Încă din prima zi a evenimentului organizat de Business Review s-a adus în discuție reglementarea utilizării tehnologiei Blockchain.
Universitățile ar trebui să investească mai mult în blockchain
Aviya Arika, Advocate, a venit cu o previziune favorabilă pentru reglementarea pieței de blockchain și de monede virtuale. Dacă în momentul de față Malta și Liechtenstein sunt singurele țări care au reglementat acest lucru, Uniunea Europeană se îndreaptă și ea cu pași repezi spre o reglementare, având ca model Elveția.
Sectorul academic o să fie și el influențat de blockchain. Dr. Christian Piska, profesor la Universitatea din Viena, spune că partea administrativă o să folosească în scurt timp blockchain, iar multe dintre facultăți au început să investească în departamente de cercetare și dezvoltare în blockchain. Dar el este de părere că universitățile ar trebui să investească mai multe fonduri în cercetarea de Artificial Intelligence decât blockchain.
Piața de fintech este una dintre cele mai volatile piețe din lume, startup-urile apar și dispar foarte rapid. Laura Mănescu, Moneymailme, sugerează ca fintech-urile trebuie să adopte blockchain și A.I. Securitatea este unul dintre cele mai importante obiective pe care un fintech trebuie să îl ia în vizor. Europenii au început să fie foarte deschiși în adoptarea produselor fintech, dar cu mult în urma Chinei, unde produsele fintech sunt mult mai utilizate.
Blockchain, necesar în robotică
La finalul primei zile, Modex a organizat un workshop pentru smart contracts, la care au luat parte profesioniști din lumea IT, dar și studenți.
Beyond the Hype: How Blockchain & AI are transforming our future, panel-ul care a deschis cea de a doua zi a evenimentului avându-l ca speaker pe Cornel Amariei.
Acesta vede necesitatea blockchain și în industria roboticii. Companiile din domeniu au început și ele să investească în blockchain. În cazul unei defecțiuni, blockchain are menirea de a proteja informațiile și de a autentifica comunicarea părților implicate în comunicații, având un mod descentralizat de comunicare, facilitând mai ales comunicarea roboților industriali din fabrici.
Criptomonedele, 1% din aplicabilitatea blockchain
Mihai Ivașcu, CEO Modex, afirmă că piața de criptomonede reprezintă doar 1% din toată aplicabilitatea pe care blockchain o oferă, 95% dintre criptomonede o să dispară în următoarele luni.
Investițiile în criptomonede au scăzut cu peste 90% în schimb investițiile în blockchain au crescut cu peste 400%. Sute de companii listate la bursă care au început să adopte blockchain, adopția a crescut pe piața de enterprise iar investitorii sunt mult mai atrași acest domeniu.
Tot el afirmă ca blockchain va deveni invizibil, devenind doar un subiect de discuție în echipele tehnice. Astfel, devine un layer de infrastructură foarte important pentru redesenarea multor afaceri, de la ownership data la retail, urmărind o trecere de la un internet al informației la un internet al valorii. Consumatorul final având în viitor posibilitatea de a merge într-un magazin și de a scana un produs, astfel va putea vedea în timp real proveniența lui.
Înspre finalul celei de-a doua zi a evenimentului, Modex a susținut un workshop de dezvoltare a unei baza descentralizate. Cosmin Nechifor, student la Universitatea Politehnică din Cluj-Napoca, este de părere că blockchain a fost foarte rapid adoptat în Cluj-Napoca, foarte multe persoane din domeniul IT au început să investească timp în dezvoltarea unor proiecte locale folosind blockchain. El sugerează că alături de alte limbaje de programare (de exemplu Solid) predate în universități ar merita alocarea unui curs despre blockchain.