Vorbim despre Henri Coandă (inventatorul avionului cu reacție, cel care a descoperit și brevetat ”efectul Coandă” ce se aplică la ventilatoare, aspiratoare, pompe de vid, sistem de propulsie, compresoare sau în domeniul medicinii, la creare inimii artificiale), Petrache Poenaru (inventatorul stiloului), Ștefan Odobleja (cel care stabilește ideile de bază ale ciberneticii) și, mai ales, sărbătorim tinerii care repezintă viitorul României.
Acum este momentul să ne mândrim cu noile generații de români care schimbă imaginea României în afara granițelor și care contribuie la viitorul țării, dar și să-i încurajăm. Sunt fondatori de business-uri cunoscute și folosite de sute de mii de utilizatori și în afara granițelor, care au participat la programe recunoscute la nivel mondial, antreprenori care dezvoltă soluții ce pot concura cu business-uri de top din întreaga lume, și investitori care fac tot ce le stă în puteri să ajute din punct de vedere financiar la dezvoltarea startup-urilor și își oferă expertiza pentru a pregăti următoarele afaceri românești de impact.
În acest caz vorbim despre finaliștii români ai Central European Startup Awards (CESA) 2018, care vor concura în finala regională de la Varșovia, în speranța că vor ajunge la finala Global Startup Awards 2018, care va avea loc în China.
Până la închiderea voturilor, ne-am gândit să vă prezentâm pe scurt fondatorii și startup-urile românești care participă în acest concurs. Haideți să ne folosim de puterea comunității pentru ca reprezentanții României să ajungă cât mai departe în rândul celor mai bune startup-uri, celor mai buni fondatori și investitori ai Europei și ai lumii.
Iată care sunt câștigătorii finalei din România a Central European Startup Awards 2018, eveniment care a avut loc pe 19 septembrie la Impact Hub Bucharest, partenerul național al acestei ediții.
Startup of the Year - Instant Factoring
Instant Factoring, prima platformă fintech de online factoring din România, a câștigat premiul cel mare și premiul dedicat industriei fintech în finala Central European Start-up Awards România 2018: Cel mai bun start-up al anului și Cel mai bun start-up fintech.
Instant Factoring s-a lansat pe piață în urmă cu 6 luni și în acest timp scurt a finanțat peste 50 de companii mici românești, procesând pana în prezent peste 1.000 de facturi cu o valoare de peste 1,2 milioane euro.
Platforma digitală de micro-factoring a dezvoltat cel mai simplu și rapid flux de finanțare a facturilor din România. Prin crearea unui cont în platforma instantfactoring.com, proces ce durează 3 minute, clientul își încarcă factura sau facturile (în format .pdf sau .jpeg) aflate în termenul de plată, și în două ore primeste răspunsul pozitiv sau negativ asupra finanțării. În caz pozitiv, banii sunt virați în contul său în 24 de ore. Se finanțează cu preponderență facturi de până la 15.000 lei, contra unui comision mediu lunar de 3% din valoarea totală a facturii.
Instant Factoring poate fi votat la categoria Best Fintech Startup aici, iar la categoria Startup of the Year accesând acest link.
Best Newcomer – CargoPlanning
CargoPlanning e un startup care a pornit din Iași și a deschis birouri și la București. Ieșenii sunt un punct de conexiune pentru industria transporturilor. Cu ajutorul unei aplicații, transportatorii pot găsi camioane, iar șoferii pot obține curse din oraș în oraș.
În esență, CargoPlanning este o platformă online, colaborativă, care sprjină companiile care produc sau comercializează marfa în procesul de achiziție și planificarea a transporturilor, împreună cu expeditorii. Instrumentul oferă transparență și control în timp real a unei operațiuni de transport, de la crearea cererii până la căutarea și stabilirea furnizorului de transport și confirmarea că marfa a ajuns la destinație.
Votează aici pentru românii prezenți în finala regională a CESA 2018.
De la lansarea în 2015, s-au înregistrat peste 4.000 de utilizatori, cu transporturi în valoare de peste 7 milioane de euro și 1 milion de tone de mărfuri/bunuri tranzacționate prin intermediul platformei.
Poți să-i votezi pe cei de la CargoPlanning în finala regională a CESA 2018 apăsând acest link.
Founder of the Year - Alexandru Iliescu (Mondly)
Mondly este un startup din Brașov care învață oamenii limbi străine cu ajutorul softurilor, în realitate virtuală și realitate augmentată și a fost premiat de Facebook și Google.
Mondly a fost creat în 2013 de către frații Alexandru și Tudor Iliescu, însă au intrat în atenția tuturor abia trei ani mai târziu, când pe platformă erau deja disponibile 33 de limbi străine care puteau fi studiate.
Puteți citi, pe larg, povestea Mondly aici.
Au utilizatori din SUA și Germania, Elveția, Suedia, Finlanda sau Danemarca. În 2016, Mondly lansa chatbot-ul cu recunoaștere vocală - primul de acest fel în lume. Apoi, în 2017, a urmat MondlyVR - prima aplicație de limbi străine cu recunoaștere vocală în realitatea virtuală - și ea prima de acest fel în lume. Iar la începutul acestui an au mai avut o premieră - prima aplicație de limbi străine cu recunoaștere vocală în realitatea augmentată. Alexandru Iliescu poate fi votat în competiția CESA aici.
Best Coworking Space - Nod Makerspace
Nod Makerspace poate fi definit ca fiind cel mai mare spațiu destinat industriilor creative din România. Este un spațiu de coworking care pune la dispoziția comunității de oameni creativi tot felul de echipamente și know-how pentru a le folosi și a-și crea proiectele, de la obiecte, la instalații și mașinării, în plastic, lemn sau metal.
Nod Makerspace are o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, iar aici pot lucra câteva sute de persoane în acelaşi timp. Totodată, de anul trecut, la Nod s-a deschis și prima bibliotecă de materiale din România și singura din estul Europei. Puteți să votați pentru ei la acest link.
Best IoT Startup - RiSe
RideSafe, o platformă IoT și o aplicație mobilă pentru siguranța motocicliștilor. Tinerii au participat recent în cadrul programului de accelerare Techcelerator și au primit o nouă rundă de finanțare de 20.000 de euro din partea fondului de investiții GapMinder. RideSafe poate fi votat la finala regională a CESA 2018 aici.
Best AI Startup – VisageCloud
Românii de la Visage Cloud fac un API pentru detectarea și identificarea facială, bazat pe o rețea neurală. Bogdan Bocșe este cofondatorului produsului ce poate fi încorporat în diferite alte soluții ce urmăresc personalizarea serviciilor, inclusiv în cadrul spațiilor comerciale.
În esență, VisageCloud este o soluție completă de recunoaștere facială și computer vision care poate prelua informații din fotografii și video stream-uri. Soluția poate funcționa atât instalată pe infrastructura clienților, dar și ca serviciu în cloud.
Votează aici pentru românii prezenți în finala regională a CESA 2018.
Aplicațiile soluției dezvoltate de startup-ul românesc sunt numeroase. De exemplu, în sectorul financiar-bancar soluția poate fi folosită pentru confirmarea identității clientului, pe baza unuia sau mai multor selfie-uri și a unei fotografii cu actul de identitate. În retail, pentru analiza statistică, anonimizată a vadului comercial din punct de vedere demografic (vârstă, sex), iar în sectorul public și în domeniul siguranței publice, pentru analiza fluxurilor video de la camere de supraveghere, în timp real.
Poți să votezi VisageCloud în finala regională a CESA 2018 la acest link.
Best Blockchain Startup - BittWatt
BittWatt este o inițiativă românească, bazată pe tehnologia blockchain, prin care se propune optimizarea tranzacţiilor de curent electric. Bitwatt pune la un loc producătorii de energie, furnizorii şi clienţii finali într-o structură comună în care producerea şi vânzarea sunt conectate şi tranzacţionarea se face în timp real, fără întârzierile care apar în diferite ţări din cauza diferitelor sisteme de reglementare.
BittWatt se bazează pe două caracteristici, respectiv: pe un registru transparent al tranzacţiilor şi pe un sistem discret de contracte inteligente între părţi - furnizori/cumpărători care se înregistrează şi decontează automat prin sistemul blockchain.
Iniţiativa a fost lansată pe piaţa internaţională şi a atras deja peste 25 de milioane de dolari, fiind cotată în Japonia şi Singapore.
Puteți vota pentru cei de la BittWatt în finala regională a CESA 2018 accesând acest link.
Best Biotech Startup - NutritIO
NutritIO este o platforma web pentru dieteticieni, nutriționiști și medici care practică nutriția. Aplicația le oferă tehnologia necesară pentru a crea planuri nutriționale personalizate și să comunice eficient cu pacienții lor, permițându-le să ajute mai mulți pacienți. În acest moment, românii au aproape 2.000 utilizatori din toată lumea (în special în țări vorbitoare de engleză, dar nu numai). Poți vota pentru ei la acest link.
Best Social Impact Startup - Cartea Daliei
Cartea Daliei este o organizație non-profit care urmărește să promoveze educația în rândul tuturor copiilor, prin tehnologie. Asociația Cartea Daliei are sediul în Cluj Napoca și de 3 ani implementează diverse programe precum ,,Adoptăm o Școală”. Misiunea asociației este de a împuternici pe copiii de pretutindeni să-și atingă potențialul maxim, punându-le la dispoziție toate resursele tehnice care să le satisfacă cel mai bine nevoile. Votează pentru asociația Cartea Daliei la acest link.
Best Accelerator/Incubator Program - Spherik Accelerator
Spherik Accelerator este o comunitate de oameni entuziaști: antreprenori și intraprenori, corporații, investitori și universități partenere, care și-au unit eforturile pentru a sprijini ecosistemul antreprenorial regional. Misiunea acceleratorului este de a conecta startup-urile din program cu resurse strategice, de a crea contextul potrivit pentru acestea spre a-și valida produsele, pentru a putea mai apoi crește afacerile exponențial. Începând cu ianuarie 2018, Spherik este Startup Europe Ambassador în Romania, în calitate de membru al Startup Europe Club. Votează aici pentru ei în cadrul CESA 2018.
Votează aici pentru românii prezenți în finala regională a CESA 2018.
Female Role Model of the Year - Xenia Muntean (Planable)
Xenia este cofondator și CEO al startup-ului Planable, care a fost acceptat anul trecut în acceleratorul Techstars London și a primit 120.000 de dolari investiție (20.000 de dolari investiție și 100.000 convertible note).
Prima dată vă spuneam povestea ei și despre cum este să fii șefă la 23 de ani, admisă la universitatea startup-urilor. Ulterior, Planable a fost acceptat la acceleratorul Techstars și vă spuneam cum a fost drumul lor de la Chișinău, la Cluj, apoi Londra. De asemenea, am vorbit cu Xenia despre viața de antreprenor - între mit și realitate, iar dacă vi se pare interesantă experiența ei, puteți să o urmăriți pe Twitter. Anul acesta, Xenia a fost inclusă pe lista Forbes 100 fondatoare de startup-uri din Europa pe care să le urmărești pe LinkedIn și Twitter.
Pe Xenia Muntean o puteți vota în finala regională a CESA 2018 la acest link.
Investor of the Year - Matei Dumitrescu
Matei Dumitrescu este unul dintre cei mai cunoscuți și mai activi angel investors din țara noastră, cu misiunea declarată de a construi un ecosistem sustenabil de business.
A mentorat sute de antreprenori din Malaysia până în Brazilia, a investit în zeci de startupuri, printre care în primăvara acestui an și în opt startupuri din Silicon Valley, iar ca domeniu investițiile sale autohtone variază de la agricultură, unde a consolidat prima fermă organică românească, BioDumbrava, până la soluții ultra-tech cum ar fi platforma de optimizare CGI a startupului bucureștean WireFAME.
Focusul său îl reprezintă diversificarea, iar abordarea sa este purpose-before-profit. Crede cu tărie în investițiile de impact și preferă să crească o turmă de zebre în loc să vâneze unicorni.
Ca vicepreședinte al TechAngels, prima și cea mai importantă asociație de Investitori Business Angel din România, ajută investitorii români și internaționali să se conecteze cu piața și între ei, pentru a găsi cele mai bune oportunități de afaceri și îi sprijină pentru a negocia și închide tranzacțiile.
Este, de asemenea, parte a echipei Investment Ready Academy din Viena, cel mai mare program de accelerare din zona CEE pentru antreprenorii de impact, care funcționează în 17 țări și ai cărui absolvenți au atras investiții de peste 5 milioane de euro în ultimii 7 ani de activitate.
Din toamna anului 2018 Matei este co-director al Founder Institute Bucharest, primul pre-seed startup accelerator global infiintat in Silicon Valley, care din anul 2009 a ajutat peste 3300 de companii să obțină investiții de peste 700 miloane de dolari și să construiască unele dintre “fastest growing” companii globale.
În cadrul finalei regionale a CESA 2018 poți vota pentru Matei accesând acest link.