Ministrul pentru Comerț, Antreprenoriat și Mediul de Afaceri, Ilan Laufer, a vorbit despre forma nouă a programului de internaționalizare, dedicat companiilor din România care vor să participe la târguri și evenimente internaționale, pentru a putea profita de piețele externe.

"E un produs nou pentru pregătirea deplasărilor externe. Până în acest moment era un program de târguri, în care trebuia să se adune mai multe firme. În cazul în care nu adunăm numărul de firme, nu se făcea participarea la un târg", a spus ministrul Ilan Laufer.

"Avem un buget alocat între 2017 și 2020 de 71 de milioane de lei, dintre care 5 milioane de lei pentru 2017. Grantul maxim pe care-l oferim este de 50.000 de lei, cu o contribuție proprie de 10% din partea celor care vor aplica", a mai explicat ministrul.

Programul va fi lansat pe 25 iulie 2017, iar Hotărârea de Guvern va fi aprobată pe 13 iulie.

Avem un buget alocat între 2017 și 2020 de 71 de milioane de lei, dintre care 5 milioane de lei pentru 2017. Grantul maxim pe care-l oferim este de 50.000 de lei, cu o contribuție proprie de 10% din partea celor care vor aplica

Rețeaua externă de consilieri economici

Ilan Laufer a vorbit și despre rețeaua externă de consilieri economice, pentru atragerea de investiții în România, dar și pentru a ajuta companiile să descopere contacte noi în țările aferente.

"În acest moment avem 83 de posturi. Acestea oferă acces pe piețele externe din zona de responsabilitate și organizează acțiunile de promovare comercială și de atragere de investiții străine în România. Geneva, Bruxelles sunt priorități pentru noi în contextul în care vom avea președinția Comisiei Europene în 2019. De asemenea, fiecare țară încearcă să vadă ce poate să îmbunătățească în relația cu Marea Britanie. Sunt și companii care vor să se relocheze în Europa și trebuie să le ajutăm", a spus ministrul Ilan Laufer. Ministrul a menționat că multe dintre posturile de atașați economici au fost afectate anul trecut de rechemarea lor în țară, dar dorește să ocupe aceste posturi.

InvestRomania

"Rolul InvestRomânia e să se asigure ca un investitor extern poate să vină în România. Un investitor străin se întâlnește cu noi și, în funcție de condiții și facilități, decide până la urmă care e soluția la nivel de țară. Noi suntem obligați să le oferim toate informațiile relevante. Trebuie să le oferim o viziune a dezvoltării noastre în 3-4 ani, iar InvestRomânia are un rol important și va fi o prioritate pentru mandatul meu", a declarat ministrul.

Discutăm de 1,8 miliarde de euro, valoarea totală declarată și peste 17.900 noi locuri de muncă. Cu sprijinul InvestRomânia a fost făcut un parteneriat între BMW și sectorul IT din România

InvestRomânia, spune Laufer, trebuie să devină primul punct de contact pentru investitorii străini care vor să vină în România.

În proiect sunt 86 de proiecte de investiții în derulare. "Discutăm de 1,8 miliarde de euro, valoarea totală declarată și peste 17.900 noi locuri de muncă. Cu sprijinul InvestRomânia a fost făcut un parteneriat între BMW și sectorul IT din România", a mai spus Laufer.

Investiția străină directă în România este de 4,13 miliarde de euro, cea mai mare valoare din ultimii 8 ani, în 2016. În 2016 valoarea este de 1,3 miliarde de euro. E vorba de promisiuni de investiție, nu de investiții concrete.