Națiunea digitală – program național de educație digitală și antreprenoriat. Înscrieri deschise

Unul dintre primele programe educaționale tech din București își lărgește începând cu toamna aceasta aria de distribuție la nivel național, făcând trecerea la un format de predare 100% digital.

Digital Nation, cunoscută până anul acesta sub numele de DevAcademy, începe pe 10 septembrie înscrierile la programe educaționale în format online, în arii de programare, cloud și cybersecurity, graphic design și social media marketing.

România este deja de câțiva ani un jucător important pe piața IT globală, atrâgând tot mai multe companii care sunt interesate de potențialul de dezvoltare tech pe care țara noastră îl oferă. În ciuda avansurilor impresionante realizate în marile orașe (București, Cluj, Iași, Timișoara) în dezvoltarea de hub-uri tech și de atragerea de capital străin, multe regiuni sunt încă în urmă din punct de vedere al dezvoltării tehnologice și al oportunităților tech disponibile locuitorilor de acolo.

Odată cu lansarea la scară națională a programului Digital Nation, zeci de orașe din România care ascund talente vor putea să se reunească într-un efort comun de  predare și de avansare în domeniu a competențelor digitale la nivel național. Mai apoi, acestea vor putea să intre în colaborări cu companii din România, în dezvoltarea de prototipuri tehnologice, startup-uri, și în inovație și cercetare.

Digital Nation își asumă misiunea de a aduce educația tech în toate colțurile României și de a sprijini dezvoltarea tinerilor în arii tech de interes, pentru a le facilita acestora ulterior lucrul în domeniu sau demararea de proiecte IT proprii. 

Ca în multe alte domenii, zona aceasta de pregătire IT&C și activitățile conexe este una a extremelor. Pe de o parte avem comunitățile magnet - cele care atrag forță de muncă pregătită sau care capătă competențe deosebite în timpul angajării- cum sunt București, Cluj, Iași, Timișoara. Pe de altă parte, avem orașe din care tineri talentați migrează pentru că nu au acces la proiecte care să le pună în valoare pregătirea și care să le ofere dezvoltarea personală și profesională de care au nevoie.

”Când vorbim despre ceea ce înseamnă industria IT&C în România, avem tot două extreme: specialiștii de vârf, foarte apreciați, care reușesc să producă chiar și 8% din Produsul Intern Brut și persoanele care nu stăpânesc deloc competențe digitale. Se vorbește foarte puțin despre mediană, despre acest mijloc dintre cele două și despre nevoia acută a mediului de afaceri de a avea forță de muncă pregătită. Imaginați-vă ce ar însemna pentru un antreprenor să aibă angajați pregătiți într-un oraș mediu din țară. Multiplicați asta la nivel național și încercați să vă dați seama ce ar însemna asta pentru dezvoltarea economiei. Consider că trăim niște vremuri de turnură pentru România, suntem în fața unei șanse foarte mari - să ne definim ca țară, ca o țară care are o superputere: IT-ul, și trebuie valorificată la nivel global, iar pentru asta trebuie să lucrăm coordonat, împreuna, inteligent și strategic”, spune Paul Apostol, fondator Digital Nation.

Educație și incubare

Organizația are 3 componente interconectate: componenta de comunitate socială online, componenta de educație de performanță și etapa de incubare.

Disciplinele de predare cu care Digital Nation îi așteaptă anul acesta pe aplicanți sunt din sfera programării (Frontend, Backend, Programare Mobile Android și Mobile iOS), a securității cibernetice (CyberSecurity), a arhitecturilor de sistem (Cloud & SysOps), a designului web (UX Graphic Design) și a marketingului digital (Advanced Social Media Marketing).

Programele educaționale se defășoară pe o durată de 12 luni și au loc digital, din fața calculatorului propriu, pentru a facilita și dezvoltarea acelora care sunt deja în câmpul profesional sau urmează în prezent un ciclu de educație superior.

În comunitate sunt invitați să aplice oameni între 19 și 40 de ani, care au deja competențe de bază pe disciplina pentru care aplică sau au cunoștințe premergătoare în domenii conexe. Toți cei înscriși vor urma un proces de selecție, care va avea loc tot online, iar în urma selecției aproximativ 1.000 de membri vor fi invitați în cele 8 track-uri digitale.

Organizatorii vor percepe o taxă anuală simbolică de 100 de euro pentru cei acceptați în comunitate și oferă metodologia proprietară Digital Nation care asigură progresul, motivația participanților și continuitatea procesului de educație într-un mod inovativ și performant.

Dincolo de aceste facilități, pe lângă pregătirea mai bună pentru domeniile tehnologice actuale și de viitor, vor fi puse la dispoziție premii, joburi la distanță bine remunerate pentru cei din provincie, colaborări pentru diverse proiecte, integrarea participanților în echipe de startup și multe experiențe inedite pentru mentori și cursanți.

După finalizarea celor 12 luni de învățare, participanții au opțiunea de a rămâne în etapa de Incubare a proiectului, având șansa să lucreze și să creeze prototipuri de tehnologie, colaborări cu companii pe proiecte practice și echipe startup-uri care se pregătesc pentru concursuri și finanțări.



Citeste si