Dacă sunteți în faza unui startup și aveți o idee, ar fi o oportunitate să o protejați. Cum se face acest lucru? Se încheie un contract de confidențialitate cu investitori, cu oameni cu care vreți să discutați despre idee, cu potențiali colaboratori sau cu viitorii angajați.

Acest acord va avea diferite forme, va putea fi integrat în alte contracte sau va fi separat.

Pe Ana-Maria Udriște o poți contacta pe contul său de LinkedIn.

În România o idee nu se poate proteja sau patenta. Ideea este liberă și dacă nu o faci la momentul potrivit, o face altcineva. Poți doar să dai anumite indicii despre ce ai vrea să faci, depinde de afacerea ta. La momentul când vrei să cauți parteneri comerciali, trebuie să semneze un acord de confidențialitate.

Ca origine, este un document care are câteva pagini care are menirea de a identifica acele informații sensibile și pe care persoana care intră în acest acord, își ia angajamentul să nu le dezvăluie mai departe. Identificăm care sunt informațiile cheie din ceea ce vrei să vorbești sau ale ideii tale.

Pagina de Facebook Avocatoo poate fi urmărită la acest link.

Care este sancțiunea dacă nu se respectă acordul? Dacă nu prevezi sancțiuni în contract, va trebui să te duci în instanță și să dovedești care ți-e prejudiciul. E destul de greu de demonstrat, mai ales dacă nu avem o firmă și e greu să demonstrezi concurența neloială. Dacă cineva face o idee similară cu a ta, este greu să mă duc în instanță și să estimez prejudiciul personal.

În acordul de confidențialitate se poate introduce o clauză penală pentru a evalua prejudiciul.

Urmărește tot videoul cu informații mai jos. De asemenea, poți citi și urmări alte sfaturi juridice pe canalul nostru de YouTube, disponibil aici.