VTEX, furnizor global de soluții ecommerce în cloud pentru companii mari și una dintre cele mai importante platforme ecommerce din lume, potrivit Gartner Magic Quadrant Report, din 2018, deschide oficial biroul din România, ca parte a strategiei de extindere la nivel european. Începând din luna septembrie, România este al patrulea birou VTEX din Europa și primul din Europa de Est. Noul centru VTEX va oferi suport în regiune și este parte importantă din strategia companiei de extindere în Europa Centrală și de Est.

Odată cu deschiderea biroului din România, VTEX îl numește pe Ionuț Farcaș în funcția de Country Manager. Acesta are o experiență de 10 ani în ecommerce, iar anterior a ocupat poziția de Business Developer la evoMAG și Project Manager Online Sales Department la Astra Asigurări, roluri ce i-au permis să-și consolideze experiența acumulată în industria românească de ecommerce.

Obiectivele imediate de business ale VTEX în România sunt construirea echipei și dezvoltarea unui ecosistem ce va asigura buna funcționare a companiei pe piața locală, prin stabilirea de parteneriate cu agenții pentru implementarea soluției VTEX, integratori de plăți și companii mari care își doresc integrarea platformei, în vederea dezvoltării propriilor canale de comerț electronic.

La nivel mondial, VTEX are peste 1.000 de parteneri, stabilirea de noi parteneriate fiind principala direcție pe care se va concentra compania în perioada următoare, ca parte a strategiei de dezvoltare.

Motivele extinderii în România

Deschiderea biroului VTEX în România a luat în calcul creșterea accelerată a industriei locale de comerț electronic înregistrată până acum, dar și potențialul sectorului.

„Ne așteptăm, în continuare, la o creștere semnificativă a pieței locale de comerț electronic în România, generată de schimbarea comportamentului de consum în favoarea achizițiilor online, dar și de nevoia cumpărătorilor de a avea experiențe de shopping online cât mai plăcute”, spune Ionuț Farcaș, Country Manager VTEX pentru România, menționând că toate aceste schimbări cerute de consumatori vor presupune investiții din partea retailerilor în vederea îmbunătățirii experiențelor online, dar și a ratei de conversie.

VTEX a bugetat investiții de peste 2 milioane de euro în următorii 5 ani în România. Până la finalul lui 2019, planurile companiei vizează și creșterea echipei din România, în funcție de ritmul de dezvoltare.

„Aducând în România o tehnologie disruptive, așa cum este VTEX, le oferim companiilor soluții pentru a fi mai competitive, de creștere a ratei de conversie și reducere a cheltuielilor operaționale”, spune Farcaș. Potrivit Gartner Magic Quadrant Report, clienții VTEX afirmă că beneficiază de un TCO îmbunătățit, iar companiile care utilizează platforma înregistrează o creștere medie de 54% a ratei de conversie.

VTEX, vânzări de peste 3 miliarde de dolari

În prezent, compania VTEX este prezentă în 6 țări din Europa: Germania, Marea Britanie, Spania, Portugalia, Polonia și România. VTEX vizează creșterea prezenței în regiune în următoarea perioadă, deschiderea biroului din România accelerând extinderea în Europa Centrală și de Est. Compania estimează că, în 2022, 20% din veniturile totale vor fi generate în Europa. La nivel global, soluția VTEX este implementată în peste 3.000 de magazine online, din 25 de țări, generând un GMV ce depășește 3 miliarde de dolari. În România, VTEX a finalizat deja trei proiecte: pentru F64, Miniprix și Dacris, targetul fiind de 10 clienți în următoarele 12 luni și de 50 de clienți în următorii 4 ani.