În acest articol explorăm trei smartphone-uri cu camere foto de top, le vedem specificațiile și le punem în balanță, analizând și alte criterii, precum performanțe și preț. Am ales trei telefoane cu camere bune din trei game de preț diferite, cu sisteme de operare diferite, pentru a ne asigura că atingem o plajă cât mai largă de preferințe.

Haide să explorăm împreună cele trei smartphone-uri cu camere de top: iPhone 13, Samsung Galaxy S21, HUAWEI nova 9.

Telefoane cu camere bune: iPhone 13

Cel mai costisitor dintre cele trei smartphone-uri alese de noi (dar nu cel mai costisitor iPhone disponibil pe piață), iPhone 13 este unul dintre cele mai bune camera phones disponibile pe piață la momentul actual.

La nivel de specificații se laudă cu un ecran OLED de 6,1 inch și rezoluție 2532x1170, cu o rată de refresh standard de 60Hz, rata de refresh de 120Hz fiind rezervată pentru modelele Pro și Pro Max. Memoria RAM este de 4GB, iar procesorul este Apple A15 Bionic cu 6 nuclee, iar performanțele sunt foarte bune. Bateria de 3240 mAh e micuță, dar rezistentă, și se încarcă la 23W, ajungând de la 0 la 50% în 30 de minute - nimic care să dea pe spate aici. În ceea ce privește sistemul de operare, ca orice alt telefon de la Apple, vine cu iOS, foarte bine optimizat, dar destul de restrictiv.

În ceea ce privește camerele, iPhone 13 are pe spate un senzor principal de 12MP cu F/1,6 și stabilizare optică a imaginii, care oferă fotografii excelente în orice context, în orice lumină. iPhone 13 se numără pe primele locuri în topul celor mai bune smartphone-uri pentru fotografie, dar duce lipsă de variate - pe lângă senzorul principal mai are doar un senzor cu lentilă ultrawide, tot de 12MP, cu F/2,2. Nu înțelegeți greșit, și acesta se descurcă bine, doar că nu ai varietate - nu există o lentilă macro, nici una telephoto pentru zoom optic, iar zoom-ul digital e exclus din start, având în vedere că vorbim despre senzori de numai 12MP.

Camera frontală se descurcă excelent pentru portrete, beneficiind de un senzor 3D pentru a te delimita de peisajul din spate, și filmează 4K la 60 de cadre pe secundă.

iPhone 13 strălucește la capitolul filmare, imaginile fiind foarte bine stabilizate și naturale, dar nu ai foarte mult loc de input creativ, modul de filmare nefiind optimizat neapărat pentru rețele sociale precum TikTok sau Instagram.

Prețul unui iPhone 13 este destul de mare - vorbim de un smartphone care costă circa 4.500 de lei, iar modelul Pro, care vine cu mai multe camere și ecran mai bun, ajunge pe la 5.700 de lei.

Smartphone-uri pentru fotografii: Samsung Galaxy S21

Lansat la începutul acestui an, Samsung Galaxy S21 este unul dintre smartphone-urile cu cele mai bune camere de pe piață. Are un preț mai bun decât iPhone 13 și are dotări bune, oferind ceva mai multe moduri de fotografiere și de filmare.

Cu un ecran de AMOLED de 6,2 inch, rezoluție 2400 x 1080 și rată de refresh de 120Hz, Samsung Galaxy S21 e un telefon bun pentru multimedia și distracție. Sub ecran are un procesor Snapdragon 888 și 8GB memorie RAM, configurație care oferă performanțe foarte bune. Bateria este de 4.000 mAh și se încarcă și ea tot la numai 25W, dar rezistă decent la aproape o zi întreagă de utilizare intensă.

Pe partea de camere avem următoarea configurație: pe spate, Samsung Galaxy S21 are un senzor principal de 12MP cu F/1,8 și stabilizare optică, un senzor telephoto pentru zoom de 64MP și zoom hibrid 3X, și un senzor cu lentilă ultra wide de 12MP și F/2,2. Și Samsung Galaxy S21 este un smartphone excelent pentru fotografie, oferind rezultate bune cu toate cele trei camere și are avantajul acelui zoom ”hibrid” (care e mai mult digital, dacă este să fim sinceri), dar și a unor filtre speciale și moduri creative.

Și pe partea de video stă bine, cu mod de filmare ”Super Steady” și rezoluție de filmare 8K pentru camera principală. Camera de selfie este și ea decentă, având un senzor de 10MP cu F/2,2, care scoate fotografii bune în special ziua, dar care vine cu câteva moduri gândite special pentru videoconferințe.

Prețul lui S21 este unul bun pentru ce oferă smartphone-ul. Costă circa 3.600 de lei și ar putea fi o alegere mai bună decât iPhone 13 din acest motiv.

Telefoane cu camere de top: HUAWEI nova 9

Una dintre surprizele acestei toamne este HUAWEI nova 9, un mid-range premium (sau ”un flagship pentru tineri”, cum a fost numit în timpul prezentării oficiale). HUAWEI nova 9 este cel mai accesibil smartphone pentru fotografie din lista noastră și vine cu performanțe echilibrate și o cameră principală excelentă.

Are cel mai mare ecran dintre telefoanele enumerate aici - 6,57 inch - reprezentând din start un avantaj pentru cei ce vor un telefon perfect pentru multimedia. Display-ul este de tip OLED, are rezoluție 2340x1080 și rată de refresh de 120Hz, lucru de apreciat având în vedere nivelul său de preț. Sub ecran are un procesor Snapdragon 778 și 8GB memorie RAM, o configurație care oferă performanțe decente în orice activitate, chiar și în gaming. Procesorul nu este unul de top, dar se descurcă bine când vine vorba de distracție pe rețele sociale și în jocuri mai puțin solicitante. Bateria este, însă, impresionantă - nu neapărat pentru cei 4.300 mAh, ci pentru încărcarea rapidă la 66W. Dacă iPhone 13 ajunge la 50% în 30 de minute, HUAWEI nova 9 se încarcă 100% în 38 de minute și și ajunge la 60% în doar 18 minute.

Nu vine cu serviciile Google, spre deosebire de Samsung Galaxy S21, dar are interfața ultra-modernă EMUI 12, serviciile Huawei Mobile Services și magazinul AppGallery care crește cu un ritm amețitor de la o săptămână la alta. În AppGallery există peste 2.500 de aplicații românești și câteva zeci de mii de aplicații internaționale, multe dintre ele extrem de populare atât la nivel global cât și la nivel local. Ai serviciu dedicat de hărți, pentru documente, ai asistentul personal Celia și chiar și posibilitatea de a plăti contactless cu telefonul mulțumită aplicației Curve.

Revenind la capacitățile foto ale HUAWEI nova 9, merită menționat faptul că acesta împrumută senzorul principal de pe HUAWEI Mate 40 Pro, telefon care ocupă locul 6 în clasamentul celor de la dxomark.com, considerabil deasupra iPhone 13 (locul 12) sau Samsung Galaxy S21 (locul 42). Așadar, camera de pe spate este formată dintr-un senzor de 50MP cu F/1,9 stabilizat electronic, un senzor de 8MP cu lentilă ultrawide și F/2,2, un senzor de 2MP cu lentilă macro și F/2,4 și un senzor de profunzime de 2MP. Camera principală scoate fotografii absolut excelente în orice mediu, iar cea ultrawide te ajută să surprinzi peisaje excelente. Camera macro e utilă când vrei să surprinzi viața de mai aproape, iar telefonul oferă și zoom digital cu o calitate decentă, mulțumită celor 50 de MP care permit crop fără pierderea calității.

Camera de selfie este de 32MP și se descurcă și ea foarte bine, beneficiind și ea de stabilizare electronică. E un smartphone gândit special și pentru vloggeri, oferind posibilitatea de a filma 4K atât cu camera frontală cât și cu cea principală, dar poți să filmezi și cu două camere simultan sau alternativ. De exemplu, poți începe un vlog filmându-te pe tine și poți trece instant, fără să oprești filmarea, la camera din spate, pentru a arăta spectatorilor despre ce vorbești. Sau poți filma simultan cu camera frontală și cea principală, sau cu cea principală și cea wide. E o funcție care îmi place și care cu siguranță va prinde în special la publicul tânăr.

Prețul acestui camera-phone este foarte bun. HUAWEI nova 9 costă 2.500 de lei, fiind cel mai ieftin smartphone cu cameră de top disponibil pe piață. Senzorul principal este cel care îl deosebește cu adevărat de alte telefoane din această de gamă de preț și îl poziționează drept un ”flagship pentru tineret”.

Și, pentru că am fost la lansarea lui în Viena, vă las mai jos și câteva fotografii pe care le-am realizat cu el, ca să vă convingeți de calitatea pozelor.