- 9 Ianuarie 2017
Israelienii deschid cel mai mare incubator de startup-uri din România - Innovations Crossrider
Un incubator de afaceri apare în București, fondat de Crossrider, o companie din Israel listată la bursa din Londra care are un asemenea hub și la Tel Aviv. Am vorbit cu ei pentru a afla care sunt planurile pe piața din România.
Pe piața incubatoarelor românești își face apariția un nou nume. Crossrider, una dintre cele mai mari companii de marketing online din lume caută startup-uri numai bune de incubat. Și Bucureștiul este pe listă. Posibilitățile disponibile pentru finanțare depășesc tot ceea ce există deja pe piață. Vorbim despre un viitor lider pe acest segment.
Compania este condusă de IDo Erlichmann, este listată la bursa din Londra. Principalul acționar este un trust al cărui singur beneficiar este Teddy Sagi. Crossrider folosește platformele proprietare de marketing pentru prospectarea, optimizarea și monetizarea traficului web și mobil. Crossrider oferă clienților platformele pentru a fi folosite împreună cu produsele lor, dezvoltând un portofoliu propriu.
Am stat de vorbă cu el ca să aflăm care sunt planurile companiei pentru București, ce caută ei de fapt și ce startup-uri de aici vor să ajute. Ei pun totul la dispoziție, tu trebuie doar să vrei: ”Pentru primul an de zile căutăm companii scalabile la care să avem opțiunea direct de a investi în ele. Avem aici niște oameni extrem de pricepuți când vine vorba de trafic. Aceste resurse ale grupului au un know-how incredibil și pot învăța fondatorii start-up-urilor foarte multe despre achiziția traficului, optimizarea, scalarea unui business în general".
Toți cei interesați de acest program de incubație se pot înscrie aici.
Mai multe informați despre incubator, aici.
Totul se întâmplă in-house. Toate etapele pe care trebuie să le ”arzi”, în același loc. De la mentorat, la investiție, la IPO, incubatorul are grijă de tine: ”Vreau să aduc startup-uri în incubator, le ofer tot ce au nevoie. În cazul în care merită investiția în ei, trecem direct la fapte. Nu mai organizăm concursuri de pitching și alte treburi. Nu. Dacă ne place de tine și considerăm că meriți, trecem la treabă. Nu mai stă nimeni să caute oameni în exterior. Suntem aici și e mult mai ok să lucrăm împreună, odată ce ne cunoaștem. Și pentru noi este mult mai ușor să investim într-o companie pe care o cunoaștem deja, despre care știm cum acționează”.
De înscris, o poate face oricine, însă trebuie ținut cont de anumite detalii. Trebuie să te axezi doar pe anumite domenii, și trebuie să fii demn de încredere. Nu în ultimul rând, trebuie să ai o idee bună. Nu ai nevoie neapărat de un MVP, dacă punctele de mai sus sunt îndeplinite: ”Un startup se poate înscrie la noi încă din cele mai timpurii stagii ale sale. Nu cerem neapărat un MVP, acceptăm chiar și businessuri la nivel de beta dacă considerăm că merită, dar și proiecte mai mature, deja lansate în piață sau care au primit deja investiții. În Tel Aviv mai există un program similar, deținut tot de Crossrider, care a acceptat și cu beta, nu exclusiv cu MVP. Este foarte important să ne uităm la fondatori, să vedem dacă inspiră încredere. Vrem să vedem viziunea pe care o au vizavi de ce vor să facă”.
Foto: http://events.silhouettes.ro/Fiecare startup este diferit și are nevoie de altceva. De alte sfaturi. În companie se găsesc deja oameni specializați pe fiecare segment în parte și care vor fi puși la dispoziție business-urilor aflate în incubare: ”Trebuie să vezi ce ai nevoie tu ca să îți crești afacerea ta. Astfel că am decis să nu deschidem ceva standard. Nu vom avea stadiile A, B, C, D de impelemnat, nu. Ne vom axa pe nevoile fiecăruia în parte. Dacă ai nevoie de ajutor tehnic, luăm CTO-ul nostru și stai de vorbă cu el. Ai nevoie de ajutor pe marketing? Luăm oamenii care lu de aici care lucrează zilnic trafic de milioane și stai de vorbă cu ei. Ai nevoie de o strategie, aici joc eu rolul de mentor. De asemenea, avem oameni care știu ce înseamnă business development și ce presupune asta. Iarăși, nu știi ce persoane să angajezi? Avem o specialistă în HR care îți explică tot ce vrei să știi”.
”Totul pornește de la nevoile proiectelor pe care le avem. Fiecare antreprenor, fiecare startup înseamnă altceva. Din cauza asta nu putem oferi ceva standard, pentru că nu este cazul”, a mai spus tânărul.
”Vreau ca România să fie recunoscută la nivel internațional pentru asta. Eu zic că se poate și mai bine. Pentru ca situația asta să se schimbe trebuie să trecem prin niște pași. Nicidecum să-i sărim. Totul trebuie făcut treptat. Oamenii au nevoie doar de o alternativă bună”, explică cel care conduce incubatorul la București.
Spațiul de birouri din zona Pieței Romane are o capacitate de 36 de locuri, și abia așteaptă primele startup-uri. Cristi și-a pus biroul la punct și așteaptă deja primii incubați: ”Când vine vorba de incubatoare, găsesc valoare în toate. Însă vreau o alternativă și la asta. Vreau să ajutăm la tot ceea ce lipsește pe piață în prezent”.
Căutăm startup-uri axate pe B2C. Grupul Crossrider în momentul de față face investiții doar în aceste zone. Aici este un know how foarte, foarte puternic.
Crossrider va avea prima opțiune de a investi în startup-urile integrate în structurile proprii. Se caută starupuri care produc aplicații mobile sau dektop: ”Căutăm proiecte care să fie centrate pe aplicații mobile sau desktop. Din toate domeniile. Gaming, Adtech, , Social Apps, soluții de securitate etc. Căutăm startup-uri axate pe B2C. Echipa de fondatori să fie între 1 și 8 persoane. Asta înseannă Apps&Games (Web, Mobile și Desktop). În ceea ce privește B2B căutam businessuri care să aibă legătură cu Ad Tech, E-Commerce, Unique User Acquisition Tech, Content Technologies (Creation, Arbitrage etc.), Unique Monetization Solutions, Native Advertisement Solutions, Chatbot Solutions. Oamenii pot aplica oricand, am demarat procesul de selectie. Grupul Crossrider în momentul de față face investiții doar în aceste zone. Aici este un know how foarte, foarte puternic.
Noi deschidem acest incubator fără să cerem oamenilor equity în companie. Pe sistemul «let's date before we marry»
”Noi deschidem acest incubator fără să cerem oamenilor equity în companie. Pe sistemul «let's date before we marry». Nu cerem nimic în schimb la început. Atunci când proiectul se va maturiza puțin, noi vom fi primii oameni care vor dori să investească. Fără evenimente de pitching. Vom fi foarte atenți cu cei selectați în acest program. Vom analiza totul la sânge”, a mai spus Cristi.
Mulți oameni aleg siguranța locului de muncă stabil, decât să se aventureze pe cont propriu. Poate că nu vor să riște, au copii de hrănit, rate de plătit. Nu își permit să facă ceva de capul lor. Orășanu e conștient de asta și vrea să-i ajute și în problemele astea: ”Antreprenoriatul în România este în dezvoltare, însă este încă într-un stadiu infantil. Lumea trebuie să se concentreze pe dezvoltare, însă asta e greu atunci când nu ai o siguranță. Oamenii trebuie să plătească chiria, benzina, au un copil la grădiniță. Acestea nu pot fi negate. Și ei trebuie ajutați. Pentru oamenii cu potențial tehnic foarte bun, uite ce putem face. Le dăm o șansă, o idee la care să lucreze”.
"Problemele pe care eu voi încerca să le rezolv în incubator sunt mixte. Trebuie să mă asigur că este bine pentru toată lumea. Calitatea serviciilor pe care le putem oferi ca și investiție trebuie să fie la un nivel superior și trebuie să vină de la oameni care au făcut ceva”.
De la incubare la accelerareCrossrider va avea parte de un PR excelent, businessurile vor avea mai ușor acces la o finanțare mult mai mare și mai calitativă decât există în momentul de față pe piață”: ”Ceva îmi spune că modul în care pun problema și ce am intuit că este de îmbunătățit în țară va prinde bine. Sunt curios cât de mulți oameni vor lansa tipul de proiecte pe care le căutăm și în care vrem să investim. O să dau tot ce pot să fac acest incubator să meargă. Un pilot al acestui program a fost în Tel Aviv unde Crossrider a ajutat un grup de cinci startup-uri. Eu am venit special să ajut programul din România”.
”Ne concetrăm să transmitem acest mesaj foarte clar. Atât motivele mele cât și motivele grupului țin de ecosistemul de aici pe care noi credelm că îl putem ajuta foarte mult. Putem să creștem împreună. Mai departe vom încerca să cuplăm și un program de accelerare. Să trecem startup-urile prin toate etapele. Vreau să ajungem să listăm la bursă unele business-uri de aici”, a încheiat Orășanu.