Descoperă ultimele investiții în startup-uri
Urmărește rubrica dedicată investitorilor și investițiilor de pe start-up.ro pentru interviuri exclusive și informații în premieră.
Lectură de 3 min
Urmărește rubrica dedicată investitorilor și investițiilor de pe start-up.ro pentru interviuri exclusive și informații în premieră.
Românul Andrei Brașoveanu de la Accel Partners, fondul care a investit prima oară în Facebook, Slack sau Dropbox a oferit sfaturi startup-urilor despre cum să abordeze un fond de investiții și care sunt câteva dintre lucrurile pe care ar trebui să le iei în considerare când pornești un business.
Andrei Brașoveanu a intrat în echipa Accel Partners în 2014 și are un focus pe fintech, software și data. Andrei a lucrat pe Wall Street câțiva ani, după ce a absolvit Harvard Business School.
Accel Partners e un fond de investiții foarte divers, fiind printre primii investitori în Facebook, Dropbox, Slack, Vox Media. În momentul acesta, în Europa Accel are investiții în BlaBla Car, Avito și alte companii.
E o greșeală să petreci prea mult timp concentrându-te pe piața locală. Te vei trezi că vrei să ieși pe alte piețe, dar acolo există alte companii.
Potrivit lui Brașoveanu, orice startup care pornește la drum acum trebuie să aibă măcar o viziune globală și se gândească la cum pot să ajungă pe mai multe piețe. Dacă rămâi pe o singură piață, majoritatea fondurilor nu vor dori să se implice, pentru că investiția are un risc prea mare, iar profitul e mult prea mic. "E o greșeală să petreci prea mult timp concentrându-te pe piața locală. Te vei trezi că vrei să ieși pe alte piețe, dar acolo există alte companii", a mai spus Brașoveanu.
„Cred că sunt câțiva oameni extraordinari în ecosistemul tech din România, dar nu sunt multe startup-uri care primesc investiții mai mari, de tip Series A poate pentru că există o industrie de outsourcing foarte puternică în România. Firmele acestea angajează oameni foarte buni. Cred că ar trebui să pornești o afacere dacă ești foarte priceput, nu să lucrezi într-o companie. Dar în timp lucrurile vor evolua“, a mai spus Andrei.
Potrivit lui Andrei, Accel Partners se diferențiază de alte fonduri pentru că ei nu așteaptă să vină companiile către ei, ci fac un research permanent și sunt pe drumuri mereu, pentru a găsi cele mai bune startup-uri.
Cred că ar trebui să pornești o afacere dacă ești foarte priceput, nu să lucrezi într-o companie.
Andrei a vorbit despre Supercell, creatorii Clash of Clans, unul dintre cele mai de succes jocuri mobile, cu un focus inițial pe tablete. Brașoveanu a vorbit despre faptul că fondatorii jocului au creat două jocuri înainte, dar nu au avut succes, iar când Accel a văzut mentalitatea lui Ilka Paananen, fondatorul companiei, a decis să investească. „Noi am încercat să-i ajutăm în momentele strategice, atunci când ne-au cerut ajutorul“, a spus Andrei. Supercell a trecut printr-un exit de aproximativ 5 miliarde de dolari.
Accel are un fond de 500 de milioane de dolari pentru investiții, iar scopul lor e ca o dată la 3 ani să aibă venituri de 2 miliarde de dolari din investițiile făcute. Potrivit românului, jumătate din investițiile făcute de Accel Partners sunt realizate înainte ca o companie să aibă venituri.
Ce venituri așteaptă Accel Partners atunci când investește într-o companie.
Câteva dintre sfaturile aplicate ale lui Andrei Brașoveanu pot fi văzute mai jos. Poți învăța din ele ce să eviți atunci când cauți finanțare pentru startup-ul tău și oferă o perspectivă mai realistă.