Chiar dacă Europa este neprietenoasă cu femeile care fondează startup-uri tech, activitatea antreprenorială a femeilor este în creștere la nivel mondial, iar România depășește media globală. Potrivit unui studiu, doar 12% din banii investitorilor din UE sunt alocate startup-urilor conduse de femei.

Unul dintre motivele invocate de către investitori este faptul că startup-urile lor sunt prea puțin cunoscute. Așa că cei de la Forbes le-au „sărit în ajutor” și au realizat o listă cu 100 de startup-uri din Europa care au femei printre fondatori. În această listă au fost incluse și 5 românce, despre unele dintre ele am scris și pe start-up.ro

Alexandra Anghel, clasată pe locul 19, este cofondatoare și CTO al startup-ului Appticles. Acesta a dezvoltat o platformă de machine learning pentru a ajuta companiile media să-și optimizeze UI-ul (user interface) aplicațiilor în mod automat și inteligent. Despre startup-ul lor am scris mai detaliat aici, iar pe Alexandra puteți să o urmăriți pe Twitter aici.

Pe locul 33 o găsim pe Xenia Muntean, cofondatoare și CEO al Planable. Pe start-up.ro au apărut mai multe articole în care vorbeam cu Xenia Muntean. Prima dată vă spuneam povestea ei și despre cum este să fii șefă la 23 de ani, admisă la universitatea startup-urilor. Ulterior, Planable a fost acceptat la acceleratorul Techstars și vă spuneam cum a fost drumul lor de la Chișinău, la Cluj, apoi Londra. De asemenea, am vorbit cu Xenia despre viața de antreprenor - între mit și realitate, iar dacă vi se pare interesantă experiența ei, puteți să o urmăriți pe Twitter.

Citește și despre mame antreprenor: maternitatea nu e un handicap, ci o oportunitate

Următoarea în clasament este Anca Goron, pe locul 40, fondatoare și CEO al doorie.io. Ea a dezvoltat un asistent virtual pentru oaspeţii unui hotel, programat să înveţe preferinţele acestora, oferindu-le, în același, timp acces direct la servicii personalizate. Platforma ei a câștigat o competiție turistică de futurism din Dubai, GITEX FUTURE STARS 2017, precum și competiția Women Startup Competition din România. Pe Anca o găsiți pe pagina ei de LinkedIn.

Pe locul 79 este Ligia Adam, cofondatoare Civictech România, un start-up independent, non-guvernamental și non-profit lansat de Guvernul Cioloș. Civictech România a fost creat de către oamenii de la GovITHub, o o inițiativă prin care Guvernul voia să implice mediul privat din IT, acceleratoare, hub-uri, ONG-uri și voluntari pentru a dezvolta proiecte pentru administrația publică și nu numai. Profilul de LinkedIn al Ligiei este acesta.

O altă româncă de pe listă este Ioana Hasan, cofondatoare și Product Manager la Smart Bill, un program de facturare și gestiune contabilă care ajută IMM-urile să factureze mai ușor. Despre Ioana și startup-ul pe care l-a cofondat am scris și noi, într-un articol mai amplu, în care vorbeam despre cei care au riscat totul pentru business. Profilul ei de LinkedIn este aici.