Ce e o casă inteligentă? Ei bine, poți să achiziționezi produse prin care să comanzi vocal aparatele electrocasnice și electronicele, poți să monitorizezi mai bine consumul sau poți să faci atmosfera mai plăcută. Astfel de dispozitive sunt conectate la internet printr-o aplicație și le poți monitoriza de la distanță, de pe laptop sau de pe telefon.

Black Friday este un moment în care comercianții online și nu numai din România se întrec să ofere reduceri interesante. E un moment în care le recomandăm consumatorilor care sunt și cititori start-up.ro să fie atenți la ce cumpără, să se documenteze și să nu achiziționeze doar de dragul unei reduceri.

Din acest motiv, noi venim cu o serie de produse care ne plac, care ne-au atras atenția în documentare și pe care le-am achiziționa și noi de Black Friday dacă am fi în locul vostru.

Black Friday - recomandări pentru casa inteligentă

Amazon Echo Dot 4

Unul dintre device-urile care-mi plac foarte mult în casa mea este Echo de la Amazon. Eu am mai multe pe care le folosesc pentru a controla luminile, pentru a aprinde purificatorul, dar și pentru a pune lucruri în calendar sau pentru timer când gătesc. Avantajul asistenților personali de tipul acesta, fie că e vorba de Amazon, fie că vorbim de Google Home e că poți să automatizezi diferite aspecte ale casei. Sunt gadgeturi ieftine și simple.

Pentru o primă achiziție, recomand Amazon Echo Dot 4, printre ultimele produse lansate de Amazon, care este, de fapt, un ceas de noptieră ce poate fi și boxă externă pentru muzică (prin conectarea cu Spotify, de exemplu). De asemenea, poți primi notificări vocale despre principalele evenimente din calendar sau să-ți citească știrile după ce te-ai trezit. O controlezi vocal, dar și prin aplicație dedicată de pe telefon.

Becuri inteligente Philips Hue de Black Friday

Probabil unele dintre cele mai mișto achiziții pe care le-am făcut în ultimii doi ani au fost becurile inteligente. Acestea mă ajută să pot avea o atmosferă plăcută, dacă vrea lumină colorată, pot să le controlez vocal și pot să văd mereu cât consumă. În plus, au un consum de energie mai mic decât cele obișnuite.

Dacă ar fi să vorbim despre un ecosistem stabil, care să funcționeze bine, atunci Philips a reușit acest lucru prin Hue. De obicei pachetele de Black Friday vin cu două sau mai multe becuri deodată, iar recomandarea mea e să cumperi becuri care sunt relativ puternice cum ar fi cele de 75 de wați, dar pe care le poți controla din aplicație (inclusiv din Amazon Alexa) pentru a avea o luminozitate mai scăzută. Fie că vrei atmosferă mai bună, fie că vrei să consumi mai puțin. În plus, becurile smart sunt foarte utile atunci când pleci de acasă. Poți să le aprinzi din când în când ca potențialii hoți să creadă că ești acasă.

Smart Lock Tuya

Încuietorile inteligente pot fi utile pentru casa ta persoanală sau pentru un apartament pe care-l ai închiriat prin AirBnB de exemplu. Nu prea le-am văzut în România decât foarte rar, dar le-am întâlnit în străinătate. Practic, înlocuiești clanța obișnuită cu una care este conectată prin internet și poți seta un cod de acces care să deschidă ușa.

E o modalitate de a verifica lucrurile de la distanță, de a te asigura că nu intră oameni străini și pentru a primi notificări în caz de acces ilegal. Evident, dacă te gândești - ce fac dacă nu am internet? Ai chei de rezervă pe care le poți folosi manual. Recomandarea noastră este cea de la Tuya pentru că îmbină designul cu funcționalitatea. Poate fi controlată de oriunde din lume cu aplicația Tuya Smart și poate fi integrată, de asemenea, cu asistenții personali. E utilă și dacă cineva uită „cheia” acasă, pentru că-i poți oferi acces de la distanță.

De Black Friday o yală inteligentă ar putea fi o variantă foarte interesantă pe care o poți alege pentru a-ți moderniza casa. Iar dacă ai un apartament de închiriat cu ziua, yala e utilă pentru că poți schimba codul după fiecare locatar.

Cameră de supraveghere TP-Link Tapo C200 pentru Black Friday

Nu e niciodată destulă securitate când vine vorba de casa noastră. Pandemia s-a cam terminat, nu mai stăm la fel de mult pe acasă, așa că o cameră de supraveghere poate fi utilă pentru a avea lucrurile în siguranță. Iar pentru cititorii care vor să aibă și un baby monitor, TP-Link Tapo C200 este un hibrid interesant, pe care-l poți folosi și pentru copil, dar și pentru casă.

Camera de supraveghere pe care noi o recomandăm pentru Black Friday se conectează la Wi-Fi și poate fi controlată prin aplicația dedicată Tapo, dar poate fi integrată și în Amazon Alexa, de exemplu. Are Night Vision și detecția automată a mișcărilor. E utilă și dacă ai un animal de companie și pleci la muncă, dar vrei să-l vezi și să te asiguri că totul e bine la tine în casă.