Start-Up Nation 2018 – ministerul vrea "simplificare, transparentizare și uniformizare"

Implementarea Programului Start-Up Nation 2018 se va derula în acord cu 3 principii procedurale menite să înlesnească accesul beneficiarilor la finanțare, anume simplificare, transparentizare, uniformizare, spun oficialii Ministerului pentru Antreprenoriat și Mediul de Afaceri.
Start-Up Nation 2018 – ministerul vrea "simplificare, transparentizare și uniformizare"

”În acest sens va fi publicat un ghid privind procedurile de implementare a programului, astfel încât la toate ghișeele băncilor partenere și  cele ale agențiilor locale să existe un tratament egal și să fie utilizate aceleași documentații”, spun aceștia într-un comunicat.

De asemenea, în condițiile simplificării și uniformizării proceselor de acordare a sumelor plătite prin intermediul programului Start-Up Nation 2018, termenul estimat pentru efectuarea plăților este de 3 luni de la lansarea acestuia. Termenul de lansare a programului Start-Up Nation 2018 va fi influențat în principal de rapiditatea efectuării plăților aferente etapei din anul 2017, toate resursele financiare fiind disponibile în acest sens, adaugă reprezentanții ministerului.

Start-Up Nation 2017 - situația din aprilie

Totodată, oficialii ministerului au anunțat și faptul că, la data de 23 aprilie 2018 au fost efectuate plăți pentru 1.270 de beneficiari ai programului Start-Up Nation 2017.                

Programul Start-Up Nation 2017 se derulează în parametri normali, ultima cerere de plată urmând a fi transmisă până la data de 29 septembrie 2018. Până în prezent, peste 1.900 de dosare complete de decont au fost depuse la Agențiile pentru IMM, Atragere de Investiții și Promovare Export, dintre care peste 1.300 reprezintă deconturi aprobate. Programul Start-Up Nation este prioritar pentru noi, datorită beneficiilor pe care le aduce în plan economic și social, prin crearea a 21.000 de noi locuri de muncă în România, din care peste 16.000 în rândul șomerilor, absolvenților sau persoanelor defavorizate”, a declarat ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Radu Ștefan Oprea.

Programul Start-Up Nation este prioritar pentru noi, datorită beneficiilor pe care le aduce în plan economic și social, prin crearea a 21.000 de noi locuri de muncă în România, din care peste 16.000 în rândul șomerilor, absolvenților sau persoanelor defavorizate

În scopul accelerării ritmului acordării plaților pentru beneficiari, toți aplicanții care, până la această dată, nu au depus cereri de plată au fost contactați telefonic direct și au fost consiliați de către specialiști, astfel încât solicitările acestora sa poată fi procesate mai rapid de către agențiile teritoriale. Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat este pregătit să vireze toți banii acordați prin intermediul acestui program.

Start-Up Nation - o provocare pentru minister

”Accelerarea procesului de acordare a plăților în cadrul Programului Start-Up Nation este o măsură luată din dorința de a finaliza cât mai rapid și într-o proporție cât mai mare toate plățile către beneficiari, în condițiile în care acest lucru reprezintă o provocare căreia suntem încrezători că îi putem face față, deși capacitatea noastră administrativă și a partenerilor noștri este limitată”, a adăugat Radu Ștefan Oprea. 

Termenul pentru finalizarea operațiunilor de creditare și garantare este 30 aprilie 2018, iar ultima plată către beneficiarii programului va fi efectuată până la sfârșitul lunii decembrie 2018.

Ieri publicam un material privind răspunsul Ministerul pentru Mediul de Afaceri și Antreprenoriat în ceea ce privește beneficiarii Start-Up Nation 2017 care au număr RUE între 9.500 și 10.000, acolo unde au existat mai multe controverse privind disponibilitatea banilor. 

"În cadrul programului Start-Up Nation, aplicanții de la nr. RUE 9.500 la 10.000 au semnat acorduri de finanțare în limita creditelor de angajament acordate programului Start-Up Nation în anul 2017, dar în afara creditelor de plată acordate Ministerului pentru Mediul de Afaceri. Prin urmare, în momentul existenței bugetului necesar implementării proiectelor menționate, beneficiarii vor fi anunțați de către Agenția pentru IMM, Atragere de Investiții și Promovare a Exportului, fosta OTIMMC, la care este arondată societatea respectivă, în vederea semnării actului adițional, ca urmare a diferențelor de sume, renunțărilor sau respingerilor ulterioare", spuneau reprezentanții ministerului.



Citeste si