Articolul acesta a apărut în secțiunea „Nota redacției” din newsletter-ul start-up.ro de vineri, 11 februarie. Puteți să vă abonați la newsletter aici.

M-am gândit să scriu puțin despre aparențe pentru că în ultima săptămână două informații au apărut recurent prin fața ochilor.

Mai întâi, despre noul fenomen de pe Netflix, The Tinder Swindler. Recunosc că nu am apucat încă să-l urmăresc de la un capăt la altul, însă, în esență ideea e că un domn s-a prefăcut că are o avere foarte mare și că poate pune la picioarele unei doamne tot ce și-ar putea dori, însă a ajuns să le escrocheze pe aceste doamne de niște sume foarte mari de bani.

Al doilea subiect care s-a perindat prin online a fost cel legat de o eventuală plecare a Meta din Europa, și, implicit, România. Adică că ar exista posibilitatea ca Zuck să-și ia jucăriile și să ne lase fără Facebook, Insta, toate locurile în care putem să le arătăm celorlalți cât suntem de fericiți și ce viață magică avem. Evident, echipa Meta a dezmințit acest lucru – când ai început să pierzi deja din utilizatori, nu mai riști să rămâi fără încă alte câteva sute bune de milioane de clienți.

Citind despre aceste două informații mi-am dat seama cât de atrași suntem de aparențe și cât de simplu este să fim păcăliți.

Peste tot încercăm să afișăm o viață perfectă, în care ne plimbăm constant, stăm doar la cele mai bune hoteluri, mâncăm doar mâncăruri fine, avem cele mai faine case, copiii noștri sunt cei mai cuminți și deștepți, suntem trași prin inel, fața noastră arată ca la 20 de ani, avem luxul timpului și al banilor și vrem ca toată lumea să știe acest lucru.

Iar asta nu e adevărat. Sau doar o mică parte din aceste lucruri este adevărată. Însă cei în fața cărora facem paradă cu aceste lucruri nu au de unde să știe cum este cu adevărat viața noastră. Văd doar imaginea pe care le-o afișăm și pe care sperăm să o creadă ca să ne poată invidia.

Pentru că este normal să invidiem și să sperăm că alții ne invidiază. Însă s-ar putea să picăm în propria noastră capcană și să nu mai fim mulțumiți de nimic. Iar alții care cred tot ceea ce văd riscă să piardă, la rândul lor, multe.

Așadar, deschideți bine ochii, urmăriți-i în continuare (dacă doriți) pe cei pe care-i admirați, sau invidiați, însă nu vă croiți drumul bazându-vă doar pe experiența lor. E doar o iluzie.