În cadrul Google I/O 2017, Google s-a lăudat cu faptul că numărul dispozitivelor active cu Android a ajuns la două miliarde. Nu vorbim doar despre smartphone-uri și tablete cu Android, ci și despre ceasuri cu Android Wear sau televizoare cu Android TV.

Numărul este impresionant, dar compania nu are planuri să se oprească aici. În timpul evenimentului, Sundar Pichai, CEO-ul Google a anunțat cum va ajunge la "următorul miliard de utilizatori de Android". Planul lui este să reușească să ajungă și la persoanele din țările aflate în curs de dezvoltare, țări în care telefoanele ieftine și internetul limitat sunt la ordinea zilei. Pentru a face asta, Pichai a lansat Android Go, o versiune de Android capabilă să funcționeze foarte bine și pe terminalele foarte slabe.

Construit în jurul Android 8.0, Android Go poate rula pe terminale cu 512MB RAM și are o serie de funcționalități speciale. De exemplu, utilizatorii vor ști mereu exact cât de multe date au consumat, ca să nu aibă surprize neplăcute când vine vorba despre plata abonamentului. De asemenea, Android Go are o versiune specială a magazinului de aplicații Google Play. Acolo, utilizatorii vor avea acces la aplicații optimizate pentru telefoanele slabe, cum ar fi Youtube Go sau Facebook Lite.

De asemenea, și aplicațiile preinstalate pe telefon au fost regândite și optimizate astfel încât să consume cât mai puține resurse - atât resurse hardware cât și de Internet.

Deocamdată, inițiativa Android Go este doar în stadiul de proiect intern, însă Pichai este încrezător în faptul că, în scurt timp, sistemul de operare va fi pregătit să cucerească piețele aflate în curs de dezvoltare.

Android Go nu este primul proiect de acest gen demarat de Google. În 2014, Google a anunțat Android One, o platformă de referință menită să îi îndrume pe producătorii de terminale low-end spre alegerea unor componente hardware care să ofere o experiență cât mai bună utilizatorilor.