Atractivitatea aurului a făcut ca acesta să devină un activ tentant pentru investitorii care caută diversificare și o modalitate de împărțire a riscurilor, dar și o unealtă de hedging împotriva tulburărilor economice, a războaielor, a inflației și a incertitudinii la nivel global.

Piața aurului nu duce lipsă de lichiditate și există o serie de opțiuni pentru a cumpăra aur și a obține expunere la acest metal prețios, inclusiv aurul fizic (adică monede și lingouri de aur) și fonduri tranzacționate la bursă (ETF-uri).

Aur fizic

Aurul fizic oferă cea mai directă expunere la aur. Aurul, în forma sa brută, este cunoscut sub formă de lingouri și poate fi turnat în bare sau bătut în monede.

Totuși, acest lucru poate fi costisitor având în vedere comisioanele dealerilor, impozitul pe vânzări în unele cazuri, costurile de depozitare și considerentele ce țin de securitate pentru prevenirea furtului. De asemenea, aurul fizic poate fi mai puțin lichid, mai dificil de vândut sau ar putea implica costuri mai mari la vânzare.

Probleme de depozitare și costuri

Aurul fizic este o marfă scumpă sub orice formă. Depozitarea acestuia necesită un spațiu sigur, cum ar fi un seif acasă sau într-o bancă, din cauza riscului de furt, iar acest lucru implică un cost. În plus, de fiecare dată când ai nevoie de aur, va trebui să mergi fizic să îl iei. Acesta nu va "veni" la tine, ca în cazul altor produse financiare.

Deținerea fizică a aurului implică mai multe costuri, inclusiv costuri de depozitare și de asigurare, precum și comisioanele pe tranzacție și marjele de profit asociate cu cumpărarea și vânzarea mărfii. De asemenea, pot exista comisioane de procesare și comisioane pentru loturi mici pentru investitorii care fac achiziții mici.

Puritatea

Puritatea aurului poate fi un motiv de îngrijorare, în special în cazul unităților vechi de câțiva ani sau de câteva decenii. În ceea ce privește aurul fizic, indiferent de unde îl cumperi, nu cunoști puritatea acestuia. Investitorii nu sunt experți în acest domeniu. Prin urmare, ei tind să aibă încredere în bijutier.

ETF-uri pe Aur

Dacă vrei să profiți de fluctuațiile prețului aurului, poți investi în aur digital sau “de hârtie” prin instrumente precum ETF-urile pe Aur. ETF-urile care urmăresc aurul pot fi o modalitate mai lichidă și mai accesibilă de investiții.

Spre deosebire de aurul fizic, ETF-urile pot fi achiziționate prin intermediul acțiunilor la o bursă de valori. ETF-urile permit investitorilor să obțină expunere pe aur evitând, în același timp, costurile și inconvenientele legate de marjele de profit, costurile de stocare și riscurile de securitate asociate deținerii aurului fizic. Un investitor va trebui să plătească în fiecare an un procent din valoarea investiției sale pentru rata cheltuielilor fondului. Rata cheltuielilor este comisionul anual recurent perceput de fonduri pentru acoperirea cheltuielilor de gestionare și costurile administrative. Cel mai mare ETF pe Aur - SPDR Gold Shares ETF - de exemplu, are o rată a cheltuielilor de 0,40% și active totale nete de 62 de miliarde de dolari.

Asta înseamnă că un investitor ar plăti taxe de 80 USD pe an pentru o investiție de 20.000 USD.

ETF-ul SPDR Gold Shares este conceput pentru prețul spot al lingourilor de aur, iar fondul deține 100% aur fizic deținut în seiful HSBC din Londra.

Un alt ETF gigant pe aur este iShares Gold Trust (IAU). Fondul este conceput pentru a replica, în general, mișcării zilnice ale prețului lingourilor de aur, iar acțiunile sunt susținute de aur fizic. Fondul este susținut de aur fizic deținut în seifuri din Toronto, New York și Londra. IAU, care a fost lansat la 21 ianuarie 2005, are o rată a cheltuielilor de 0,25% și active totale nete care depășesc 24 miliarde de dolari.

Pentru cei care doresc să obțină expunere pe aur investind în companii miniere o opțiune populară sunt ETF-urile miniere de aur care plătesc dividende. Unele dintre cele mai populare sunt VanEck Vectors Gold Miners ETF (GDX) sau iShares MSCI Global Gold Miners ETF, cu randamente curente de până la 2,08%, potrivit Investopedia.

Investitorii vor plăti, de asemenea, un comision pentru cumpărarea și vânzarea unui ETF. Deși majoritatea comisioanelor online se situează sub 10 dolari, cumulate pot reprezenta o sumă importantă dacă ești un trader activ. În plus, brokerii percep, de obicei, un comision, dar unele case de brokeraj oferă acum posibilitatea de tranzacționare online fără comision pentru o anumită suită de ETF-uri.

Există mai mult de o duzină de produse tranzacționate la bursă cu expunere pe aur disponibile în prezent, inclusiv ETF-uri inverse și cu efect de levier.

Reține că nu deții aur fizic, chiar dacă investești într-un ETF cu susținut de aur fizic: nu poți răscumpăra sau vinde acțiuni în schimbul aurului.

Concluzie

Costurile de tranzacționare asociate cu ETF-urile pe aur sunt adesea mai mici decât costurile legate de achiziționarea, depozitarea și asigurarea aurului fizic. Este important să analizezi diferitele costuri, comisioane și cheltuieli asociate fiecărui tip de investiție pentru a stabili care este cea mai accesibilă și potrivită pentru portofoliul tău.

Disclaimer

Informațiile prezentate în acest articol nu au intentia de a constitui consultanță pentru investiții. Informațiile sunt furnizate cu scop informativ și, ca atare, nu au fost pregătite în conformitate cu cerințele legale concepute pentru a promova independența cercetării în domeniul investițiilor și nu sunt supuse niciunei interdicții de abordare înainte de diseminarea cercetărilor legate de investiții. Acesta nu ține cont de obiectivele specifice de investiții, de situația financiară sau de nevoile particulare ale oricărui destinatar.