Începem cu Samsung Galaxy Note 8, adică smartphone-ul menit să spele imaginea gamei Note după fiasco-ul cu Note 7. E mare, e frumos, e puternic și vine cu o premieră pentru Samsung.

Sud-coreenii de la Samsung și-au prezentat noul vârf de gamă în urmă cu câteva zile. Galaxy Note 8 împrumută display-ul inifnity de la Galaxy S8+, dar îl aduce într-un format un pic mai mare și mai pătrățos. Ecranul cu rezoluție QHD are o diagonală de 6,3 inch și este integrat într-o carcasă din sticlă și metal cu margini foarte mici și muchii drepte. Designul este unul mai sobru decât cel al Galaxy S8, iar asta este bine, pentru că e un telefon țintit către oamenii de afaceri. Sub carcasă se află un procesor Exynos cu opt nuclee și 6GB memorie RAM, deci puterea este mare. Bateria este micuță - are numai 3.300 de mAh și rămâne de văzut cum se va descurca Note 8 la capitolul autonomie. Camera foto este premiera pentru Samsung despre care vorbeam mai devreme. Este dublă și e compusă din doi senzori de 12MP cu stabilizare optică. Este vorba despre un obiectiv Wide, pentru panorame, și un teleobiectiv, pentru zoom optic 2x. Note 8 va blura fundalul la portrete și va permite refocalizarea imaginilor după ce au fost realizate. Telefonul are și rezistență la apă și praf, slot pentru card microSD, scanare facială, scanner de iris și scanner de amprente.

Stylusul S-Pen a fost îmbunătățit și a primit câteva funcții noi, dar smartphone-ul are un preț mare - aproximativ 4.450 de lei.

Toate detaliile sunt aici: https://goo.gl/DeU2PG

--

După Note 8 vorbim despre Android 8 sau Android Oreo, cum este cunoscut oficial. A ajuns deja la utilizatorii de Google Pixel și la unii posesori de Nexus și îl vor primi și cei care au cumpărat recent vârfuri de gamă de la alți producători.

Android Oreo vine cu o serie de funcții noi, dar și cu câteva schimbări de interfață. În primul rând, noul sistem de operare garantează o autonomie mai bună pentru telefoanele pe care va ajunge prin limitarea strictă a activității de fundal în cazul anumitor aplicații. Legat de aplicații - acestea vor putea fi testate în browser înainte de a fi descărcate mulțumită funcției Instant Apps. Notificările vor fi afișate grupat, iar unele aplicații le vor afișa sub forma unor buline, direct deasupra pictogramelor. Cu Android 8 Oreo vei putea să creezi și scurtături pentru anumite acțiuni sau pagini din diverse aplicații, pentru a avea lucrurile care te interesează mai la îndemână. Funcția de autocomplete devine și ea mai inteligentă, și există acum și o funcție de Picture in Picture, pentru cei care vor multitasking real pe telefoane.

Trecând la lucruri mai puțin serioase - Android Ore aduce și o serie de emoticoane noi, ca să poți să te exprimi mai ușor și mai colorat.

Toate detaliile sunt aici: https://goo.gl/V1S9b5

---

Estonia, a devenit, în ultimul deceniu, cea mai avansată societate digitală din lume. Oricine poate deveni cetățean virtual estonian, mulțumită unui program numit E-Residency. Acum, țara se pregătește să-și lanseze și propria monedă Virtuală.

Cel care a inițiat programul E-Residency este și cel care a venit cu ideea criptomonedei. Astfel, Estonia ar putea acorda niște token-uri pentru monedă virtuală printr-un Initial Coin Offering,, un proces ce poate fi asemănat cu cel al unei listări pe bursă, pentru a mai strânge niște bani la buget.

Omul din spatele monedei virtuale Ethereum, Vitalik Buterin, este unul dintre consilierii acestui proiect, iar guvernul estonian a început deja să ceară părerea oamenilor din industria tech.

Toate detaliile sunt aici: https://goo.gl/JoUcwa

---

Review-ul săptămânii a fost pentru laptopul de gaming Lenovo Legion Y50, iar dacă l-ați ratat, îl puteți găsi aici: https://goo.gl/xRw5dr