Afacerea din agricultură pornită din garaj

Agromar este o afacere pornită dintr-un garaj. Însă nu are de-a face cu tehnologia, poate decât tangențial, dacă vorbim despre utilaje, ci cu domeniul agriculturii. Acum mai mult de 17 ani, Florin Colțuneac a renunțat la haina de militar pentru cea de antreprenor. Și-a suflecat mânecile și a pornit Agromar în 2004, o firmă ce are ca domeniu principal de activitate fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă.

”Cu experimente, cu probe, cu bani pierduți, nu puteam să renunț. Am mers înainte și am ajuns aici”, ne povestește Florin Colțuneac despre modul în care a construit afacerea sa.

Colțuneac vorbește despre succesul său în afaceri ca și cum acesta ar fi fost determinat în egală parte de divinitate, dar și de un al șaselea simț care i-a permis sa anticipeze piața și facă următorul pas înaintea concurenței.

Un business integrat

Între timp, Agromar a devenit un business agricol integrat, cu un portofoliu ce cuprinde fabrici de nutrețuri combinate (FNC), silozuri, magazine de desfacere și ferme de păsări și porci. Iar Florin Colțuneac are noi planuri pentru dezvoltarea afacerii Agromar. Dar vom reveni la acestea.

La mijlocul lunii februarie 2021, Colțuneac anunța intrarea în activitatea a unui FNC modern, o investiție în valoare de peste 1 milion de euro, acesta funcționând pe structura celui vechi de la Fierbinți-Târg. Cu acela a și debutat dezvoltarea Agromar, în 2010, momentul în care Colțuneac a achiziționat vechea moară de făină din sat și a transformat-o într-un FNC modern. Această investiție se adaugă la cea de peste 1 milion de euro într-un granulator superperformant produs de danezii de la Skiold, realizată în 2019.

”Am cumpărat un FNC ultramodern ca să putem să fim printre vârfurile de lance. Avem tehnologie, așa că putem să fim printre cei mai buni de pe piață, oriunde. Calitatea va dăinui mereu. Nu trebuie să te uiți imediat să faci profit, trebuie să oferi calitate”, este crezul după care se ghidează Colțuneac.

Baza de producție pentru activitatea principală este situată în orașul Fierbinți-Târg, județul Ialomița. Capacitatea de stocare cereale în vederea prelucrării a fost crescută constant în urma investițiilor societății, ajungând în prezent la 41 silozuri ce pot primi de 21.000 tone.

Fabrica este una dintre cele mai moderne din România, fiind dotată cu mijloace tehnice moderne de recepție, verificare cantitativă și calitativă a produselor și de condiționare a acestora (uscare, aerare, gazare), conform normelor europene.

Compania beneficiază de o linie tehnologică de înaltă performanță precum și de materii prime adecvate pentru a avea o calitate superioară a produselor oferite. Iar pentru a satisface exigențele de calitate ale produselor oferite, compania a apelat la specialiști în nutriție experimentați.

Dezvoltare în 2021

De asemenea, Agromar deține 18 puncte de lucru la nivel național, compania comercializând peste 100 de produse realizate în propriile unități, ca de exemplu premixuri, furaje, concentrate, cereale și aditivi.

În ceea ce privește segmentul de creștere a animalelor, ferma de pui de la Tărtășești a fost achiziționată în anul 2014, având o capacitate inițială de 75.000 de pui, fiind extinsă și modernizată. În 2017, proprietarul Agromar a achiziționat o fermă de suine Dragoș Vodă (județul Călărași), cu o capacitate de 6.000 capete/serie (în prezent sunt crescuți 5.800 porci/an).

De altfel, planurile sale de dezvoltare pentru acest an vizează mai mult această nișă. ”Planul există, dar va trebui să și stau să consolidez un pic. Avem ferma de porci care trebuie consolidată, vrem să facem o carmangerie, o măcelărie, un abator. Vrem să facem plusvaloare pentru ceea ce producem acum. Avem și o fermă de pui, trebuie să avem și aici o creștere de 50%”, spune Florin Colțuneac.

Proprietarul Agromar precizează faptul că de la începutul anului în curs a demarat modernizarea a două hale ale fermei de porci, o investiție pe care o estimează tot la 1 milion de euro. ”Noi avem acolo 12 hale, dar le luăm treptat. Poate găsim un abator cu sală de tranșare și cu fabrică de mezeluri. Sper să le găsim la un preț mai convenabil, vreo 2 milioane de euro, dar trebuie să avem un pic de răbdare și lucrurile se așează. Poate mai facem și 1-2 depozite de furaje”, ne vorbește Florin Colțuneac despre planurile sale pentru dezvoltarea Agromar în 2021.

Business cu ajutorul băncii

Pentru o bună parte din aceste investiții a apelat la ajutorul creditelor bancare. Iar unul dintre partenerii alături de care a realizat cele mai recente investiții este Patria Bank. ”Ne-am dezvoltat împreună cu ei, am pus trup și suflet”, spune Colțuneac.

În plus, nu a resimțit presiunea creditelor nici chiar în 2020, an despre care spune că a fost mai bun decât 2019, dacă scoate din calcul faptul că s-a îmbolnăvit de coronavirus și și-a rupt un picior. Dar nu are timp să se mai gândească la problemele personale, fiind învățat să lucreze cât de ziua de lungă.

Iar munca sa și a celor peste 100 de angajați pe care-i are în Agromar acum a dat roade. Florin Colțuneac povestește că a crescut în 2020 veniturile cu cel puțin 30% față de 2019 și a ajuns undeva la o cifră de afaceri de 13 milioane de euro.

Recunoaște că deși este adeptul planurilor pe termen lung, nu a apucat să facă o prognoză în ceea ce privește 2021, dar crede că va ajunge să aibă un plus și în acest an, chiar dacă mai mic decât în anul anterior.

Asta pentru că ”simte” că în acest an s-ar putea să ne confruntăm cu o criză economică. ”De la 2022 încolo va fi o altă socoteală. Poate reușim să avem depozitele, 2-3 hale. Răbdare de chinez ne trebuie”, este concluzia lui Florin Colțuneac, fondatorul Agromar.


Florin Colțuneac este unul dintre antreprenorii incluși în proiectul ”România Poate”. Proiectul “România Poate” s-a născut dintr-o discuție cu Patria Bank în încercarea de a găsi o soluţie comună prin care să promovăm povești ale antreprenorilor care fac lucruri bune în țară. Patria Bank e un partener pentru IMM-uri și afaceri mici. Cu ajutorul serviciilor sale, antreprenorii au parte de finanțare (linii de credit sau credite de investiții) și consultanță bancară în termeni simpli care să-i ajute să-și ducă afacerea mai departe.