Bonte a vândut recent eRepublik Labs către StillFront pentru suma de 7,5 milioane de euro și a intrat în acționariatul Whyttest, o companie de testare de jocuri românească. Dar nu despre asta a venit să vorbească la Techsylvania, ci despre antreprenoriat la modul general, despre eșecuri și despre succes.

La Atomico ne uităm la companii care dovedesc că au potențial internațional. Nu credem în companii care se adresează piețelor locale

Cum poți primi finanțare de la Atomico

Atomico este un fond de investiții gigant creat de cofondatorul Skype Niklas Zennström în cadrul căruia Alexis Bonte este director executiv, oferind consultanță în ceea ce privește investițiile în Franța, Spania și Portugalia.

Dacă ești umil, îți vei lăsa echipa să crească, relația cu cofondatorii va fi mai bună. În plus, am văzut foarte mulți antreprenori care reușesc să găsească finanțare și gata, cred că au reușit în viață

”La Atomico ne uităm la companii care dovedesc că au potențial internațional. Nu credem în companii care se adresează piețelor locale. Investițiile variază între 5 și 25 de milioane de dolari. Ne uităm în primul rând la antreprenor, la cât de puternică echipa. Contează extrem de mult cât de umil este un antreprenor”, a declarat Bonte.

Antreprenorul a ținut să detalieze acest aspect. ”Dacă crezi că nu poți greși niciodată, începi să-ți iei pumni în față la fiecare pas. Dacă ești umil, îți vei lăsa echipa să crească, relația cu cofondatorii va fi mai bună. În plus, am văzut foarte mulți antreprenori care reușesc să găsească finanțare și gata, cred că au reușit în viață”, a eplicat el, menționând faptul că ”humility is underrated”.

”Am dat greș în fiecare zi”

Bonte a dat și câteva ”lecții” de antreprenoriat și a comparat viața la cârma unui startup ca ”un film prost cu Rocky”.

”Am dat greș în fiecare zi. Viața unui antreprenor e ca un film prost cu Rocky. Iei pumni tot timpul. 12 runde iei bătaie și apoi dai un singur pumn, adversarul cade și ridici mâinile a victorie, dar nu știi exact ce s-a întâmplat”, a spus el, râzând..

Pe scenă, Bonte a recunoscut faptul că eRepublik era să dea faliment de trei ori. ”Trebuie să fii perseverent. Când ești cu spatele la perete, trebuie să fii mereu concentrat și să își urmărești constant obiectivul”.

Alexis Bonte a pus accentul și pe importanța echipei. ”Trebuie să realizezi că nu vei ajunge la succes singur - totul trebuie să învârtă în jurul echipei. Vei începe să dai greș și viața e mult mai ușoară cu o echipă bună lângă tine”, a explicat antreprenorul. În plus, a avertizat că ”dacă ești cea mai deșteaptă persoană din cameră, ai dat de dracu”.

Atuurile antreprenorilor români

Bonte este și președinte ne-executiv al comunității de divertisment video și muzical Trilulilu și a serviciului Zonga.fm, iar compania eRepublik Labs a fost cofondată cu George Lemnaru. Întrebat dacă a observat ceva anume la antreprenorii români, Bonte a declarat că românii sunt foarte descurcăreți.

”Dacă aveți o problemă, nu stați să așteptați, nu începeți să vă lamentați. Luați atitudine și vă rezolvați singuri problemele, chiar dacă rezultatele nu sunt neapărat optime - când ești într-un startup la început de drum, nu trebuie să fie totul optim”, a spus el.

Românii au și o ”foame de succes” foarte mare, a observat Bonte, care dacă e combinată cu o doză sănătoasă de umilință poate avea rezultate foarte bine.