„Criza COVID-19 ne-a arătat cum acum, mai mult decât niciodată, trebuie să dăm ascultare antreprenorilor sociali și soluțiilor, certitudinilor acestora. Multe dintre abordările cu impact pentru un viitor puternic sunt deja acolo, doar că încă nu le aplicăm la o scală îndeajuns de largă”, spune Marie Ringler, Membră a Global Leadership Group și Lideră a Ashoka Europa.

Evenimentul are loc între 17-19 noiembrie și la prima zi poate participa oricine dacă se înscrie aici.

Crește cererea globală pentru inovațiile sociale

Un studiu global despre Ashoka Fellows și cum accelerează ei impactul din aprilie 2020 a dezvăluit că 83% dintre antreprenorii sociali s-au așteptat ca cererea pentru serviciile lor să crească pe durata următoarelor 6 luni. Un sfert dintre aceștia au observat și creșterea impactului lor social pe timpul carantinei.

În ultimii 40 de ani, mai mult de 3800 antreprenori sociali din rețeaua globală Ashoka, cea mai mare rețea de antreprenori sociali, au explorat ceea ce este nevoie pentru a crea o schimbare socială sustenabilă.

Gândirea sistemelor: Descoperirea sursei unei probleme

Printre certitudinile care vor fi adresate la summit-ul care se apropie, una dintre ele pare să fie în mod particular mai decisivă: „Sistemele se schimbă”, o abordare care vizează cauzele unei probleme și nu doar simptomele.

Schimbările sistemice au loc prin schimbarea mentalităților și a dinamicii de putere, sau prin schimbarea contextelor legale. „Dacă nu soluționezi sursa unei probleme și nu te asiguri că soluția are o bază propice pe care să se dezvolte, impactul tău nu are șanse mari să fie unul sustenabil. Problema va apărea din nou și din nou”, spune Ringler.

Cei 40 de ani de experiență Ashoka au dezvăluit o altă abordare cheie la adresa unei schimbări sociale sustenabile: încurajarea oamenilor și comunităților.

Această abordare a fost relevantă mai ales în ultima vreme, când mulți au devenit (și mai) vulnerabili din cauza stării lor de sănătate sau a carantinei. Tratarea persoanelor drept „victime” ar lua din puterea lor creativă.

Antreprenori sociali precum Ashoka Fellow Ana Bella Estévez, idee replicată și în România cu ajutorul A.L.EG., au mutat atenția „de la victime, la suprviețuitoare”. Abordarea lui Estévez mobilizează femei care au suferit din cauza violenței domestice pentru a sprijini alte femei în drumul lor spre eliberare și independență.

Mai mulți inovatori sociali pentru o lume puternică: o schimbare de mentalitate colectivă

Când oamenilor le pasă, o schimbare instituțională are mari șanse să aibă loc. Experiența Ashoka demonstrează importanța activării publicului, determinarea unui număr cât mai mare de persoane să devină conștiente de propria lor putere de a face o diferență.

De exemplu, Ashoka Fellow recent ales Stéphane Gigandet folosește la maximum puterea cetățenilor pentru a urgenta schimbarea din cadrul întegii industrii alimentare. Prin aducerea împreună și încurajarea unei comunități globale de consumatori să acționeze în contextul calității slabe a mâncării și a consecințelor sale asupra sănătății publice, el asamblează o nouă paradigmă în industrie, fiind posibilă prin intermediul acțiunii colective.

„Cu cât mai multe persoane sunt încurajate să fie changemakeri – să acționeze asupra problemelor și să își apere valorile – cu atât mai bine va putea lumea să facă față șocurilor de tipul crizei COVID-19. Și nu numai aceasta: Când oamenii se percep pe ei înșiși drept changemakeri, ei pot contribui la construirea unei lumi mai juste, mai puternice”, spune Ringler.

Lumea trebuie să se unească în jurul ideilor pentru binele tuturor oamenilor

„La summitul care se apropie invităm toți participanții să învețe despre noi soluții, să descopere certitudini cruciale din cadrul schimbării sociale și să își îmbrățișeze propria lor putere în calitate de changemakeri”, spune Tito Spínola, Director al Ashoka Changemaker Summit.