Deși evenimentul a avut o aură tehnică, aproximativ 30% dintre participanți au fost oameni de business, în linie cu obiectivul inițiativei Bigstep și al comunității Big Data Week - acela de educare despre beneficiile tehnologiiilor de big data pentru mediul de business, în contextul în care cercetările arată un randament al investițiilor în acest domeniu comparabil cu cel obținut prin introducerea, pentru prima dată, a informatizării.

“Companiile din România stau, de ceva timp, pe cantități imense de date neutilizate, în timp ce profilul nostru educațional oferă suficient talent pentru a le converti în decizii bazate pe date, marketing hiper-targetat sau eficiență operațională. Astăzi, lumea se schimbă cu o viteză nemaiîntâlnită, iar tehnologiile noi, precum inteligența artificială, dar și analiza datelor pe scară largă și analiza avansată a datelor, încep să fie privite și în România ca fiind realizabile cu investiții medii. Acesta este un moment de oportunitate pentru companii care, dacă vor ști să încorporeze adânc în procesul decizional și operațional astfel de tehnologii, se vor detașa prin rapiditate, eficiență și inteligență”, declară Alex Bordei, Director of Product and Development Bigstep.

Evenimentul a adus în atenția mediului de business fenomenul de big data în complexitatea lui, de la tendințele din domeniu la avantajele sale, iar specialiștii străini, precum Daniel Hulme (Satalia), Peter Jeitschko (Alteryx), Alex Osterloh (Google Cloud Platform) și Mark Torr (Microsoft), alături de profesioniștii români, au abordat în workshop-urile și prezentările susținute subiecte precum data science, machine learning, data analytics, microservicii, inteligență artificială, GDPR.

Un accent puternic în eveniment au adus multiplele prezentări dedicate inteligenței artificiale, tehnologie analizată din unghiuri diferite.

Considerată a fi esențială pentru viitoarea creștere economică, inteligența artificială a fost esența keynote speech-ului susținut de către Daniel Hulme (doctor în AI și fondator Satalia), care a avut o abordare filozofică, ridicând probleme etice și sociale și atrăgând atenția asupra dezvoltării umanității în contextul dezvoltării tehnologiei.

Alexandra Cernian (lector la Universitatea Politehnică din București) a privit pragmatic avantajele dezvoltării inteligenței artificiale pentru zona de resurse umane.

Iar Mark Torr (CEE IoT & Analytics Director Microsoft) a avut o viziune optimistă, accentuând modul în care tehnologia poate îmbunătăți viața și chiar dărâma barierele de comunicare, făcând o demonstrație prin care, cu ajutorul AI, speech-ul său a fost tradus live de către un robot.

Big Data Week reunește la nivel global o comunitate de profesioniști a căror prioritate este procesul de educație și transferul de cunoștințe despre domeniul datelor. Prin organizarea unor evenimente de succes în ultimii 7 ani în diferite puncte ale lumii, ca de exemplu, Londra, Chicago, Barcelona, Madrid, Sao Paolo, Rio de Janeiro, Jakarta, Kuala Lumpur, Minsk, Leeds.