Nicolae Baciu a fondat Foldo dintr-o nevoie personală. Se muta des și căratul mobilei era dificil. Și știm cu toții că atunci când ne mutăm mobila e cea mai mare problemă. Baciu a făcut o afacere din asta și vinde mobilă și accesorii din carton. Da, pregătește-te să fii uimit.

“În 2011 m-am mutat în București din Curtea de Argeș pentru a porni Dualmind, o agenție de publicitate specializată pe design de ambalaj. Am schimbat în 3 ani apartamente închiriate, dar fiecare mutare a devenit mai dificilă”, își amintește Baciu.

Așa i-a venit ideea de a face obiecte de mobilier pliabile, demontabile și ușoare. Primele machete le-a făcut din câteva cutii de carton și a făcut primul fotoliu în mărime naturală. “Cartonul e 100% reciclabil și e ușor de prelucrat și foarte rezistent atunci când înțelegi cum să-l utilizezi”, spune Baciu.

După acest moment a început să fabrice diferite obiecte: corpuri de iluminat, dulapuri, scaune, mese. După șase luni de la momentul “Fotoliul din odaie”, avea deja o colecție de corpuri de iluminat pe care le-a expus în cadrul unei expoziții colective.

Un business din carton

Poate că povestea celor 3 purceluși ne învață că trebuie să ai o casă solidă. Dar oare dacă ai face o casă cu mobilă din carton, ar fi solidă? Nicolae Baciu așa crede. În plus, e și ecologic.

“Cartonul e cel mai responsabil material în acest moment. Are avantaje pe care nu le găsești la niciun alt material, este foarte ușor, pliabil și cald. Singurul dezavantaj e rezistența mică la umiditate, dar există soluții de impermeabilizare”, explică Baciu.

Începutul a fost cu un cutter, câteva rigle și o masă. “Când numărul comenzilor a crescut am externalizat către un atelier care avea un echipament de tăiere profesionist. După primul an am achiziționat un echipament de debitare laser, iar în următorul an am comandat și echipamentul de tăiere cu un cuțit oscilator construit special pentru nevoile noastre. Am dezvoltat și o serie de miniechipamente construite la comandă pentru eficientizarea producției de serie”, spune Baciu, fondatorul afacerii Foldo.

De altfel, primele lor comenzi au venit după o primă participare la un târg de design românesc, publicul apreciind corpurile de iluminat și fotoliile de carton.

Mobilă din carton: Rezistență și eleganță

Hai că nu credeați că vom folosi aceste două cuvinte, dar, pentru cei din lumea designului, nu e așa ciudat să zici despre carton că e rezistent. În plus, Nicolae Baciu spune că există avantaje, pentru că greutatea e redusă.

“Mobilierul din carton e ușor, pliabil și versatil. Pentru asamblare nu necesită unelte speciale. Prețul unui obiect de mobilier din carton este mult mai mic comparativ cu piesele de mobilier convenționale”, spune Nicolae.

Potrivit fondatorului Foldo, un pătuț pentru bebeluși din carton rezistă la o greutate de peste 85 de kilograme, iar fotoliile la 150 de kilograme. “Dacă e întreținut corespunzător, mobilierul din carton are o durată de viață comparabilă cu mobilierul clasic. Întreținerea e foarte simplă: trebuie ferit de umezeală și se poate curăța cu o lavetă uscată”, spune Baciu.

Cei de la Foldo cred că mobilierul din carton se potrivește în multe case, mai ales că ei sunt adepții stilului industrial. “Forma și culoarea permit integrarea lor în locuințe amenajate modern, vintage sau eclectic”, spune Baciu.

Cartonul - ușor de produs și ecologic

Foldo s-a luptat cu preconcepțiile oamenilor. Nicolae își amintește că atunci când au lansat pătuțul de copii multe mame au comentat că nu își vor pune bebelușul într-un carton. “Dar multe mame din România nu știu că, încă din 1973, Finlanda oferă mamelor o cutie gratuită în care copiii lor dorm până la 6 luni. La ei a devenit o tradiție, indiferent de statutul social al familiei”, spune Baciu.

Patul lor pentru copii a fost premiat la competiția internațională de design A’Design Awards din Milano. Pătuțul e vândut în 11 țări din lume și româncele au început să înțeleagă avantajele.

Pentru a produce un produs, timpul petrecut variază între 2 și 48 de ore. Dar, de exemplu, pentru a produce o canapea de carton Foldo durează 4 ore. Un avantaj e că nu se folosește la fel de mult lemn. Dacă dintr-un copac un producător de mobilier tradițional face 10 canapele, Foldo reușește să producă 50.

Cifră de afaceri și investiții

Deși a început cu un cutter și câteva cutii de carton, Foldo s-a dezvoltat cu ajutorul unei investiții de aproximativ 250.000 de euro. În momentul acesta cifra de afaceri a ajuns la 145.000 de euro, dublă față de 2016. Aștepările companiei sunt să crească în același ritm în 2018.

De exemplu, un pat pentru copii costă 200 - 300 de lei, iar un fotoliu costă 240 de lei. Pentru o veioză de carton poți plăti 167 de lei, iar o canapea ajunge la doar 560 de lei.