Web Summit este cel mai mare eveniment din lume dedicat domeniului IT și hi-tech, menit să adune la un loc CEO din marile companii (Young Sohn, președintele Samsung; Lisa Jackson, președintele Apple etc), roboți (Han și Sophia, Hanson Robotics), oameni din administrația publică (Tony Blair, prim-ministru al Marii Britanii 1997-2007; António Guterres, secretarul general al Organizației Națiunilor Unite) sau startup-uri care au devenit unicorn (Revolut, de exemplu).

Pentru startuperii la început de drum, Web Summit este locul ideal de a întâlni potențiali investitori.

Top 10 startup-uri din lumea Fintech care mi-au atras atenția la Web Summit.

Familipay, Serbia

Un startup menit să ajute familile care au divorțat în raport cu comunicarea dintre membri cât și urmărirea activităților financiare. Startup-ul a fost bine primit în Europa și dorit în America de Nord, dat fiind și viteza de expansiune, peste 20.000 de utilizatori.

Beez, Romania

Aplicația românească care te ajută să economisesti în timp ce cumperi produse. În România au deja peste 500 de magazine și 32.000 de conturi active. Alături de CitiBank, își doresc o expansiune în Statele Unite ale Americii.

The Accountancy Cloud, United Kingdom

Startup britanic, menit să ajute alte startup-uri prin servicii online (ex. contabilitate, finanțe) mai ieftin, mai rapid și totul în cloud.

Glorius, SUA

Startup american din real estate care dorește să fie prima platformă unde poți licita pentru un credit ipotecar. Prețul îl alegi în funcție de oportunitățile pe care ți le oferă creditorul, rapid, online și fără birocrație.

iDenfy, Lituania

Un serviciu online care folosește inteligența artificială și te ajută în timp real să verifici dacă documentele primite sunt reale. Este deja folosit în peste 20 de țări, dintre care 15 sunt din Europa.

sevDesk, Germania

Aplicația care ține locul unui CFO într-o companie, utilizând inteligența artificială. Totul fiind online, iar salariul unui CFO se transformă într-un abonament lunar, cu mult mai ieftin decât un angajat cu master în finanțe.

Paystack, Africa

Startup creat de Stripe și Visa care ajută business-urile din Africa să își încaseze bani de oriunde fără să mai existe vreo barieră, serviciul fiind folosit în mediul online, cât și offline.

Clark, Germania

Startup german care utilizează intelingența artificială și este menit să te ajute să manageriezi toate asigurările pe care le ai dintr-o singură aplicație, dar și pentru a vedea care sunt cele mai bune case de asigurari, în funcție de preferințe.

Vantik, Germania

Primul startup european care te ajută să economisești suficient de mulți bani în asa fel încât să te poți pensiona. Totul fiind într-un cont bancar pe care-l poți urmări utilizând aplicația mobilă. Începi de tânăr, iar după facultate poți iesi la pensie.

Proportunity, Marea Britanie

Proportunity este creat în Marea Britanie, dar de către o echipă de români. Utilizează inteligența artificială pentru a-i ajuta pe ofertanți să vadă care este trendul prețurilor din anumite zone, astfel prețul reflectă valuarea exactă a proprietății.

Între timp au dezvoltat și un sistem de acordare de împrumuturi, la care viitori proprietari pot apela pentru un credit ipotecar mult mai avantajos care îi va ajuta să își cumpere casa mult dorită.

Proportunity are șanse mari să devină următorul unicorn european creat de români.

Implicarea administrației publice

Anul acesta la Web Summit, peste 300 de români au luat parte ca voluntari, participanți sau startupers.

Pe lângă networkul creat între startuperi, s-a vorbit despre măsurile guvernamentale de susținere a ecosistemului românesc de startup-uri, inclusiv documentul de cooperare în domeniul startup-urilor semnat în aprilie a.c., la inițiativa Ambasadei, între Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat din România (MMACA) și Ministerul Economiei din Portugalia.

Totodată, s-a discutat și despre finanțarea de la bugetul de stat a participării companiilor românești din tech la manifestări expoziționale și misiuni economice internaționale prin “Programul de Susținere a Internaționalizării” administrat de MMACA.