Tematica din acest an a fost “Conectarea cu Arcticul” iar misiunea participanților a fost de a găsi, cu ajutorul tehnologiei, noi rute de călătorie, de a proteja animalele sălbatice, de a ajuta comunitățile indigene și de a păstra habitatele naturale din îndepărtatul Arctic.

Echipele s-au confruntat cu 3 provocări care le-au testat abilitățile creative încă din prima zi: trecere sigură pe mare, viața pe uscat și grija pentru viața sălbatică.

Inițiativa CASSINI a încurajat inovarea în toate programele spațiale ale UE, creând noi oportunități, produse și servicii de ultimă generație și stimularea creșterii economice pentru o Europă durabilă.

Această ediție hibrid, organizată de iDEA – Institutul de Excelență în Antreprenoriat și Commons accel, a beneficiat și de o platformă digitală special dezvoltată pentru acest eveniment, în care echipele au lucrat la proiectele lor pe parcursul întregului weekend, timp în care au beneficiat şi de îndrumarea mentorilor hackathonului: Marius Mitroi – Fondator Thinkstitute, Cristian Cârstoiu - Partener EY, Chief Innovation Officer, Dimitris Matsakis - Partener P.L.A.N. Extensive EMA, Conf. Dr. Ing. Daniela Faur – Cercetător la CEOSpaceTech, Cristina Dăianu CEO Dentons, Theo Genoiu Investment Manager la ROCA X și Lucian Botea pro-rector la Universitatea Româno-Americană.

Alexandru Bogdan-CEO ROCA X, Ion Nedelcu- Inginer Cercetător la Romanian Space Agency și Vasile Crăciunescu-Președinte al Asociației 2 GEO-SPAȚIAL au fost membrii juriului care au contribuit la buna desfăşurare a evenimentului şi au stabilit echipele câştigătoare de anul acesta. Ei au și ajutat cu experiența și sfaturile lor participanții, pe tot parcursul programului.

CASSINI Hackathon 2021 - echipele locale câştigătoare

Locul 1: Echipa Horus - Platformă de monitorizare a infrastructurii de la distanță adaptabilă regiunii arctice - a câștigat 1.000 euro cash, 1 bilet în acceleratorul Commons Accel pentru cohorta 6 + un loc în finala internațională.

Locul 2: Echipa Great Auk- Soluția lor este înțelegerea adaptărilor comportamentale ale urșilor polari la schimbările climatice și ajutarea comunitățile arctice să facă față acestor schimbări - a câștigat 1 bilet în acceleratorul Commons Accel pentru cohorta 6 + logo personalizat de UberPixel în valoare de 250 euro.

Locul 3: Echipa ROSPIN Navigators - Oferă soluții în ceea ce privește conceptul de optimizare a rutei în domeniul naval arctic - a câștigat o bursă în valoare de 250 euro în acceleratorul Commons Accel pentru cohorta 6 + spațiu de coworking la Commons Lounge + mentoring.

Mențiune 1 - Echipa ROSPIN Seaways a câștigat 1 bursă în valoare de 250 EURO în acceleratorul Commons Accel pentru cohorta 6 + servicii de legal advice oferit de Dentons.

Mențiune 2 - Echipa Eco Arctic a câștigat 1 bursă în valoare de 250 EURO în acceleratorul Commons Accel pentru cohorta 6 + mentoring.

Mențiune 3 - Echipa Robearz a câștigat 1 bursă în valoare de 250 EURO în acceleratorul Commons Accel pentru cohorta 6.

“A fost o experiență super faină și ne bucurăm mult că am participat. Provocările de genul te scot din zona de confort și te ajută să devii mai creativ și să găsești soluții rapide. Am învățat foarte multe despre zona arctică și problemele pe care le experimentează din cauza încălzirii globale. Acțiunile tuturor pesoanelor de pe glob le destabilizează ecosistemul și este de datoria noastră să îi ajutăm. România este foarte departe de zona arctică și totuși organizatorii au reușit să ne pună în temă cu ajutorul unor experți care ne-au explicat situația și ne-au răspuns la toate întrebările pe care le-am avut. Pentru noi, Hackathonul a început mai greu, nici nu am avut o idee conturată când am început. Când am auzit ideile bune ale celorlalte echipe ne-am îngrijorat puțin, dar cu ajutorul mentorilor și cu încurajările organizatorilor am reușit să ne focusăm și să conturăm ideea într-un business viabil. Le mulțumim organizatorilor și felicităm celelalte echipe. Împreună am participat la acest eveniment deosebit în care toți am avut ceva de învățat, ne-am distrat și ne-am și frustrat uneori. Am reușit să trecem cu bine peste toate obstacolele și am încheiat evenimentul cu niște super-pitchuri”, au declarat reprezentanții eechipei câștigătoare a locului 1, HORUS.

Proiectele și echipele câștigătoare au fost selectate în baza următoarelor criterii:

  • Relevanța ideii prezentate
  • Gradul de inovare
  • Calitatea echipei
  • Încadrare în temele ediției

Toți participanții, câștigatori sau necâștigători, au primit cadou din partea Commons Accel, IdEA- Institutul de Excelență în Antreprenoriat și Universum Events, o invitație Standard la GoTech World 2021, cel mai mare eveniment de business din Europa Centrală și de Est, ce se desfășoară pe 10 și 11 noiembrie, online, pe platforma MyConnector.ro.

“Cassini Hackathon a fost o experiență deosebită pentru noi ca și organizatori. Ne-am bucurat să vedem echipele lucrând pe parcursul weekendului la dezvoltarea unor soluții pentru problemele din Cercul Arctic, fiind conștienți de impactul pe care comunitatea startup din România îl poate aduce în acest domeniu. În plus, am fost plăcut surprinși să vedem atât de multe persoane din România interesate de tematica spacetech, aceasta fiind foarte nișată. De asemenea, România a fost țara cu cei mai mulți aplicanți pentru hackathon, dintre toate cele 10 țări participante, 84 la număr. Doresc să îi felicit pe câștigători și să le mulțumesc tuturor participanților pentru implicare”, spune Andrei Chiș, Project Manager-ul din echipa organizatorică a României.