Programul european Copernicus Masters caută noi idei, aplicații și concepte de afaceri care utilizează date globale pentru a rezolva provocări sociale și comerciale importante pentru întreaga omenire. Înscrierile se fac până pe 30 iunie.
Valoarea totală a premiilor Copernicus Masters depășește pragul de 600.000 de euro. În plus, câștigătorul la nivel global primește o excursie VIP la lansarea unui satelit în Kourou (Guiana Franceză), în valoare de 10.000 de euro. În pachetul de beneficii intră și o potențială finanțare pentru startup-uri, acces la o rețea internațională de organizații de conducere programului de monitorizare, acces la acceleratorul Copernicus, precum și la o platformă de investiții de tip crowfunding, dar și sprijin activ în dezvoltarea afacerii.
Ediția din acest an aduce 16 provocări cu teme care abordează probleme globale ale societății și ale afacerilor, inclusiv internetul lucrurilor (IoT), inteligența artificială (AI), învățarea automată, energie, sănătate, agricultură inteligentă, gestionarea dezastrelor și transporturi.
În concurs se pot înscrie startup-uri, antreprenori, IMM-uri, studenți, programatori, cercetători, oameni pasionați de spațiu, date geospațiale și tehnologie. Obiectivul principal este de a identifica soluții inteligente pentru o lume mai bună. Înscrierile se fac aici.
Pentru al doilea an consecutiv, Comisia Europeană sponsorizează șase premii, fiecare în valoare de 5.000 de euro, oferind și alte câteva beneficii, pe care le puteți consulta aici, pe probleme legate de dezvoltare durabilă, provocări guvernamentale, accesul la date, monitorizarea terenurilor și gestionarea situațiilor de urgență.
Programul de monitorizare a Pâmântului, Copernicus, a fost inițiat încă din 2014 de Uniunea Europeană. Scopul programului Copernicus este de a asigura observarea şi monitorizarea cu regularitate a subsistemelor Pământului, a atmosferei, a oceanelor şi a suprafeţelor continentale. Prin intermediul acestuia s-au lansat și o serie de sateliți. Copernicus susţine sarcini vitale de monitorizare a mediului şi a securităţii prin furnizarea de date de observare a Pământului.
Din 2011, anul lansării Copernicus Masters, și până acum, peste 3.100 de persoane din mai mult de 70 de țări s-au înscris în cadrul programului. Până în acest moment au fost selectate și finanțate peste 100 de proiecte, valoarea acestor premii trecând de 4 miliarde de euro.