Articolul acesta a apărut în secțiunea „Nota redacției” din newsletter-ul start-up.ro de miercuri, 25 mai. Puteți să vă abonați la newsletter aici.

Ce este un asemenea zid? Ei bine e un zid proiectat prima oară în Egiptul antic, apoi în Anglia medievală de către inginerii olandezi. Diferența față de un zid obișnuit, care e drept, e că acest tip de zid e sinusoidal. Avantajul său e că aceste forme care par ciudate, oferă stabilitate și fac zidul să reziste forțelor laterale, fie că vorbim de vânt, fie că vorbim de apă. În plus, pentru că rezistența e crescută de această formă sinusoidală, se folosesc mai puține cărămizi la construcția sa.

Ei bine, care e povestea cu zidul „Crinkle Crankle” (despre care vă recomand să căutați pe Google pentru că povestea e foarte interesantă) și antreprenoriatul? De multe ori antreprenorii se gândesc că antreprenoriatul e un drum drept, care pornește de la zero și se duce la victorie. Dar viața nu are cum să fie atât de dreaptă. Atunci când îți programezi mintea să se gândească la faptul că va avea un drum drept în față vei fi surprins de vicisitudinile de pe parcurs. Poate vei fi și demotivat de acest lucru, vei fi surprins că nu toate lucrurile merg fluid.

Dar antreprenoriatul, la fel ca viața, poate fi descris de această frază... „crinkle crankle”, care cumva descrie direcția unui asemenea zid, stânga, dreapta, stânga, dreapta. Dacă îți construiești mentalitatea să vadă parcursul tău în viață și antreprenoriat ca un zid sinusoidal, atunci nu vei fi surprins, vei avea mai multă eficiență și vei rezista mai mult. Pentru că doar cei pregătiți de un traseu sinuos vor putea să reacționeze.

Așadar, antreprenoriatul e ca și un zid crinkle crankle, pentru că nu te întreabă de multe ori în ce direcție o vei lua. Sunt pale de vânt puternice și neașteptate. O pandemie, un război, o recesiune, momente când trebuie să iei deciziile cele mai bune. E cumva o poveste mai complexă decât „Povestea celor 3 purceluși”. Varianta corectă nu ar fi să faci o casă cu ziduri de beton, ci una care să aibă sinuoase pentru a rezista mai bine și cu mai multe economii.