UPDATE: A doua ediție a taberei Startup Your Life va avea loc în luna octombrie. Înscrie-te aici pentru a-ți asigura unul dintre locuri!


Antonio Eram poate fi multe lucruri. Nu e un interlocutor ușor, pentru că uneori e foarte direct, dar e și sincer. El a vorbit cu deschidere despre viziunea sa, dar și despre greșelile pe care le-a făcut în trecut, de la primul business din 1994 până astăzi, când încearcă să construiască un ecosistem de plăți digitale.

Comunicarea e esențială. Comunicați-vă ideea

"I-am dat un mail lui Tim Cook când au lansat soluția de payment. A doua zi mi-a răspuns Tim fucking Cook. Și mi-a zis că nu se ocupă de asta, dar a pus-o pe colega lui, VP of Retail and Payments în CC. Și după aceea Angela mi-a dat 10 minute ca să-i povestesc cât de cool sunt eu. De ce? Pentru că am fost dispus să împart informații cu alții. Foarte mulți CEO din România nu răspund la email-urile angajaților, ce să mai zic de alții".

Acționează

"Dacă e să citez din Biblie, la început a fost cuvântul. Iar apoi bărbosul a trecut la acțiune și a făcut lumea în șase zile. Așa și cu voi. Treceți la acțiune. Vor fi mii de idei și interacțiuni, una se va cristaliza."

În copilărie ți-o luai dacă greșeai. Mulți lucrează în corporații și nu și-ar risca salariul, viața, cariera. De asta 99% nu sunt antreprenori. Vor fi mai mulți dacă trec peste ideea că a avea un eșec e o barieră peste care nu se poate trece

Nu vă fie frică de eșec

"În copilărie ți-o luai dacă greșeai. Mulți lucrează în corporații și nu și-ar risca salariul, viața, cariera. De asta 99% nu sunt antreprenori. Vor fi mai mulți dacă trec peste ideea că a avea un eșec e o barieră peste care nu se poate trece. Am avut foarte multe eșecuri la viața mea, din care am învățat. În 2007 am lansat un serviciu prin care puteai să-ți descarci pe calculator o aplicație și pentru 10 euro de lună aveai acces la 600 de jocuri de PC. Trebuia să plătești un abonament lunar. Jocul ți se instala pe calculator. Acest serviciu era cu 15 ani înaintea vremurilor, când era mai ușor să-ți dai jos de pe torrente. A fost un eșec care m-a costat foarte mulți bani. Am persistat în el și am tras cu el crezând că va funcționa. Tehnologia nu era perfectă, timpul nu era perfect, iar societatea nu era perfectă."

Ideile nu înseamnă succes

"Ideile nu sunt neapărat de succes dacă nu faceți un pic de research. Aveți o idee care va schimba lumea, vedeți dacă nu a făcut-o cineva. Vedeți de ce a avut succes sau de ce nu a avut succes. Intrați într-o zonă în care aveți oarecare competență."

I-am dat un mail lui Tim Cook când au lansat soluția de payment. A doua zi mi-a răspuns Tim fucking Cook. Și mi-a zis că nu se ocupă de asta, dar a pus-o pe colega lui, VP of Retail and Payments în CC. Și după aceea Angela mi-a dat 10 minute ca să-i povestesc cât de cool sunt eu

Făceți-vă o echipă

"Un singur lup nu poate omorî un cerb. O echipă poate. Nu aș fi fost aici dacă nu aveam o echipă. Am ajuns aici nu pentru că mi-am dorit. Conduc o companie care în momentul de față face cam puțin peste jumătate din plățile online din România. Care face peste 60% din plățile prin SMS din România. Eu nu am vrut să ajung aici. Când am plecat de la Connex, eram un fel de directoraș care se ocupa de toate ideile și serviciile nebunești din Connex. Eu am fost cel care am pus la punct portalul myX.net. Serviciile WAP, myDomain (care a pus bazele pornirii internetului, pentru că puteai să faci un site foarte simplu), o platformă de jocuri. Ajunsesem, însă, la un punct în care mă deconectasem de colegii mei. Avansasem prea mult și ceea ce îmi oferea corporația nu era suficient. Nu era prima companie pe care voiam să o fac, prima a fost în 1994. A doua a fost 1999. Iar a treia este Netopia, făcută în 2003.”

Când vă alegeți partenerii, fiți siguri că aveți o viziune comună.