Turcan Wood Modeling este un producător de mobilier, atât la comandă, pentru cei care vor ceva special, dar și mobilă în serie limitată, după un concept care nu folosește șuruburi sau puncte de ancorare externe, ci se inspiră din jucăriile copilăriei.


Cosmin Turcan a lucrat în construcții prin afara României, însă, întors acasă, prin 2016, a decis să înceapă propria afacere și să concretizeze un vis pe care-l avea de ceva vreme, anume deschiderea unei firme pentru producția de mobilier.

”Mereu am fost un pasionat și cu siguranță voi ramane, pentru că așa e felul meu, asta e slăbiciunea mea: utilajele și producția. Atunci a fost momentul oportun, cred eu, deoarece toate se întâmplă la momentul potrivit”, ne povestește Cosmin.

Și la locul potrivit, am adăuga noi, mai ales că fondatorul Turcan Wood Modeling ne precizează faptul că nu a luat în considerare lansarea acestei afaceri în afara granițelor pentru că ar fi fost un start destul de dificil și poate nu ar fi reușit să ajungă în momentul în care se află afacerea sa la acest moment.

Totuși, nu a fost chiar un parcurs ușor, așa cum recunoaște Cosmin. Nu au lipsit momentele tensionate, grijile și anii de pandemie.

”Doar cei care au o afacere și doresc să o ducă la un anumit nivel știu că aceste momente nu dispar, ci te însoțesc chiar zilnic. Mereu îți pui problema ce aș putea face mai bine, mai mult, mai repede. E dificil. Și pandemia a fost o perioadă de îngrijorare pentru toată lumea”, spune el, cu bucuria și recunoștința faptului că a avut parte de înțelegerea clienților și de susținerea lor.

”Am avut șansa de a colabora cu clienți la care este o reală plăcere să revii ori de câte ori te solicită. Ne bucurăm de clienți recurenți, care revin cu comenzi și cu care rămânem în contact peste ani. Trebuie să fii mereu dispus să îi ajuți și pe partea de proiectare, deoarece nu toți știu cum ar fi foarte utilă și frumoasă mobila pe care doresc să o realizeze, de aceea au încredere în viziunea noastră”, adaugă Cosmin, convins de faptul că dacă un business dorește să strângă în jurul său clienți fideli și să-și creeze o comunitate, trebuie să fie atent la nevoile lor și să le aducă mereu elemente de noutate.

Mai ales că un client satisfăcut este unul ce te poate recomanda mai departe. Iar în domeniul său de activitate, o recomandare pozitivă poate fi cea care te ajută să ai un cash flow constant și să te poți dezvolta.

Interacțiune în realitatea virtuală cu mobila visurilor

În cazul Turcan Wood Modeling, noutatea vine din faptul că au adus interacțiunea în realitate virtuală pentru ca viitorii clienți să aibă o idee cât mai clară asupra modului în care va arăta (și va fi poziționat în case) mobilierul lor de vis.

”Avem posibilitatea să îi plimbăm prin bucătărie, spre exemplu. În realitate virtuală pot interacționa efectiv cu mobilierul, pot deschide uși, pot vedea compartimentarea, pot vedea accesorii, totul. Mereu am fost atenți la solicitările lor, la temerile lor, încercând cu fiecare proiect să le eliminăm, astfel încât să aștepte livrarea mobilierului doar cu acele emoții pozitive, de nerăbdare, nu cu îngrijorare: ”oare voi primi ce am comandat?””, povestește Cosmin Turcan.

Iar pentru a dezvolta business-ului și a putea să le ofere clienților mereu noi opțiuni, precum și pentru a se diferenția de restul competitorilor din piață, Cosmin a apelat la un credit pentru a achiziționa noi utilaje.

Digitalizare, dar și magazine fizice în viitor

”Acum eu pot să ofer un plus valoare, ceva mai inedit clienților mei”, afirmă el, precizând că utilajele oferă versatilitate și poate adresa nevoile clienților din domenii diferite, precum florarii, sali de evenimente, gradinite, scoli, magazine.

”Utilajele sunt extrem de importante de aceea mă bucur când colegii de la bancă au avut încredere în proiectele noastre și au decis să aprobe finanțarea, deoarece nu as fi putut suporta finanțarea lor din fonduri proprii sau din încasările firmei, momentan”, spune el cu sinceritate, bucuros că a putut să acceseze la Patria Bank cea mai bună variantă pentru firma sa fără a pune presiune suplimentară pe business.

Pe lângă echipamente, Cosmin a achiziționat și softuri, licențe și consumabile, și a pus o miză mai mare și pe partea de promovare pentru a spori vizibilitatea firmei sale.

În acest moment, clienții Turcan Wood Modeling sunt persoane juridice și fizice, iar produsele sunt distribuite în Arad și pe o rază de aproximativ 50 km în jurul orașului.

Cosmin a mai avut livrări și în Oradea sau București, iar pentru a ajunge la și mai mulți clienți din țară și-ar dori ca pe viitor să realizeze o gamă de produse standard, mobilier de mici dimensiuni, pe care să-l poată distribui și la nivel național.

”Mă gândesc să deschid și un magazin de prezentare, deoarece clientul încă simte nevoia să vadă anumite produse, fiindu-i mai ușor să ia decizia de a cumpăra dacă a și văzut piesa de mobilier. Și să comercializez nu doar mobilă, ci și produse Home and Deco pentru a diversifica sortimentul și veniturile”, adaugă Cosmin Turcan.

Planul său pentru următoarele luni din 2022? ”Să ajung sa exploatez toate aceste utilaje la capacitatea lor maximă și să atrag astfel încasări mai mari în firmă cu un efort mai mic”, declară proprietarul Turcan Wood Modeling. După un 2021 dificil, Cosmin spune că privește cu optimism momentul în care va trage linie la finalul acestui an și va vedea rezultatele planurilor sale.

”În maximum 2 luni trebuie să ne canalizăm toate resursele spre lansarea unei game de mobilier mic standard dar cu model inovativ, să-l introducem în piață”, adaugă antreprenorul.

Cosmin Turcan consideră că orice antreprenor trebuie să încerce să rămână mereu pozitiv și recunoscător. În plus, să fie foarte curajos, hotărât și extrem de perseverent în ceea ce-și dorește să facă.

”Nu sta mult pe gânduri, dă drumul și testează ideea în piața deoarece doar așa ne aflăm răspunsurile”, spune el cu recunoștință pentru parcursul ultimilor ani.

Se declară, totuși, foarte critic față de munca sa. ”Mai am câțiva pași importanți de făcut până a mă uita în urmă și să fiu mândru de ce am realizat. Încă nu sunt acolo, trebuie să admit. Dar cu răbdare ajungem și acolo, deși uneori pierdem și răbdarea, deoarece trăim vremuri foarte zbuciumate și incerte, iar timpul ne presează”, concluzionează Cosmin Turcan.