În România, estimările arată că peste 400.000 de copii au dificultăți de limbaj, aproximativ 10% din totalul copiilor din România. Prin parteneriatul dintre Salvaţi Copiii și Ascendia, aceştia vor continua să aibă acces gratuit la o serie de resurse şi jocuri dezvoltate de Salvaţi Copiii în colaborare cu Fundaţia Orange şi logopezi din şcolile speciale.

În plus, se va permite accesul gratuit al actualilor utilizatori ai platformei LogopediaDigitală.ro (elevi, specialiști, instituții) la tot conținutul Timlogo (peste 900 de instrumente logopedice dezvoltate de specialiști logopezi). Copiii vor primi cont gratuit pentru acces total la Timlogo.ro, având posibilitatea să folosească nelimitat toate jocurile și toate funcționalitățile platformei. Cadrele didactice, părinţii şi specialiştii vor primi conturi gratuite pentru uz nelimitat şi vor putea crea inclusiv recomandări pentru copii și gestiona conturi ale copiilor. În acest fel, cadrele didactice implicate în proiect vor putea personaliza procesul de învățare la nevoile și specificul fiecărui copil, folosind o diversitate mai mare de resurse.

Timlogo cuprinde 476 de aplicații, 239 de jocuri interactive, 169 de activități animate și 67 de clipuri video organizate în 34 de module, fiecare dintre ele fiind concentrat pe câte un sunet problematic din limba română. La resursele existente, se vor adăuga cele 11 jocuri educaţionale, dar şi un ghid de bune practici, în care sunt incluse o serie de metode şi instrumente digitale de lucru cuprinse în Logopedia Digitală.

”Platforma educațională Logopedia Digitală, chiar înainte de lansarea sa publică, a devenit cunoscută și de interes pentru cadrele didactice și specialiștii care lucrează cu copiii de vârstă preșcolară care, deși nu au fost diagnosticați cu vreo întârziere de dezvoltare, au dificultăți majore în exprimare. Pentru a veni în sprijinul lor, Logopedia conţine 7000 de cuvinte şi expresii în limba română, 2000 de ilustraţii şi 645 de materiale video”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii.

În total, în ultimii doi ani, platforma Logopedia a înregistrat peste 2.000 de conturi create pentru specialişti, părinţi şi copii. 40 dintre cei 120 de profesori psihopedagogi şi logopezi din proiect au avut ocazia să participe la cursuri de formare şi ateliere dedicate adaptării modului de folosire a jocurilor din platformă la nevoile fiecărui copil implicat. În proiect au fost incluse 10 instituţii de învăţământ special, care au fost dotate cu 40 de tablete, pentru a facilita utilizarea platformei Logopedia şi a putea derula activităţile educaţionale, individuale şi de grup.

”Cu o astfel de platformă putem ajunge cu ajutorul tehnologiei oriunde în țară, chiar și în zonele rurale unde altfel, un logoped ajunge foarte greu. Sperăm ca transferul pe platforma Timlogo să-i aducă proiectului Logopedia Digitală viață lungă și să fie și mai utilă copiilor care-și dezvoltă limbajul”, a declarat Amalia Fodor, Directorul Fundaţiei Orange.

”Ce ne dorim cu toții este un impact real în societate. Nevoia este clară. Sunt liste de așteptare imense pentru terapie logopedică, în mare măsură din cauza faptului că sunt prea puțini specialiști pentru numărul mare de copiii care au tulburări de limbaj. Mulți părinți renunță din acest motiv, pur și simplu nu găsesc loc în cabinet. Parteneriatul le va da logopezilor, atât celor din sectorul public cât și celor din privat, instrumentele pentru a intra în contact și a lucra mai eficient cu acești copii”, a declarat Alex Mălureanu, Cofondator și CMO al Ascendia.

Recent, am stat de vorbă cu Alex Mălureanu despre piața de educație digitală, dar și despre Timlogo, ultimul lor produs, o platformă pentru logopedie.