Chei, telefon, portofel. Faceți și voi asta când plecați de acasă? Pe viitor ați putea elimina grija cheilor cu o yală smart.

Cei care urmăriți secțiunea de review-uri a start-up.ro știți că am testat mai multe produse smart pentru casă. Planul este să adun toate aceste produse într-un singur loc pentru a vă arăta ce înseamnă o casă smart, cum funcționează și cum îți poate ușura viața.

Am testat becuri și prize inteligente, chiar și produse inteligente pentru animalele de companie. Acum este timpul pentru o yală inteligentă. Aceasta a fost oferită pentru review de către Welock și este o yală dotată cu un senzor de amprentă ce poate fi montată pe cam orice ușă de tip europeană, fără prea mare bătaie de cap.

Welock Smart Lock

Nu sunt vreun priceput în ale meșteritului, însă să schimbi un butuc și să pui unul nou nu e greu nici pentru mine. Înainte să te apuci să scoți butucul vechi trebuie să faci un mic setup pentru Welock și să-i pui trei baterii AAA pentru a alimenta senzorul de amprentă. Apoi se dă partea dinspre interior jos. Partea din exterior nu poate fi dată jos din motive de securitate.

Instrucțiunile sunt clare și ușor de urmărit. Apoi urmează să scoți mânerele ușii și butucul vechi. Deșurubezi câteva șuruburi apoi scoți butucul și îl introduci pe cel al Welock. Dacă ușa ta este ceva mai groasă decât una standard poți extinde butucul pentru a se potrivi și pe aceea ușă (până la 100 mm). În cazul meu nu a fost nevoie, apoi am reatașat mânerele ușii și partea din interior a Welock.

Nici setup-ul nu este dificil și setezi o amprentă de administrator, apoi poți adăuga și alte amprente pentru ca și restul familiei să poată intra în casă, fără să aibă nevoie de degetul tău. Și ce faci dacă vrei să intre altcineva dar nu vrei să-i pui amprenta? Welock Smart Lock vine cu trei carteluțe RFID pe care le poți asocia yalei și persoana respectivă poate să deschidă ușa astfel. Poți înscrie până la 100 de amprente, iar trei pot fi admin.

Cei de la Welock ne mai spun că are protecție electrostatică de până la 30.000 de volți. De asemenea are certificare la rezistență la apă IP65. De asemenea, are o rezistență de până la 10 milioane de operațiuni de închidere. Funcționează la o temperatură cuprinsă între -30°C până la 60 °C.

Poți deschide și ușa de la intrarea din bloc de pe telefon. Din păcate, nu merge ușa deschisă de la distanță, yala nefiind conectată la internet. Există și un pachet care conține un WiFi Box care leagă încuietoarea la internet și astfel ai putea să deblochezi ușa de oriunde.

În aplicație ai un jurnal al deschiderilor și astfel ai putea să vezi când a fost deschisă ușa.

Senzorul funcționează bine, e precis și rapid. Când deschizi ușa apeși pe un buton apoi pui amprenta și după ce a citit-o rotești de cleanță pentru a descuia. Spuneam că funcționează cu baterii, iar autonomia unui set ar trebui să fie de în jur de 8000 de deblocări, adică în jur de un an de zile cu 10 deblocări pe zi. Destul aș spune eu și ai în aplicație tot timpul starea bateriei. De asemnea, dacă se întâmplă să uiți să schimbi bateriile, tot poți deschide ușa conectând încuietoarea la o baterie externă. Din păcate, portul este unul microUSB, însă măcar nu rămâi pe afară dacă uiți să încarci.

Welock Smart Lock este compatibil și cu Alexa și cu Google Assistant (ar trebui să vină în curând), însă nu am apucat să testez cum funcționează.

O am instalată de câteva zile și funcționează bine și mă simt ușurat de faptul că nu trebuie să mă mai gândesc dacă am cheie sau nu. Din păcate, încă nu pot să-mi folosesc amprenta pentru a intra în bloc, însă pot să îmi las cheile în ghiozdan tot timpul și în casă pot să intru cu amprenta.

Mi se pare un produs util și dacă doriți o puteți achiziționa de aici. Dacă folosești acest cod (CNHD53) primești o reducere și prețul produsului ajunge la 136 de euro.

Promit să revin cât de curând și cu alte produse smart pentru casă și să le adun pe toate într-o serie de video-uri care le leagă pe toate.