Echipele de elevi de la Liceul Teoretic Ştefan Odobleja din București, Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava și Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiova sunt câștigătoarele competiției. Ei vor reprezenta România la Campionatul Mondial de Robotică din St. Louis –SUA.

Echipa Liceului Teoretic „Ştefan Odobleja” din București a fost echipa căpitan a alianței al cărui robot a câștigat meciurile din campionat. Elevii de la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava, și de la Colegiul Național „Frații Buzești” din Craiona au primit The Inspire Award – premiul oferit echipelor despre care juriul a considerat că întruchipează “provocarea” programului FTC. Acestea au avut rezultate excelente în toate categoriile de jurizare și au fost apreciate de juriu ca fiind modele de echipe FIRST Tech Challenge atât pe teren cât și în afara lui. Ei au construit roboți compacți, robuști, inovativi și modulari.

”Este prima dată când în România se organizează un concurs de roboți de o asemenea amploare, un concurs First Tech Challenge pentru elevii de liceu. Vom avea 4 echipe românești la finala mondială de la Saint Louis din USA – cele trei câștigătoare și Autovortex, care s-au calificat deja”, a declarat Dana Războiu, președintele Asociației Nație prin Educație.

În total au fost zece categorii de premii oferite în cadrul BRD First Tech Challenge Romania. Premiul special Nație prin Educație a fost acordat echipei de la liceul Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza. Copiii de la Breaza au fost votati de ceilalți participanți din concurs ca fiind cei care au ajutat cel mai mult alte echipe.

Echipa International School of Bucharest a fost premiată pentru performanță, eforturi și muncă în echipă. Prioritar pentru ei a fost să ajute celelalte echipe și fără ajutorul lor, unii roboți nu ar fi putut participa la jocuri.

Elevii de la Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” din București au demonstrat o gândire inovatoare în ceea ce privește sistemul de control și au fost premiați pentru că au rezolvat provocările jocului ca Autonomus Operation. Echipa care a demonstrant ingeniozitatea și inventivitatea de a face ca proiectele lor să prindă viață a fost formată din elevi de la Colegiul Național „Andrei Șaguna” din Brașov care au avut, în opinia juriului cel mai inovator și creativ design al robotului.

Cea mai creativă echipă a fost cea de la Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung Muscel. Echipa de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din București a primit un premiu pentru modul în care au încorporat designul industrial în robotul lor.

Echipa de la Colegiul Național „Moise Nicoară” din Arad, a fost apreciată de juriu ca fiind cel mai bine conectată cu comunitatea lor locală, cu First și cu lumea afacerilor.

Echipa de la Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța a primit premiu pentru modul în care a reflectat călătoria pe care a întreprins-o pe tot parcursul procesului de proiectare din timpul perioadei de construcție.