Că vorbim de mult iubita zacuscă, pâine sau chiar sosuri artizanale, 2022 ne-a adus la masa interviurilor câțiva antreprenori care ne ajută să avem mese mai bune acasă.

Să vă spunem și care sunt afacerile acestora.

Răzvan Idicel

Răzvan Rusu, sau așa cum este cunoscut de toată lumea, Răzvan Idicel, este unul dintre antreprenorii ai cărui nume a devenit sinonim cu afacerea sa. Iar dacă ați gustat măcar o dată din zacusca pregătită de el, dulceața, ciocolata cu vișine din vișinată sau crema de alune, veți înțelege pasiunea de a dezvolta o afacere ce devine parte din identitatea ta.

A lansat afacerea acum un deceniu, în 2012, pe când avea puțin peste 20 de ani și era masterand la Agrobusiness în Cluj. Era foarte tânăr și fără experiență, așa cum spune acum, și deși încerca să-și găsească un loc de muncă și mergea la interviuri, succesul îl cam ocolea.

„Am început în curte la tanti Veronica, o gospodină din sat, alături de care am început să fac dulceață cu fructele culese de pe dealuri, fără a avea nici cea mai mică idee despre o afacere sau ce înseamnă ea, dar între timp au trecut zece ani de la acel moment și a devenit un business.”

Cum a devenit o pasiune din curtea lui tanti Veronica un business în adevărat sens al cuvântului am povestit cu Răzvan aici.

Angeline Cake Boutique

Angeline Cake Boutique este un atelier de prăjituri și torturi artizanale deschis de soții Andreea și Marius Simion în 2017, cu o investiție de circa 50.000 de euro.

Înainte de lansarea atelierului, cei doi soți aveau în spate cariere în corporații. Andreea are experiență în banking și fonduri europene, iar Marius pe partea de legal și fonduri europene.

„Prin Angeline Cake Boutique vrem să oferim o experiență gastronomică dulce așa cum am trăit și noi în călătoriile noastre prin lume când testam produse dulci din diverse țări și culturi”,

Despre traseul soților de la joburi de corporație la propria afacere.

Fabrica de Fum

Marius Lungu decidea în 2017 să schimbe bucătăria restaurantului unde lucra cu un drum antreprenorial dificil, motivat de calitatea produselor pe care știa că le produce. Așa s-a născut Fabrica de Fum, un business care produce și vinde carne afumată. Porniți în Iași, acum au idei mărețe de a se extinde în toată țara.

„În multe restaurante unde lucram voiam să fac eu totul. Făceam și pâinea. Am început să fac și produse afumate, pentru că nu le găseam calitativ pe piață cum aș fi dorit eu și am început să le fac în cuptor gastronomic. Luam o bucată de lemn, o puneam în cuptor, făceam fum și temperatură și am descoperit că-mi iese”, povestește Marius Lungu începuturile ideii pentru Fabrica de Fum.

De la produse realizate în bucătăria unui restaurant la un business cu acte-n regulă.

Chef Sosin

Muștarul e parte din ADN-ul nostru gastronomic. Muștarul artizanal a trebuit însă să-și găsească un loc în cultura noastră de masă, iar Chef Sosin a construit o afacere care să crească iubirea românilor pentru muștarul craft, dar și pentru toate mesele în care mai ceri niște pâine pentru sos.

Chef Sosin este o afacere lansată la începutul lui 2020, prin care Sebastian Sosin, gurmand în esență și inginer ca pregătire, creează sosuri, muștaruri și creme craft. Cu 8 produse în portofoliu și cu un brand disponibil în 13 orașe din țară, Sosin vizează și piața vinurilor ca să ofere un întreg platou pentru degustări artizanale.

”Totul pornise de la o glumă în jurul focului, cum sunt eu bucătar, dar nu sunt în stare să fac un muștar bun pentru noi. Provocare pe care am luat-o foarte serios și într-o săptămână aveam deja primele sosuri.”

Povestea inginerului care și-a transformat numele în brand de sosuri artizanale.

Casa del Pan

Brutar chef al Casa del Pan, Daniel Ion Marian a transformat munca în pasiune și, alături de familie a deschis o brutărie artizanală care, nu întâmplător se numește ”casa pâinii”.

În Casa del Pan, Daniel și-a dorit să aducă toată experiență acumulată în cursuri de perfecționare la cele mai bune școli din Spania și Elveția și masterclass-uri cu brutari și patiseri din Franța, Italia, Spania și Elveția, precum și în cei peste 20 de ani de activitate ca brutar în Spania.

”Facem pâine artizanală în mijlocul Bucureștiului, după toate cutumele artizanatului. Combinăm tradiția cu inovația și tehnica modernă, respectăm un proces corect de dospire a pâinii. Pâinile nostre au minimum 24 de ore de dospire la rece”

Despre afacerea în care coca hotărăște.

Vouă ce afaceri v-au adus mâncăruri bune pe masă în 2022?