Având în vedere că domeniul Internet of Things devine din ce în ce mai popular, infractorii cibernetici caută noi modalități de a profita de această tendință. Astfel, în loc să le facă deținătorilor viața mai ușoară, dispozitivele inteligente devin un punct vulnerabil în ceea ce privește securitatea lor.

Conform unor date publicate de Gartner, peste șase miliarde de dispozitive IoT sunt folosite în prezent în lume, iar multe dintre acestea au fost deja victimele infractorilor cibernetici. De exemplu, anul trecut, lumea a fost zguduită de valul de atacuri DDoS lansate de botnet-ul Mirai.

Boții Mirai au folosit vulnerabilități întâlnite frecvent la dispozitive IoT, pentru a le infecta și a le putea folosi în scopurile lor. Kaspersky Lab a dezvoltat o soluție care să contribuie la reducerea acestor riscuri. Prin lansarea versiunii beta, compania încurajează utilizatorii IoT să-și protejeze casele inteligente și să împărtășească părerea lor despre performanțele produsului și procesul de folosire a Kaspersky IoT Scanner.

Kaspersky IoT Scanner identifică automat dispozitivele inteligente precum routere Wi-Fi, camere IP, televizoare smart, imprimante Wi-Fi, dispozitive de stocare NAS (network-attached storage), servere media și console de jocuri, computere, tablete sau telefoane inteligente, existente în rețeaua locuinței. Soluția le memorează și anunță utilizatorul atunci când un dispozitiv – fie el nou sau cunoscut – este conectat sau deconectat de la ea. Acest lucru îi permite utilizatorului să știe în permanență cine îi folosește rețeaua de acasă.

Soluția scanează dispozitivele împotriva unor vulnerabilități cunoscute: de exemplu, dacă sunt deschise port-urile de conectare (adică oricine de pe Internet se poate conecta la ele), soluția informează utilizatorul și îi recomandă să le închidă imediat. În plus, Kaspersky IoT Scanner semnalează orice problemă cu parolele pentru routerul Wi-Fi, Telnet sau SSH. Acest lucru este important pentru a preveni accesul neautorizat la dispozitive IoT conectate, din cauza unor parole slabe.

"Misiunea Kaspersky Lab este să salveze lumea de amenințări cibernetice Și nu sunt doar cuvinte: în fiecare zi lucrăm pentru a face Internetul mai sigur pentru utilizatorii noștri”, spune Andrei Mochola, Head of Consumer Business la Kaspersky Lab. “Arsenalul nostru conține mai multe soluții gratuite pentru o varietate de cerințe și platforme, iar Kaspersky Lab IoT Scanner vine în completarea acestora, permițându-le internauților – mai exact, utilizatorilor de dispozitive “inteligente” – să se protejeze”, mai spune Andrei Mochola.

Soluția este disponibilă pentru testare beta în Google Play, în rusă și engleză, într-un număr limitat de țări. Pentru descărcarea Kaspersky IoT Scanner, vă rugăm să dați click pe acest link.