După ce a fost făcut public planul Google de a lansa o versiune cenzurată a motorului de căutare, sute de angajați ai companiei și-au manifestat nemulțumirea față de aceasta și cer să existe mai multă transparență, pentru a fi înțelese consecințele unei astfel de decizii. Circa 1.400 de angajați au semnat o scrisoare care circulă pe sistemele interne de comunicare ale Google și care a ajuns în posesia celor de la The New York Times.

Potrivit publicației, angajații susțin că deschiderea companiei față de cerințele de cenzură ale Chinei „ridică probleme urgente de morală și etică”. Ei au mai scris că nu au informațiile necesare pentru a lua decizii informate din punct de vedere etic cu privire la activitatea pe care o desfășoară.

Proiectul este cunoscut intern sub numele de Dragonfly și a fost dezvoltat în secret, ceea ce i-a îngrijorat pe angajați cu privire la faptul că ar lucra la o tehnologie care să ajute China să ascundă informații de cetățenii săi.

Pe de altă parte, The Verge scrie că reprezentanți de la conducerea companiei au apărat acest proiect în cadrul unei întâlniri cu angajații, după cum reiese dintr-o înregistrare obținută de jurnaliștii de la Bloomberg. CEO-ul Google, Sundar Pichai, și cofondatorul Serghei Brin au spus despre Dragonfly că este un proiect explorator, aflat în stadiu incipient. În același timp, Pichai spune că intrarea pe piața din China, unde este o cincime din populația lumii, i-ar ajuta să-și continue misiunea pe care și-au propus-o, aceea de a organiza informația, așa că trebuie să se gândească serios la modul în care vor aborda această țară.