Bookups.app este o aplicație mobilă care ajută utilizatorii să întâlnească oameni din apropiere cu aceeași pasiune pentru cărți. Aplicația te ajută să descoperi un oraș într-un mod nou, găsind persoane care sunt interesate de aceleași cărți sau idei ca și tine. Poți descoperi evenimente organizate de bookuperi ori să găzduiești propriul eveniment.

Povestea a început în noiembrie 2018, atunci când echipa din spate a participat la Techstars Startup Weekend, unul dintre cele mai intense programe ce introduc în atmosfera și ciclul de viață de startup, iar participanții sunt încurajați să treacă în 54 de ore de la idee în startup. Bookups a fost inspirat din potențialul de a conecta lumea prin idei. De altfel, atunci au avut și prima întâlnire, având ca subiect cartea „Sapiens. Scurtă istorie a omenirii”.

Echipa Bookups

În continuare, dintre cei trei membri ai echipei, doar unul dintre ei a decis să dezvolte proiectul cu o aplicație mobilă. Este vorba despre Cătălin Meșter, un tânăr cu background în antreprenoriat și product design, cu care am stat și noi de vorbă și ne-a povestit mai multe despre viziunea din spatele aplicației și cum a decurs dezvoltarea proiectului.

Cătălin spune că acele 54 de ore de la Startup Weekend au însemnat multă muncă, anxietate, practicarea pitch-ului din nou și din nou, pentru ca într-un final să fie declarați câștigători. „A fost o ediție Startup Weekened Bucharest minunată, dar nu s-a terminat încă. Scopul nostru este să creăm o comunitate, să ținem legătura cu participanții, mentorii și juriul.”

Și a continuat cu el adunând o echipă în jurul aplicației mobile Bookups. „Echipa s-a format în urma a două evenimente pe care le-am facilitat. Primul a fost un Design Sprint pentru a găsi echipa. Aici au fost cinci participanți, dar numai unul a rămas după acest eveniment, este vorba de Mircea Stenta, backend developer. Cu el am mers mai departe și am creat un proof-of-concept, care a fost gata pe 1 ianuarie. Restul echipei s-a format după un alt eveniment pe care l-am facilitat. La acel hackathon am pus bazale aplicației care urmează să fie lansată.” Ceilalți membri ai echipei sunt Andrei Timofte, .NET developer, Alexandru Spăsenie, developer Android, Simona Rotaru, analyst, iar cel mai nou membru care li s-a alăturat de curând este Florin Dirica, frontend developer.

Găsirea echipei a fost una dintre provocările cu care s-a confruntat Cătălin. O altă provocare a fost efortul depus, întrucât toată echipa are un job full-time și toți au lucrat la aplicație după program, având și întâlniri în fiecare weekend. De asemenea, o parte dificilă a fost crearea și participarea la bookup-uri, precum și colectarea de informații și validări a proiectului.

30 de întâlniri în România și străinătate

Până acum, au găzduit 30 de bookup-uri, dintre care 28 în România și două la nivel internațional. „Au fost peste 150 de persoane care au venit la aceste evenimente, așa că am decis să mergem mai departe și să creăm aplicația. Ni s-a confirmat faptul că oamenii fac bookups, merg la ele și ne recomandă.”, declară el.

Potrivit lui Cătălin, una dintre nevoile pe care le-au identificat este faptul că „e greu să cunoști oameni noi cu care să ai ceva în comun, să poți avea discuții interesante și chiar să formezi prietenii.”

Competitorul local este echipa bookups.co, proiectul dezvoltat de cealaltă parte a echipei de la Techstars Startup Weekend, iar la nivel global concurează cu meetup.com, deși Cătălin spune că nu sunt pe exact aceași nișă și are speranțe mari, deși momentan sunt foarte la început de drum.

„Vom depăși Meetup prin faptul că ne concentrăm doar pe întâlniri pe cărți și facem mult mai ușor acest proces pentru cei care doresc să creeze astfel de întâlniri. Vom avea și funcționalități speciale, cum ar fi recomandări de cărți și locații, pe care ei nu le au.”, adaugă el.

În ceea ce privește monetizarea, își propun să aibă un abonament lunar care va oferi utilizatorilor posibilitatea să vadă unde sunt organizate și să participe la orice bookup din lume. De asemenea, iau în calcul introducerea unor funcționalități cu locații recomandate în aplicatie și afiliere la cumpărarea de cărți.

În opinia cofondatorului, cel mai mare risc al unui astfel de proiect este ca lumea să nu creeze sau să nu participe la bookup-uri. „Deși noi avem validări inițiale, nu știm cum vor reacționa oamenii la nivel global”.

Aplicația Bookups urmează să fie lansată pe 23 iulie. În continuare, obiectivele pentru primul an sunt dezvoltarea tuturor aplicațiile pe care echipe le are în roadmap, extinderea în toate orașele din România și lansarea aplicației în Londra și New York.