Trei din patru plăți de taxe și impozite realizate cu carduri Visa au fost făcute online.Totodată, valoarea plăților online a înregistrat cea mai ridicată rată de creștere, de peste 50% comparativ cu 2021. În ceea ce privește valoarea medie a unei plăți de taxe și impozite cu cardul Visa (cumulat online și POS), aceasta a fost de circa 300 de lei în 2022, în ușoară creștere față de anul anterior.

Taxele şi impozitele locale pot fi plătite cu cardul la terminalele POS instalate în sediile instituțiilor publice, online pe www.ghiseul.ro și pe platformele puse la dispoziţie de unele administraţii locale. Începând cu 1 ianuarie 2023, toate instituțiile publice care încasează impozite, taxe sau amenzi au obligația să accepte și plata cu cardul, potrivit așa-numitei legi cash-back.

Visa derulează până pe 31 martie 2023 cea de-a XII-a ediție a campaniei sale anuale de promovare a plății taxelor și impozitelor cu cardul, subliniind beneficiile acestei metode de plată. Plătind online cu Visa pe www.ghiseul.ro sau direct la administrațiile locale, deținătorii de carduri Visa beneficiază de rapiditatea și eficiența plăților electronice, au comision 0 și în plus intră în tragerea la sorți pentru marele premiu de 15.000 de euro.

Conform datelor publice disponibile pe www.ghiseul.ro, la data de 03.03.2023, numărul instituțiilor înrolate pe platforma Ghiseul.ro era de peste 1.300, iar peste 1,6 milioane de utilizatori și-au activat contul pe platformă până în prezent. Doar de la începutul acestui an, pe Ghiseul.ro s-au efectuat peste 1 milion de tranzacții cu carduri, suma totală colectată fiind de peste 400 de milioane de lei.

Contribuabilii care își achită taxele și impozitele locale înainte de 31 martie beneficiază de o reducere de până la 10% din valoarea obligațiilor fiscale, conform prevederilor din Codul Fiscal.