuit – dacă administrează suprafețe mai mici de 40 de hectare -, sau la un cost de 0,9 euro/hectar/an, în cazul în care au între 40 de hectare și 500 de hectare, și la 0,3 euro/hectar/an, dacă administrează mai mult de 500 de hectare.

Adică, oricât de mare ar fi suprafața, în cazul în care depășește 500 de hectare, prețul nu va fi mai mare de 1.800 de euro pe an

”Ne adresăm atât fermierilor mici, cât și celor care administrează suprafețe mai mari. De aceea, am venit în întâmpinarea lor cu aceste costuri anuale. În orice caz, vom plafona costurile. Adică, oricât de mare ar fi suprafața, în cazul în care depășește 500 de hectare, prețul nu va fi mai mare de 1.800 de euro pe an”, a mai spus reprezentantul VitalFields.

Ce găsesc agricultorii în platforma VitalFields

Astfel, pentru a începe să utilizeze aplicația, fermierii trebuie să importe terenurile pe care le dețin pentru registrul de teren ( în cazul agricultorilor care dețin suprafețe mai mari, datele se pot lua din APIA, în timp ce agricultorii cu terenuri de dimensiuni mai mici pot introduce manual datele sau pot folosi harta prin satelit pentru localizarea acestora).

După aceea, datele se pot înregistra direct de la fața locului prin aplicația mobilă (pe lângă posibilitatea de a completa registrul de teren prin computer). Fermierii au acces la istoricul lucrărilor și pot face planificarea lucrărilor viitoare, au acces la harta de terenuri (pe care o pot distribui și angajaților pentru ca aceștia să meargă direct acolo, fără să se piardă, sau să ajungă la un teren greșit). Aplicația suportă utilizatori multipli, care au privilegii diferite – pe lângă proprietarul terenurilor (care este administrator cu drepturi depline), pot avea acces la datele din VitalFields și inginerii, consultanții sau lucrătorii agricoli -, generează rapoarte (atât economice – costuri și venituri -, cât și pentru inspecțiile APIA sau de mediu), iar agricultorii pot vedea progroza vremii chiar pentru parcele diferite.

Totodată, fermierii au acces la rapoarte comparatie pentru a afla cum se descurcă alți fermieri și pentru a vedea ce pot îmbunătăți în propri fermă, pot ține gestiunea materialelor, știind cu exactitate câte materiale au mai rămas pentru sezonul viitor (în acest sens, le pot comanda din timp) și pot afla ce boli sau dăunători atacă plantele.

În același timp, prin prisma setărilor de securitate, toate datele fermierilor nu sunt transmise unor terțe părți, existând chiar și posibilitatea ca fermierii să șteargă istoricul în momentul în care nu mai doresc să utilizeze funcționalitățile VitalFields.

Fondată în 2011 de Martin Rand și Vahur Meus ca startup, VitalFields are sediul în Tallinn, Estonia. În luna noiembrie a anului trecut, startup-ul a fost achiziționat de The Climate Corporation, o companie aflată în portofoliul Monsanto.