Suntem cu toții familiarizați cu ”câinii roboți” creați de Google, Darpa sau Boston Dynamics, dulăi mecanici gândiți cu scopuri industriale și chiar militare. Dar dacă te numeri printre cei care și-au dorit mereu un roboțel de companie de dimensiuni mici, trebuie să știi că acum există Cyberdog, un proiect dezvoltat de Xiaomi care, la un moment dat, ar putea ajunge și în casa ta sau în sediul companiei tale.

Xiaomi Cyberdog nu este un produs final și nici nu poate fi achiziționat de către utilizatorii obișnuiți, cu toate că prețul lui este numai 1.500 dolari. Este, după cum spun reprezentanții Xiaomi, o platformă de dezvoltare, un prototip pe care inginerii, programatorii și pasionații de robotică îl pot îmbunătăți pentru a-i găsi utilitate și pentru a-l face atrăgător și din punct de vedere comercial.

La interior are componente hardware și software de la Intel și NVidia și se bazează pe o serie de senzori și pe o inteligență artificială relativ rudimentară, dar poate fi ”dresat” cu ușurință pentru diverse sarcini, prin adăugarea de noi senzori și prin programare.

Reprezentantul Xiaomi cu care am stat de vorbă ne-a explicat că Cyberdog este dotat cu senzori ce îi permit să cartografieze camerele în care se află și să navigheze autonom prin ele, fără să dărâme obiecte, să recunoască persoane după aspect sau chiar și după miros. Cyberdog ar putea fi învățat să fie un câine de pază sau ar putea chiar să asiste persoanele vârstnice la cumpărături, suportând o încărcătură de aproximativ 3KG, permițând bunicilor să ”facă piața” fără să care sacoșe grele.

Robotul are o autonomie de aproximativ 60 de minute și trebuie conectat manual la priză, nebeneficiind de o stație de încărcare la care acesta să se reîntoarcă când rămâne fără baterie, ca aspiratoarele Xiaomi.

Ne-ar fi plăcut să știm exact când va fi accesibilă această tehnologie și publicului larg, dar adevărul este că depinde de dezvoltatorii la care a ajuns prototipul. Oricum, posibilitățile de îmbunătățire sunt vaste și, având în vedere că prețul de pornire nu este mare, avem motive de entuziasm pentru viitorul apropiat.