Potrivit celui mai recent raport Atomico, echipele starup-urilor fondate de femei au acoperit 1% din totalul finațărilor din partea fondurilor de investiții în 2022, în Europa, o scădere graduală de la 3% cât era în 2018.

Așa cum ne povestea Ilinca Păun, fondatoarea Bravva Angels, și în România domeniul investițional este dominat de bărbați, doar 1-2% din banii investitorilor instituționali fiind alocați startup-urilor fondate de femei.

Acesta a și fost unul dintre motivele care au stat în spatele lansării Bravva Angels, o rețea de membri cu experiență care doresc să devină business angels și să susțină cu prioritate startupuri fondate de femei sau de echipe mixte, prin investiții financiare, mentoring și educație.

Comunitatea a fost lansată ȋn iulie 2022 cȃnd a anunţat și prima sa investiţie, ȋn Glow2Go, prima platformă de servicii de ȋnfrumuseţare la domiciliu din Romania, următoarea investiție fiind în Charger.ro, un integrator român de soluții și servicii de green-tech pentru consum personal și companii.

Pentru 2023, fondatoarele Bravva Angels și-au propus să coordoneze co-investiţii ȋn cel putin 10 startup-uri ȋn faza iniţială de dezvoltare, totalizȃnd 2,5 milioane de euro.

Totodată, unul dintre principalele obiective ale comunității este ca până în 2030 să crească la cel puțin 5%, de la 1%, ponderea investițiilor făcute de fonduri de venture capital în startup-uri cu femei fondator pentru a reduce din decalajul ce există în prezent între finanțările pe care reușesc să le atragă startup-urile fondate de bărbați și cele fondate de femei.

Bravva oferă oportunităţi de finanţare, educaţie și networking pentru startup-uri fondate de femei și anunţă că nu va organiza o competiţie de departajare pentru obţinerea fondurilor pre-seed pe modelul acceleratoarelor, ci propune un proces individual și personalizat de acces la investiţii, ȋn contextul unei comunităţi.

Un element diferenţiator este modul ȋn care fondatorii și investitorii discută despre business și ȋnvaţă ȋmpreună prin participarea la ȋntȃlniri cu startup-uri și la evenimentul lunar de networking și educatie pentru membrii comunităţii Bravva. Alt element de valoare este alegerea investitorilor pentru fiecare startup pe baza potenţialului de resurse și impactului ȋn creșterea companiei.

Un interes deosebit este acordat soluțiilor digitale la probleme din sănătate, educație, energie verde, mobilitate, productivitate, management financiar sau parenting, businessuri cu potenţial de creștere regională.