Nu-i nimic mic la afacerea ta este o campanie susținută de Visa, cu ajutorul căreia poți profita ca afacere de oferte exclusive pentru creșterea și transformarea companiei în România și nu numai. Pentru că numai împreună putem transforma viitorul. Cu ajutorul platformei Marile Afaceri Mici creată de Visa ai tot ce ai nevoie pentru a-ți dezvolta afacerea, prin oferte speciale, digitalizare și beneficii pentru plata cu cardul.


ESX este o aplicație născută în 2021 la inițiativa antreprenorului Andrei Trofin. Scopul a fost simplu: să ai într-un singur loc o rețea de centre de sport disponibile în toate orașele. Astfel încât oamenii să nu fie limitați la o singură rețea, ci să aleagă în funcție de nevoi. Pentru că direcția despre care povestim în această serie este că afacerile ajută alte afaceri, ESX este o afacere românească ce poate încuraja business-uri locale să ofere beneficii angajaților.

ESX s-a dezvoltat treptat și dincolo de un abonament unitar la săli tradiționale, acum include activități de grup, precum caiac în grup și nu numai, iar acum se extinde spre conectarea cu antrenori personali. Începută ca un produs destinat persoanelor fizice, treptat ESX s-a extins către persoane juridice și companii. Astăzi compania are 300.000 de utilizatori înregistrați și 40.000 de utilizatori activi, iar ținta pentru 2024 este de 400.000 de utilizatori înregistrați doar în România.

În clipul de mai sus poți vedea un interviu cu Beatrice Dumitrache, Marketing Specialist la ESX și Tudor Onea, Sales Director despre evoluția ESX, dar și cum pot colabora mai bine afacerile mici. Plus, ce poate învăța o afacere care nu folosește tehnologia de la ei.

Ce vor companiile de la ESX?

ESX s-a dezvoltat natural către companii. E un beneficiu extrasalarial pe care firmele, de la cele mai mici până la cere mari, îl pot oferi angajaților. Un avantaj al colaborării dintre afacerile mici este că o companie care nu e în București, ci într-un oraș mic, poate oferi prin ESX abonamente la activități sportive disponibile în acel oraș, nu doar la marile rețele de fitness. Datele ESX arată că centrele sportive din sistemul lor acoperă peste 100 de orașe din țară, de la cele mai mari, până la o urbe mică.

Dar ce vor companiile din România? „Cele mai frecvențe solicitări pentru angajații lor sunt legate de extinderea rețelei de centre sportive partenere și adăugarea unor facilități suplimentare de wellness, cum ar fi piscină, sauna sau solarul. Companiile își doresc să ofere angajaților lor acces la o gamă variată de activități și facilități pentru a promova un stil de viață sănătos și echilibrat”, spune Andrei Trofin, CEO al platformei.

În plus, datele arată că angajații din România vor flexibilitate și diversitate. Dacă vorbim de această direcție înspre fitness, nu e doar despre a merge la sală, ci yoga, piscină sau opțiuni variate.

„Este crucial ca angajații să nu se simtă restricționați în beneficiile pe care le primesc, iar acest aspect ar trebui să fie de importanță majoră pentru companii”, spune Andrei Trofin.

În plus, media de vârstă a angajaților din România influențează cel mai mult o companie să solicite servicii sportive, iar dimensiunea unei firme, spune Andrei Trofin, nu este neapărat importantă.

„Firmele care au salariați ce se încadrează în segmentul vârstei de 18-45 de ani au cea mai mare tendință de a iniția o discuție pentru beneficii salariale din partea ESX”, explică Andrei Trofin.

„În prezent, oferim trei opțiuni de plată pentru companii: plata directă de către angajator, plata de către angajat cu discount sau o formă de plată comună între angajator și angajat. Aceste opțiuni flexibile ne permit să răspundem diverselor nevoi și preferințe ale companiilor și angajaților lor”, explică Andrei Trofin, CEO al ESX.

O afacere care susține afacerile din sport

De multe ori, spune Tudor Onea, centrele sportive sunt de două tipuri. Fie cele pornite ca un business per se, dar și cele deschise din pasiune de cei care au experiență sportivă. Dincolo de a ajuta companiile să ofere beneficii angajaților, ESX este o afacere românească ce ajută centrele sportive să aibă mai mulți clienți, dar și promovare. Mai ales că o lecție bună de la ESX pentru alte afaceri e că au investit mult în marketing. La început cu metode gratuite și viralizante, apoi prin bugete importante ce ajută inclusiv sălile partenere.

„Prin parteneriatul cu ESX, sălile și centrele sportive dobândesc o vizibilitate extinsă către clienți. Centrele sportive beneficiază la rândul lor de platforma noastră prin care pot fi descoperiți mult mai ușor de către iubitorii sporturilor. Indiferent de numărul de intrări colaborarea cu noi este un avantaj, întrucât partenerii sunt remunerați în funcție de numărul de intrări pe care le înregistrează”, explică Beatrice Dumitrache.

Piața reflectă o dorință crescută pentru un stil de viață sănătos și activ al utilizatorilor.

„Cu trecerea timpului, sălile și centrele sportive au devenit tot mai accesibile, iar atât noi, cât și ceilalți competitori din industrie, încurajăm creșterea pieței și promovăm beneficiile activității fizice. Concurența noastră nu sunt alte rețele de fitness, ci stilul de viață delăsător în care nu se pune accent pe sănătate prin mișcare”, spune Andrei Trofin.

Evoluția ESX

Compania a reușit să ajungă la o cifră de afaceri de 10 milioane de euro în 2023 și a integrat anul trecut peste 500 de centre sportive în total. De asemenea, un moment important pentru evoluția unei asemenea afaceri a însemnat și o investiție de 2 milioane de euro de la fondul Catalyst Romania.

Conform CEO-ului companiei, Andrei Trofin, obiectivul pentru 2024 este de a ajunge la 800 de locații în România, dar după primul trimestru, obiectivul poate fi deja întrecut.

Obiectivul actual este extinderea și spre o nouă linie de business, care să includă posibilitatea de a oferi acces la antrenori personali sau kinetoterapeuți, fizioterapeuți și nu numai.


Cum poți să-ți transformi afacerea? Cu ajutorul platformei Marile Afaceri Mici, Visa te ajută să crești, pentru că afacerile mici sunt mici doar în comparație cu unele corporații, dar nu sunt mici pentru proprietari sau pentru angajați. Orice afacere de succes crește și o poți face cu ajutorul uneltelor Visa.

start-up.ro îți propune anul acesta câteva afaceri surprinzătoare din România care te pot ajuta pe tine, proprietar de altă afacere. Pentru că doar colaborarea dintre noi poate să crească mediul antreprenorial.

Cu ajutorul platformei Marile Afaceri Mici, poți găsi unelte utile pentru business-ul tău.

Dacă te înscrii pe platforma Marile Afaceri Mici poți obține discount-uri și oferte la business-uri românești și internaționale precum 10% discount la toate serviciile din Black Cab App, 20% la iStock Photos pentru abonamente lunare care te pot ajuta să te promovezi cu fotografii în social media sau 50% discount pentru semnătura electronică la Trans Sped.

Nu uita, Nu-i nimic mic la afacerea ta. Ești doar în punctul de unde poți crește, iar noi te putem ajuta să o faci.