Orange Fab e un program de accelerare lansat de Orange la nivel global, prima oară în Silicon Valley. Cu ajutorul programului, Orange ajută tehnic startup-uri, îi ajută să implementeze, să găsească clienți și să intre în legătură cu viitori investitori.

"Am decis să lansăm în iunie și au început înscrierile. Nu vrem să punem un punct fix pentru închiderea înscrierilor. Noi vrem ca programul să fie deschis întregul an. Când vom găsi un partener, îl vom introduce în program și vom face un program customizat pentru acel startup. Demo Day va exista, ca la orice program de accelerare, iar acela va fi comun. Ca urmare a acestui Demo Day, vom selecta o parte din echipe și vom merge la un Demo Day internațional al Orange Fab", a spus Vlad Sorici.

"Ne interesează să aibă un produs deja existent, nu neapărat finit. Vrem produse cu care să putem face un bundle și să mergem către clienții noștri, să existe zone de interes comune. Pot fi anumite startup-uri cu produse bune, dar Orange Fab să nu poată să-i ajute cât ar avea nevoie. Ne concentrăm eforturile pe startup-urile asupra cărora putem avea un efect", a mai adăugat reprezentantul Orange.

Am decis să lansăm în iunie și au început înscrierile. Nu vrem să punem un punct fix pentru închiderea înscrierilor. Noi vrem ca programul să fie deschis întregul an. Când vom găsi un partener, îl vom introduce în program și vom face un program customizat pentru acel startup

Domeniile interesante pentru Orange

Vlad Sorici, a vorbit și despre domeniile în care se va implica Orange, acolo unde poate găsi mentori și poate să-i ajute.

Smart Territories - include atât partea de smart city, ci și partea de agricultură. Nu vrem să oprim tehnologia doar la oraș. Se poate mări la retail. Vrem să căutăm produse care să schimbe locurile unde oamenii trăiesc. Să schimbe orașe, agricultura. Nu numai cum trăiesc în timpul liber, ci și unde trăiesc când muncesc.

Future of Life - o zonă mai individuală asupra omului. Am introdus aici și inteligența artificială, care va ajuta modul în care o persoană trăiește. Partea de biotehnologie. Mai intră și o parte de smart mobility, care definește consumul eficient de călătorii, mai rapid, mai ieftin.

Orange Fab e axat pe crearea de parteneriate. Există însă Orange Digital Venture, care e specializat pe investiții. Noi nu promitem că fiecare echipă se va termina cu un beneficiu financiar. În schimb va fi o expunere destul de mare care va prelua programele în care ei cred

Security - nu vrem să ne oprim doar la cybersecurity. Pot fi și zone de security fizice. Trebuie încurajate în continuare. Odată ce vom avea obiecte conectate, tehnologia va impacta modul în care trăim, e nevoie de o securitate foarte pusă la curent cu această tehnologie.

Networking - zona în care suntem experți. Vrem să creăm împreună cu startup-urile cum vor arăta rețelele viitorului: securizare, conectare, autentificare. Cum vor fi rețelele, va trebui să creăm rețele mai deștepte decât cele de astăzi.

Mentori specializați

Fiecare domeniu va avea câțiva mentori specifici, iar unii vor fi găsiți în extern sau în cadrul grupului Orange. Vor putea aplica doar companii care au măcar un sediu în România.

"Orange Fab e axat pe crearea de parteneriate. Există însă Orange Digital Venture, care e specializat pe investiții. Noi nu promitem că fiecare echipă se va termina cu un beneficiu financiar. În schimb va fi o expunere destul de mare care va prelua programele în care ei cred", a mai spus Vlad Sorici.

Urmăriți tot interviul în emisiunea "Ziua Zero".