AVAI este un proiect de peste Prut, născut din dorința a trei băieți de a-și ajuta amicul care a căzut în scaunul cu rotile. Vorbim despre o platformă care poate transforma orice mașină într-una specială, pentru persoanele cu dizabilități. În comparație cu celelalte soluții, a lor e cea mai accesibilă.

cover
Adrian și Alex

Constantin Vlas este coordonatorul proiectului și are 25 de ani. El îl ajută pe fratele său mai mic, Adrian și pe Ion Ababei, toți trei fiind originari din Hîncești, Republica Moldova. Au pus proiectul pe Indiegogo pentru a strânge fondurile necesare. Mai au câteva la dispoziție, timp în care apelează la viziunea și generozitatea celor care sunt impresionați de proiect. Practic, oricine poate dona sume mai mici sau mai mari pentru un asemenea proiect.

Am stat de vorbă cu cei doi frați, Constantin și Adrian, despre gestul demn de laudă de a nu-și lăsa prietenul la nevoie. Fiind pasionați de mici de mecanică, fac tot ce le stă în putință pentru a-l ajuta pe Alexandru: ”Am început acest proiect pentru prietenul nostru Alex care a suferit, din păcate, un accident care l-a lăsat în scaunul cu rotile. El l-a abordat pe Ion, amicul meu, și l-a rugat să găsească o soluție petru ca el să se poată mișca în continuare. Alex era o persoană foarte activă înainte. Am vrut să-i oferim o alternativă accesibilă la mașinile pentru oameni cu dizabilități. Acestea ajung și la 20.000 de dolari, sunt foarte scumpe. Noi nu am vrut să creăm o mașină de la zero, ci să adaptăm una deja existentă prin acest sistem. Ne-am hotărât asupra unui Smart”, ne spune Adrian.

Și voi îl puteți ajuta pe Alex, donând pentru campania de Indiegogo, aici.

”Ideea noastră e mai simplă, mai minimalistă. Spre deosebire de celelalte, sistemul ocupă doar spațiul șoferului. Vrem să facem cel mai bun sistem de pe piață pentru oameni cu dizabilități. La mașină am fi nevoiți doar să adaptăm platforma pentru scaunul cu rotile, și poziționarea volanului”, a adăugat Constantin.

Tot sistemul AVAI cuprinde trei componente. Platforma atașabilă pe mașină, aplicația de smartphone și scaunul realizat special pentru a fi folosit în tandem cu mașina: ”Am construit și un scaun cu rotile, electric, cu o autonomie de circa 40 de kilometri. Când scaunul urcă în mașină, începe alimentarea automată a bateriei. Avem și aplicația pentru mobil, care va funcționa ca o telecomandă. Poți porni/opri motorul sau bloca/debloca mașina din telefon. Vrem să adăugăm pe viitor și o tabletă pe bord în genul celei prezente pe mașinile Tesla. Vrem să simplificăm cât putem utilizarea automobilului”.

poza1

”Vom avea și o manetă specială, depinde de caz. Suntem conștienți că fiecare persoană suferă de un alt tip de dizabilitate. Aceasta va ajuta la rotirea volanului și la manevrabilitate. Totodată, mașina va avea și cutie automată”, mai spune Adrian.

Cei trei tineri s-au hotărât asupra unui Smart, pe care vor să-l doteze cu platforma specifică: ”Alex nu are o mașină personală, de-asta am lansat campania de crowdfunding. Vrem să-i cumpărăm un Smart și să-l dotăm cu tehnologia noastră. Ne gândim să atragem și sponsori pentru acest proiect. După ce vom trage linie și vom vedea câți bani am strans, vom achiziționa și tehnologia necesară producerii acestui sistem

Rampa poate fi adaptată pe orice vehicul

”În acest domeniu sunt multe companii de tuning la care se poate realiza un astfel de proiect. Însă ceva exclusiv pentru pe această nișă a noastră, nu există. Am aplicat și pentru o finanțare, acum să vedem ce putem să facem. Este vorba de un proiect care susține inițiativele diasporei moldovenești”, ne lămurește Adrian. ”Platforma noastră este adaptabilă la orice mașină. Nu ești limitat în alegere. Poți veni la noi cu orice vehicul, și noi îl adaptăm pentru nevoile tale. Poți să ai deja o mașină și să vii să o transformăm. Evident, prețurile vor fluctua în funcție de tipul autovehiculului”, a adăugat și Constantin.

giph2

Tinerii basarabeni s-au orientat spre crowdfunding pentru a face rost de banii necesari pentru a-l ajuta pe prietenul lor. Chiar dacă proiectul lor nu dă randamentul scontat, aceștia spun că au și un plan B: ”Pe Indiegogo am cerut 21.000 de dolari, care înseamnă mașina pentru Alex, platforma și scaunul. Restul merge pentru cercetarea și dezvoltarea conceptului. Momentan ne situăm la 5.200 de dolari. Acum avem și un plan B pentru cazul în care nu ne îndeplinim obiectivul. Vom folosi suma strânsă pentru achiziționarea mașinii și a unor echipamente necesare pentru proiectul nostru. Sperăm să obținem restul de bani de care avem nevoie din sponsorizări de la diferite companii”.

Chiar dacă nu atingem suma dorită, noi tot nu ne oprim. Vom continua indiferent de ce va fi

”Suntem toți pasionați de tehnică aici. Chiar de mici copii. Eu la 17 ani mi-am construit o motocicletă cu care am fost premiat la diferite concursuri și saloane de inventică. Ion a construit un beach buggie cu motor de mașină. Amândoi am avut chemare spre acest drum. Chiar dacă nu atingem suma dorită, noi tot nu ne oprim. Vom continua indiferent de ce va fi. Cam în cinci luni preconizăm că ne vom atinge obiectivul”, a conchis Adrian, care studiază la facultate la Iași.