Acest articol a fost publicat prima oară în rubrica „Nota redacției” din newsletter-ul start-up.ro din data de 7 septembrie 2022.

Am pus emoțiile celor două evenimente unele lângă altele și m-am gândit cât de importante sunt aceste ”prime dăți”. Că ele sparg gheața, ele lasă loc de greșeli și, mai important, de lecții învățate. Și la nivel personal, te scot din zona de confort și te ajută să fii un pic mai bun la ceva.

Continuând seria premierelor, ieri am fost și la primul meu demo day organizat de un accelerator și am avut ocazia să văd cum se prezintă startup-urile într-un pitch. Direct din public, nu din articole citite.

Și în toate prezentările lor e un slide nelipsit. Cel al concurenței. Cel în care trebuie să spui ce faci tu diferit și cum o faci mai bine.

Și ca orice startup să poată face asta, e nevoie ca niște oameni să-și adune curajul și să fie primii care fac ceva. Este clar că numele îi va urma și întotdeauna ei vor fi ”primul startup care luptă cu poluarea”, ”primul startup care digitalizează documente” sau ”primul startup care folosește AI pentru tratamente medicale mai bune”.

Dar scrisoarea aceasta e pentru ei, acei ”primii”, care au ieșit din bula lor și s-au aruncat cu o idee. Doar pentru că ești primul nu înseamnă că faci lucrurile cel mai bine, dar înseamnă că ești deschizător de drumuri și îi lași și pe alții să fie primii pe calea bătătorită de tine.

Și cu asta revin la întrebarea de la început, la care chiar mi-ar plăcea să-mi răspunzi: când e ultima dată când ai făcut ceva pentru prima dată?

Că ai mers pe bicicletă, că ai mâncat stridii sau că ți-ai dat demisia și ți-ai început afacerea, oricare ar fi prima ta dată mi-ar plăcea s-o știu.

Îmi poți scrie la irina@start-up.ro.