Dacă ar fi să aruncăm un ochi în Silicon Valley, s-ar părea că nu există idei nebunești, dacă ar fi să luăm în considerare faptul că o aplicație a primit finanțare de 2,5 milioane de dolari doar pentru că le permite utilizatorilor să trimită între ei interjecție „yo” - și nimic mai mult.

Totuși, sunt și o mulțime de startup-uri care găsesc modalități inovatoare prin care să îmbunătățească anumite industrii la care nu te-ai aștepta. De obicei, acestea apar ca răspuns la o necesitate reală pe care o întâlnesc fondatorii. Iată câteva astfel de startup-uri care ar putea să vă inspire să faceți ceva similar în România sau să veniți cu o abordare originală.

Software intuitiv pentru industria de curățenie

Startup-ul Swept a fost dezvoltat pentru companiile de curățenie, de către o companie de curățenie. Acesta actualizează industria de curățenie și rezolvă problema de comunicare dintre lucrătorii care fac menajul și clienți. Soluția pe care o propune Swept este un software care îmbunătățește expriența ambilor parteneri implicați și taie din costurile companiei, ceea ce stimulează creșterea afacerii.

Swept permite managerilor să identifice problemele privind calitatea serviciilor înainte să apară nemulțumiri din partea clienților. În plus, software-ul vine în mai multe limbi, astfel că le permite managerilor să comunice cu angajații care fac curat în limba lor maternă, ceea ce înseamnă o mai bună comunicare și între aceștia.

Transportul cu camionul

Transportul cu camionul este o altă industrie în care urmează să vedem mai mute transformări. La începutul acestui an, start-up.ro a stat de vorbă cu Gilles Desanges, Group Strategy Director în cadrul GEFCO, una dintre cele mai mari companii la nivel internațional din domeniul logisticii, care ne spunea despre utopia unui viitor cu 0 accidente rutiere și camioane fără șoferi.

Multe practici din industrie nu s-au mai schimbat de peste o jumătate de secol, una dintre cele mai costisitoare fiind stațiile fixe de cântărire a camioanelor, care presupun costuri ridicate pentru companii. Startup-ul Drivewyze PreClear a venit cu un software, total legal, care ajută flotele și șoferii să ocolească aceste stații de testare a greutății camioanelor. Aplicația trimite mesaje șoferilor și îi anunță din timp când urmează o astfel de stație și le spune dacă trebuie să oprească sau nu. Mesajul este trimis atât video, cât și cu alerte audio. Astfel, utilizatorii pot urmări cât timp și combustil au economisit ocolind aceste stații și ducându-și încărcătura la destinație.

Platformă de gestionare a firmelor de securitate

Gestionarea agenților de securitate necesită multă coordonare: trebuie să știi locația lor exactă, să ai legături strânse cu clienții și să existe o modalitate eficientă de comunicare în cazul unui incident. „Numai în Europa, firmele de securitate de top cheltuiesc anual aproximativ 34 miliarde de dolari, iar mulți folosesc sisteme învechite, inclusiv pixul și hârtia”, spune Simon Ferragne, fondator și CEO al TrackTik, citat de Entrepreneur.

TrackTik înglobează într-o singură platformă toate patrulele, programul agenților, incidentele raportate, statul de plată și multe alte date. Drept rezultate, a fost redus semnificativ numărul de ore suplimentare, a crescut eficiența patrulării și a îmbunătățit timpul de răspuns, iar toate astea se traduc într-un business mai eficient și mai profitabil.

Chiar dacă toate aceste exemple vin din industrii mai puțin exploatate, ele rămân fundamentele pentru o bună funcționare a lucrurilor în ansamblu.