Echipa X.GLU, din Cehia, a obținut în acest an trofeul, premiul cel mare, în valoare de 100.000 de dolari, precum și o ședință de mentorat alături de Satya Nadella, CEO-ul Microsoft, și o bursă Azure în valoare de 125.000 de dolari.
Cehii au intrat în finală alături de Oculogx (SUA), Nash (Argentina) și NeuroGate (Canada), echipele care s-au clasat pe pozițiile 2,3 și respectiv, 4.
Teams Nash, NeuroGate, Oculogx, & X.GLU advanced to the finals. Which team will win it all at #ImagineCup? 🏆 https://t.co/apxG8qWN4d pic.twitter.com/6he5zl0j77
— Microsoft Imagine (@MSFTImagine) July 26, 2017
”Acest premiu ne va ajuta să continuăm dezvoltarea proiectului nostru și va fi primul pas în accesarea unei finanțări de tip seed care ne va permite să lansăm X.GLU”, au precizat cei trei membri ai echipei din Cehia.
Puteți urmări aici finala Microsoft Imagine Cup 2017.
X.GLU, cel mai mic glucometru din lume
X.GLU au prezentat o soluție inovatoare pentru domeniul medicinei, venind în cadrul compeției cu un produs complet (software și hardware). Astfel, cei trei tineri studenți în cadrul Czech Technical Institute din Praga (au 23 de ani), au creat cel mai mic glucometru din lume. Device-ul nu este cu mult mai mare decât un card bancar, de aceea poate fi purtat fără probleme în portofel sau geantă, nu are nevoie de o baterie și nici să fie încărcat la priză, iar utilizatorii îl pot folosi pentru a citi nivelul de glucoză din sânge cu ajutorul smartphone-ului.
În esență, atâta vreme cât smartphone-ul este încărcat, X.GLU poate fi folosit pentru a monitoriza nivelul insulinei din sânge în cazul bolnavilor de diabet. Device-ul este controlat complet cu ajutorul telefonului mobil, nu are butoane sau display.
Soluția echipei din Cehia le permite acestora să aibă rapid acces la informații privind starea de sănătate pentru a putea administra rapid și corect medicamentația necesară. ”Soluția noastră poate fi folosită de întreaga lume. Totuși, pentru început, am decis să ne concentrăm pe ajutorarea copiilor care suferă de diabet tip 1. Disciplina este extrem de importantă pentru a beneficia de un tratament de succes. De aceea, soluția noastră a fost creată cu gândul de a fi un ghid eficient în primii ani în care această boală se manifestă în cazul copiilor”, au mai spus cei trei câștigători ai marelui premiu Imagine Cup.
Din punct de vedere hardware, noutatea acestui device vine din faptul că echipa a modificat anumite componente pentru a ajunge la acestă formă simplificată și ușor de folosit și purtat. X.GLU folosește un microcontroller de 8 biți pentru ca acest device, cu o grosime de numai 4 milimetri, să funcționeze (cei trei au făcut demersuri pentru obținerea unui brevet de invenție). Informațiile sunt trimise în cloud, acolo unde pot fi accesate de medici, iar legătura dintre device și smartphone este făcută prin tehnologia NFC. Valorile măsurate pot fi stocate și vizualizate și pe smartphone.
Cu HoloLens prin depozit
Câștigătorii locului doi, echipa Oculogx din Statele Unite, sunt studenți în cadrul Georgia Institute of Technology, și au creat o aplicație bazată pe HoloLens și Azure, menită să ușureze munca în cadrul depozitelor retailerilor. Astfel, aplicația lor folosește realitatea mixtă (aceasta îmbină conținutul digital cu lumea reală) și ajută la localizarea mai ușoară a produselor în cadrul depozitelor. În scurt timp, soluția studenților americani va fi testată în cadrul rețelei de magazine Walmart.
Drone folosite în cazul dezastrelor naturale
Cei trei tineri argentinieni din cadrul echipei Nash au creat RESCUE, o platformă care își propune să reducă timpul de răspuns al salvatorilor în cazul unui dezastru natural, prin utilizarea dronelor pentru survolarea și observarea rapidă a zonelor afectate. Studenții din cadrul Instituto Tecnologico de Buenos Aires își doresc să diminueze numărul de victime și să reducă acele costuri asociate acțiunilor de salvare pentru ca echipele să intervină rapid, fără să fie nevoite să renunțe la scanarea unor zone din cauza lipsei fondurilor. Printr-un algoritm de machine learning, pot fi detectate situații de urgență sau posibile amenințări ulterioare (cum este în cazul incendiilor, de exemplu).
Totodată, tinerii și-au propus să livreze această platformă și să ofere acces la drone în mod gratuit, plănuind să funcționeze ca un ONG.
Senzori de mișcare pentru identificarea tulburărilor neurodegenerative
Clasată la finalul competiției pe locul 4, echipa NeuroGate, din Canada, a realizat un software care folosește date primite prin senzori de mișcare Microsoft Kinect și machine learning pentru diagnosticarea bolilor neurodegenerative. Astfel, soluția studenților din Canada, care au concurat pentru University of Waterloo, vizează identificarea semnelor care pot indica tulburări neurodegenerative, bazându-se pe capacitatea de mișcare, rezistență, coordonare, sau controlul autonom al pacienților.
În acest an, 4 echipe au intrat în finală și au luptat pentru premiul cel mare: 100.000 de dolari cash, o ședință de mentorat alături de Satya Nadella, CEO-ul Microsoft, și o bursă Azure în valoare de 125.000 de dolari.
Echipele de pe locurile 2 (Olulogx) și 3 (Nash) primesc 25.000 de dolari, respectiv 15.000 de dolari, precum și burse Azure în valoare de câte 25.000 de dolari.
Imagine Cup la 15 ani
Microsoft Imagine Cup a aniversat 15 ani de existență, timp în care aproape 2 milioane de studenți și elevi din toată lumea au participat în cadrul compeției.
Anul acesta, 54 de echipe din 39 de țări au intrat în finală – una dintre ele este deTpression, echipă formată din 3 studenți ai Universității Politehnice din București, cei care au câștigat etapa națională care a avut loc la București, la sediul Microsoft România, pe 27 aprilie. deTpression propune o soluție de detecție și monitorizare a depresiei folosind analiza vorbirii și a imaginilor preluate de la pacient (deTpression a trecut în sferturile de finală, însă a intrat în bătălia pentru wildcard-uri, cele două fiind câștigate, în final, de Evermind, din Rusia, și Echo Innovators, din Nepal, echipe care s-au alăturat celor 8 semifinaliști).